Britse ministers van Volksgezondheid en Financiën stappen op

Boris Johnson. Shutterstock

Uncategorized

Druk op Johnson blijft toenemen na ontslag van twee ministers: “U heeft mijn vertrouwen verloren”

Belga Press Agency

De Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid en de minister van Financiën Rishi Sunak hebben hun ontslag aangekondigd. Beiden hebben harde kritiek geuit op premier Boris Johnson. Ze hebben hun ontslagbrieven op Twitter openbaar gemaakt.

Javid kondigde dinsdag zijn ontslag aan en legde uit niet langer vertrouwen te hebben in premier Johnson, na een reeks schandalen rond de Britse overheid. In zijn brief op Twitter zegt hij dat het duidelijk is “dat de situatie niet zal veranderen onder uw leiderschap en u heeft daardoor ook mijn vertrouwen verloren”. 

Sunak zegt in zijn ontslagbrief dat het volk “terecht verwacht dat het bestuur naar behoren, deskundig en ernstig wordt uitgevoerd”.

Regeringscrisis

Het aangekondigde ontslag van de twee ministers dreigt Londen in een regeringscrisis te storten. Een niet nader genoemd regeringslid zei aan zender Sky News dat Johnson nu niet meer kan aanblijven.

Eerder op de dag zag Johnson zich genoodzaakt zich te verontschuldigen over zijn aanpak van Chris Pincher, die verantwoordelijk was voor de partijdiscipline en volgens meerdere mediaberichten twee mannen zou hebben betast. Het was aan het licht gekomen dat de premier was vergeten dat hij was ingelicht over eerdere beschuldigingen van ongepast gedrag. 

De druk op Johnson blijft zo toenemen. Eerder waren er ook al beschuldigingen van seksueel wangedrag en verkrachting aan het adres van leden van de Tories. Johnson zelf kwam onder vuur te liggen na de zogenaamde ‘partygate’, maar overleefde recent wel een vertrouwensstemming binnen de eigen partij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

Plaats een reactie

Delen