foto: Belga

Uncategorized

Bodycams worden vooral tégen politie gebruikt: “Omgekeerde wereld”

Wannes Neukermans

Politieagenten in Limburg trekken sinds twee jaar de straat op met bodycams, met de bedoeling om geweld tegen agenten te voorkomen. Tijdens onderzoeken worden die beelden en geluidsfragmenten echter vooral tégen de agenten gebruikt. “Onbegrijpelijk”, vindt de VSOA politie. Ook over het juridisch kader rond stroomstootwapens is de politievakbond ontevreden.

De politiediensten van Sint-Truiden begonnen ermee, andere politiediensten volgden snel. Met camera’s op het lichaam, die handmatig geactiveerd worden door politieagenten, filmt men interventies. Ze moeten ook ontradend werken, als afschrikmiddel om agressie tegen agenten te voorkomen. Een goed idee, vond de VSOA politie destijds. Toch zorgen de camera’s nu vooral voor frustraties.

Heksenjacht

De opgenomen beelden en geluiden worden te vaak tegen hen gebruikt, klagen de politieagenten. Zo zijn er al inspecteurs op het matje geroepen, bijvoorbeeld wegens ongepast taalgebruik in het heetst van de strijd tegen gewelddadige arrestanten. “De omgekeerde wereld”, klinkt het. “Wanneer de beelden aantonen dat een politieman onwettig geweld gebruikt en over de schreef gaat, moet die bestraft worden”, reageert Patrick Roijens van politievakbond VSOA bij Het Belang van Limburg. “Maar de opgenomen beelden mogen niet leiden tot een heksenjacht.”

Daarnaast maakt Roijens zich zorgen over de wettelijkheid van die bodycams. Zo waren er plannen om alle camera’s van agenten met elkaar te linken. “Wanneer bij een vechtpartij bijvoorbeeld een inspecteur op de knop voor opnemen duwt, zouden ook de camera’s van de andere aanwezige agenten bij de interventie opnemen”, legt hij uit. “Dat is bij wet verboden. De korpsleiding kwam daarop terug op de plannen.”

Er is ook aan het licht gekomen dat de camera’s in feite continu aan het opnemen zijn. “Wanneer je op record drukt, worden de dertig seconden ervoor ook opgenomen. Terugspringen in de tijd kan natuurlijk niet, het bewijst dat die camera’s in feite opnemen zonder dat je op de opnameknop duwt.” Dat is in strijd met de wet op het politieambt en met het strafwetboek. Roijens vindt daarom dat er een wetgeving moet komen die alles duidelijk afbakent en de rechten van iedere betrokkene beschermt.

Stroomstootwapens

Een ander, relatief nieuw hulpmiddel voor de politie is het stroomstootwapen, of de taser. De vakbonden stuurden twee weken geleden een brief naar de procureurs-generaal, omdat ze dringend nood hebben aan opheldering. Die wapens mogen namelijk niet gebruikt worden tegen mensen die bijvoorbeeld onder invloed zijn of een pacemaker dragen. “Maar hoe kan een agent dat op voorhand weten. Uit de cijfers van een proefproject blijkt dat agenten die stroomstootwapens amper tot niet gebruiken”, aldus Roijens. “De wetgeving is zo opgesteld dat je als politieman quasi altijd verantwoordelijk wordt gesteld wanneer er iets misloopt.’

Stel dat iemand sterft nadat er een stroomstootwapen is gebruikt tijdens een arrestatie, zal de agent daar vrijwel altijd schuldig voor worden geacht. “Politiemensen zijn zowat de meest gecontroleerde werknemers van het land, maar juridisch krijgen ze geen dekking. Daarom vragen we de politiek om dit op te lossen”, besluit de vakbondsman.

https://redactie.palnws.be/2022/05/brusselse-politie-gebruikt-sinds-maandag-bodycams/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Bodycams worden vooral tégen politie gebruikt: “Omgekeerde wereld””

  1. ” “Wanneer je op record drukt, worden de dertig seconden ervoor ook opgenomen. Terugspringen in de tijd kan natuurlijk niet, het bewijst dat die camera’s in feite opnemen zonder dat je op de opnameknop duwt.” prachtig voorbeeld van zijn domheid. Hij kent dus het principe van een buffer niet.

  2. De ervaring en de verslagen van het VCP leren dat de politie de wet kan overtreden zonder sancties op te lopen. Wat een gevoel van straffeloosheid creëert. Integriteitsschendingen en schendingen van de burgerrechten worden door het parlement bij gebreke van adequate wetten gedoogd. Reken vooral niet op het Vast Comité P want die beschermen hun collega’s bij de PZ. Is België dan een politiestaat? Het antwoord luidt ondubbelzinnig JA. Hoe kan het anders met een deontologische politiecode waarvan overredingen nooit kunnen leiden tot sancties.

  3. Nog even doorbijten en de misdaad krijgt vrij spel. Dat de politiek de burgers dien is al lang een illusie; de burger is nu de vijand want straft politiekers af. Het beschermen van die burger is ook geen prioriteit meer, gerecht moet zich nu bezighouden met inperken vrije mening en politieke uitspraken doen.

  4. De politie krijgt teveel dekking. Er zijn vele cowboys tussen die zich boven de wet wanen. Op hln, gva en knack staan soms doorgestuurde dashcam beelden die ze online zetten van burgers maar als ik mijn dascam beelden van de politie doorstuur met overdreven snelheid, bumperkleven en rechts voorbijsteken ZONDER blauw licht en sirenen weigert de gesubsidieerde pers deze te publiceren.

  5. Wat zei die? De meest gecontroleerde werknemers van België? De doorsnee werknemer in België rijdt met een service voertuig met tracker die aangeeft wanneer bv voertuigen van routes afwijken of bewegen op tijdstippen die niet geoorloofd zijn zelfs wanneer de leidinggevende niet aan het opletten was. De gesprekken met een klantendienst worden standaard opgenomen. De bedienden en arbeiders die op een site werken hebben 4K camera’s met infrarood op zich staan ipv HD bodycams. De portier of bewaker vd fabriek controleert lukraak tassen en rugzakken vd werknemers en in de privé sector is het toilet de enige plek waar je niet gefilmd wordt. De privé onderneming heeft een opname apparaat waarmee men 14dagen tot enkele maanden kan terug kijken. Sterker nog, de politie klopt al te graag aan om camerabeelden van privé installaties te bekijken zonder dat de gefilmde derde partijen die toevallig erop staan iets in de pap te brokken hebben. Kortom, politiemensen zijn niet de meest gecontroleerde werknemers, de werknemers in de geldtelcentra waar de Belgische cash bewaard wordt en geldtransporten zijn de meest gecontroleerde sectoren.

Plaats een reactie

Delen