foto: Shutterstock

Uncategorized

Christenen in Mozambique onthoofd door ISIS

Sonja Dahlmans

In het noorden van Mozambique heeft ISIS bij een aanval op het dorp Memba in de provincie Nampula een christen onthoofd. Dit zou op 17 juni dit jaar zijn gebeurd. De terreurgroep heeft zelf eerder nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de onthoofding van meerdere christenen bij een reeks van aanvallen in de provincie Cabo Delgado. De aan ISIS gelieerde groep Al-Shabaab Mozambique (niet verwant aan de groep met dezelfde naam in Somalië) heeft sinds 2017 effectief de macht in Cabo Delgado. Dit deel van Mozambique wordt sindsdien ‘het land van angst’ genoemd vanwege de terreur en instabiliteit die er leeft onder de plaatselijke bevolking, die gebukt gaat onder het jihadistische geweld.

Onthoofding, villen en ledematen afsnijden van hun slachtoffers zijn bekende methodes die de terreurgroep in Mozambique toepast op slachtoffers die zij gevangen nemen en doden. In december vorig jaar nog werd een pastoor ontvoerd en onthoofd door islamitische extremisten in Cabo Delgado. Zijn echtgenote werd gedwongen het hoofd van haar man naar het politiebureau te brengen.

Ontvoering, onthoofding en kindsoldaten

In november 2020 werden 50 mensen onthoofd door de terreurgroep, onder hen ook christenen die weigerden zich te bekeren tot de islam. Duizenden mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor het aanhoudende geweld. Honderden vrouwen en meisjes zouden door de terroristen zijn ontvoerd. Ook jongens worden ontvoerd en gebruikt als kindsoldaten.

Het jihadistisch geweld in de regio Cabo Delgado is de afgelopen jaren, sinds 2017, opgelaaid. Christenen worden in dit deel van het land regelmatig ontvoerd, vermoord of gedwongen te vluchten. Er worden door een aantal Afrikaanse landen, zoals Rwanda, Mozambique en Zuid-Afrika wel pogingen gedaan om deze extreem gewelddadige groepen een halt toe te roepen, maar de verspreiding van jihadistische groepen daar is wijd vertakt in het gebied.

Onlangs verklaarde een van de jihadisten nog dat overheersing van de islam doorheen heel Mozambique het doel van de terreurgroep is. Tot nog toe is het land overwegend christelijk, maar in het noorden van Mozambique wonen juist veel moslims. De laatste jaren echter is er een groei van het aantal christenen in het noorden merkbaar. Met name vanuit de islamitische bevolking daar zouden veel bekeringen tot het christendom voorkomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Christenen in Mozambique onthoofd door ISIS”

  1. Al Shabaab uit Mozambik en deze uit Somalia, zouden niet verwant zijn volgens uw artikel. Niets is minder waar. Er is één ‘groote-gemene-deler’ met alle organisaties, van IS tot Shabaab. Hun gemene grond is de Islam-doctrine. Deze luidt : Islam moet de wereld overheersen. Daar zijn ALLE middelen voor gerechtvaardigd, dit vanuit hún visie ten minste. Mogen we hierbij ook even evalueren hoe het Roomse instituut, met haar leider de Paus op kop, de Christelijke gemeenschap beschermt tegenover die woestijn barbaren en hou ze er ideoligisch stelling tegenover neemt ? Niet te verwonderen dat velen de Christelijke beleving de rug toe keren. Tot hun verdediging kan misschien aangevoerd worden dat beiden, Islam en Christelijke geloofsbeleving hun wortels hebben vanuit de Semietische leefwereld, vanuit de grote Arabische woestijn.

Plaats een reactie

Delen