De Duitse Bondsregering heeft een zogenaamd ‘Selbstbestimmungs’-wetsontwerp voorgesteld, waarbij transseksuelen voortaan gemakkelijker voornaam en geslachtsbepaling in identiteitspapieren kunnen laten veranderen. De minister voor Familiezaken, Lisa Paus (Grünen), had het over “een goede dag voor de vrijheidsrechten in ons land”.
Tot hiertoe had men voor de verandering van deze gegevens een advies (van een geneesheer of rechter) nodig en dat wordt nu door dit ‘zelfbestemmings’-wetsontwerp geschrapt. De plausibiliteit van de gevraagde verandering wordt niet langer afhankelijk gemaakt van optische kenmerken. De wilsverklaring tegenover een ambtenaar van de burgerlijke stand is nu voldoende. “Mensen die vonden dat ze een ander geslacht hadden, werden vroeger gepathologiseerd en in hun privésfeer gekwetst. Rechterlijke hindernissen, zoals het advies vroeger, zijn onmenselijk. We leven nu in een vrije en diverse maatschappij”, aldus nog Paus.
Boete
Om de rechten van de persoon en de privésfeer van de transseksuelen te beschermen, die hun identiteitspapieren laten veranderen, wordt in het wetsontwerp verder voorzien in een zogenaamd ‘Offenbarungsverbot’. Wie ‘deadnaming’ bedrijft, wie dus de geschrapte naam of het geschrapte geslacht van de transseksueel verder zou gebruiken, zal in de toekomst met een boete kunnen worden bestraft.
Volgens plannen van dezelfde Duitse federale regering zouden minderjarigen vanaf 14 jaar het recht hebben hun voornaam of geslacht te laten veranderen. Daarvoor zullen ze wel de toestemming van de ouders moeten hebben. Als die ouders zich echter tegen dergelijke stappen verzetten, zal een familierechter zich in elk afzonderlijk geval moeten uitspreken. De verandering van de persoonsgegevens bij jongeren en ouderen kan na ten vroegste één jaar worden teruggedraaid, aldus hetzelfde wetsontwerp.