Concert in Zwitserland stilgelegd omdat blanke muzikanten dreadlocks dragen: "Vorm van culturele toe-eigening"

Illustratiebeeld. (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Concert in Zwitserland stilgelegd omdat blanke muzikanten dreadlocks dragen: “Vorm van culturele toe-eigening”

Redactie PAL

Een concert dat plaatsvond in een restaurant in het Zwitserse Bern is stilgelegd nadat het publiek zijn beklag begon te doen bij de organisatie. De reden? Enkele van de blanke artiesten droegen dreadlocks, wat volgens het publiek een vorm van culturele toe-eigening is. Blanken zouden immers geen haarstijl mogen dragen die kenmerkend is voor zwarte mensen.

In brasserie Lorraine, gelegen in de Zwitserse stad Bern, vond vorige week een concert plaats waarin verschillende muziekstijlen aan bod kwamen. Zo zouden er bands komen die reggae spelen, wereldmuziek en pop. Toch kon het programma niet doorgaan zoals gepland omdat het optreden van de eerste groep, het Duitstalige Lauwarm, voor protest zorgde bij mensen uit het publiek.

De oorzaak van dat protest was het feit dat enkele leden van Lauwarm, dat uit blanke artiesten bestaat, dreadlocks droegen. Dat is een haarstijl die vooral populair is bij zwarte mensen en sterk geassocieerd wordt met de reggaecultuur. Dat kon volgens de mensen in het publiek niet door de beugel, omdat de dreadlocks hen naar eigen zeggen “een ongemakkelijk gevoel bezorgde”. Zij gingen hun beklag doen bij de organisatie, die in samenspraak met de artiesten besliste om met het optreden te stoppen.

Culturele toe-eigening

Culturele toe-eigening is het verschijnsel waarbij een bepaalde groep elementen overneemt van een andere culturele groep. In dit geval gaat het dus om de haarstijl van de artiesten, die zogezegd niet gedragen zou mogen worden door blanke mensen. Daarnaast is er ook een probleem met de muziekstijl zelf. De artiesten zijn namelijk geen inheemse Jamaicanen, waardoor ze niet weten welke discriminatie die groep gekend heeft. Daarom zouden ze niet gelegitimeerd zijn om reggae te spelen.

Niet iedereen is het echter eens met die visie. Zo schrijft Tom Berger, gemeenteraadslid in de stad Bern, op Twitter dat de mensen die over dergelijke zaken klagen beter eens naar zichzelf zouden kijken. “Als je aanstoot neemt aan blanke artiesten die reggae spelen, zou het dan niet kunnen dat JIJ het probleem bent?”, vraag hij zich af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




27 gedachten over “Concert in Zwitserland stilgelegd omdat blanke muzikanten dreadlocks dragen: “Vorm van culturele toe-eigening””

  1. Mij allemaal goed maar dan moeten zwarten ook een verbod krijgen op het dragen van een broek en bril, toevallig niet beide beginnende met de letter “b”:-)

  2. Woke en alleen woke is het probleem. De wokisten zijn voer voor psychiaters die hen onmiddellijk moeten laten interneren. Voor mijn part blijven ze daar opgesloten tot het einde van hun dagen, want ongeneselijk ziek en gevaarlijk.

  3. Groot gelijk! Dat zijn zaken die nu helemaal niet meer kunnen. Maar dan verwacht ik ook dat de eisers van vandaag er mee akkoord gaan dat het gebruik van fiets, auto, GSM, computer, Westerse kledij, terrasbezoekjes, cafébezoek, discotheekbezoek, … en wat weet ik nog meer allemaal achterwege gaan laten want dat zijn allemaal gewoontes die zij van de Westerse leefwereld (onterecht) overgenomen hebben. Dus iedereen terug naar zijn oorsprong en terug naar de Middeleeuwen. Oh ja, vergeten vragen … ik dacht dat zij naar hier kwamen omdat zij dachten dat het hier beter was voor hen dan waar zij vandaan kwamen ? Ook vergissingen moeten zij dan maar corrigeren en dat kan best door het verleden terug te draaien met het fameuze “minder, minder, …”

  4. Dus als deejay mag ik binnenkort geen ‘zwarte’ artiesten meer draaien, geen michael jackson, geen barrry white, geen temptations enz.
    Maar met enkel jo leemans, johnny jordaan en luc steeno is elk feestje na 22u opgedoekt.

  5. Cool, want het geluidssysteem, de mixers, de microfoons en alle bedrading, het belichtingsprotocol en de light fixtures, de stroomaggregaten, de tapinstallatie en het podium is allemaal , bedacht, ontwikkeld en geëvolueerd in onze Westerse samenleving. Alles afzetten en terug inleveren. Leg alles maar stil dan e, mijn gevoelens zijn gekwetst.

  6. Als haartooi al ‘cultuurkaping’ uitmaakt, wat dan (omgekeerd) met Afrikanen die nu broeken en schoenen dragen, met de auto rijden, schriftelijk en elektronisch communiceren, saxofoon of trompet spelen, van een de laatste generaties verdrievoudigde levensverwachting genieten enzovoort?

  7. Eigenlijk te krankzinnig om op te reageren. Naar mijn mening is heel die woke rage gestart door feitelijk oninteressante nietsnutten die om zichzelf op een verhoog te zetten en in de belangstelling te komen andere mensen zwartmaken (sic.) en betuttelen. Ze maken misbruik van de angst van gewone mensen om als ‘slecht’ bestempeld te worden.

  8. Zwarte mensen die hun kroeshaar rechttrekken en/of blonderen, blanken die dreadlocks dragen, een vorm van integratie…
    Anders dan zich laten verbouwen tot het andere geslacht, dat is pas toe-eigening.

  9. En wat doen we met de peniskoker? Onmiskennelijk een cultureel erfgoed waar de blanken moet van blijven. Een recente studie heeft aangetoond dat die peniskokers een voorbehoedsmiddel zijn…

Plaats een reactie

Delen