Europees Parlement keurt groen label voor kernenergie goed, Open Vld en MR stemmen tegen: "Onbegrijpelijk"

De kerncentrale van Doel. Shutterstock

Uncategorized

Europees Parlement keurt groen label voor kernenergie goed, Open Vld en MR stemmen tegen: “Onbegrijpelijk”

Anton Schelfaut

Het Europees Parlement tekent geen bezwaar aan tegen het voorstel van de Europese Commissie om investeringen in aardgas en kernenergie onder bepaalde voorwaarden als groene en duurzame investeringen te labelen. Bij een stemming in Straatsburg kwamen de tegenstanders woensdag 75 stemmen te kort om de vereiste meerderheid van 353 stemmen te halen. N-VA, cd&v en Vlaams Belang zaten in het winnende kamp. Open Vld en MR stemden samen met een groen-linkse minderheid tégen het voorstel.

De Commissie had in maart via een zogenaamde gedelegeerde handeling beslist dat aardgas en kernenergie onder bepaalde voorwaarden een plaats kunnen hebben in de taxonomie. Dat is een klassificatiesysteem dat private investeerders moet oriënteren naar economische activiteiten die niet schadelijk zijn voor klimaat en milieu. Het systeem kadert in de Europese inspanningen om klimaatneutraal te worden tegen 2050.

Een resolutie haalde in het verdeelde halfrond niet de absolute meerderheid van 353 stemmen die nodig was om het besluit te kelderen. Slechts 278 parlementsleden steunden het bezwaar, 328 leden schaarden zich achter de Commissie (33 onthoudingen). “Dit is een essentiële stap om zichtbaarheid op lange termijn te bieden aan investeringen in transitie-energiebronnen, met name kernenergie, en om de Europese veerkracht te versterken”, tweette de Franse Eurocommissaris Thierry Breton.

(Lees verder onder de tweet.)

Open Vld en MR stemmen tegen

Aan Belgische zijde stemden Groen, Ecolo, PVDA, PS, Les Engagés, de Duitstalige CSZ, MR en Open VLD voor de resolutie. Europarlementsleden Hilde Vautmans en Guy Verhofstadt (Open Vld) wijzen onder meer op de compleet veranderde geopolitieke en economische context. “De gedelegeerde handeling had wat ons betreft minstens geamendeerd moeten worden na de Russische inval in Oekraïne zodanig dat ze geen vrijgeleide is voor investeringen in Russisch gas, bijvoorbeeld door een bepaling op te nemen dat de subsidies terug zullen geëist worden indien de installatie Russisch gas verwerkt”, stelden de Vlaamse liberalen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt het “onbegrijpelijk” dat Open Vld en MR zich te midden van een energiecrisis verzetten tegen de toekenning van het groene label aan kernenergie. In een tweet stipt De Wever het belang van de uitslag van de stemming aan. Hij merkt ook fijntjes op dat gas enkel een groen label krijgt als het meer vervuilend steenkool vervangt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Europees Parlement keurt groen label voor kernenergie goed, Open Vld en MR stemmen tegen: “Onbegrijpelijk””

Plaats een reactie

Delen