Speaker's Corner (Shutterstock)

Uncategorized

Evangeliste Hatun Tash opnieuw gearresteerd bij Speakers’ Corner

Sonja Dahlmans

De christelijke evangeliste Hatun Tash, die vorig jaar juli nog werd neergestoken toen zij met moslims in debat was gegaan bij Speakers’ Corner in het Londense Hyde park, is opnieuw gearresteerd. Tash werd meegenomen naar het politiebureau en moest een nacht in de cel blijven. Een behulpzame vrouwelijke agent wilde Tash wel uitleggen dat haar T-shirt voor gelovige moslims als aanstootgevend kan worden ervaren.

Het kledingstuk toonde een cartoon van het satirische weekblad Charlie Hebdo waarop Mohammed staat afgebeeld. Bij een aanslag in 2015 op het kantoor van Charlie Hebdo werden 12 medewerkers vermoord door extremistische moslims. Tash werd opgepakt, van haar kleding ontdaan en gefouilleerd en moest daarna dus een nacht in de cel blijven. De volgende morgen mocht zij zonder verdere aanklacht weer huiswaarts gaan.

Kort voor haar arrestatie werd Tash beroofd van haar eigen exemplaar van de Koran dat zij altijd bij zich heeft wanneer zij in het Londense Hyde Park debatteert met moslims. Speakers’ Corner is een gedeelte in het noordoosten van Hyde Park waar al van oudsher sprekers in het openbaar hun mening verkondigen over politiek, cultuur en religie.

Raciale en religieuze krenking

Voor het afnemen van haar Koran werd niemand gearresteerd. Er is een video die op YouTube te bekijken is, waarin duidelijk te zien is dat Tash haar Koran wordt afgepakt. Tash zou aanvankelijk zijn gearresteerd voor het opzettelijk aanbrengen van vernieling, maar in de politieauto onderweg naar het bureau werd zij nog eens gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde onder sectie 4A. Deze sectie is specifiek gericht tegen opzettelijke raciale of religieuze krenking.

Tijdens haar arrestatie werden haar handen op haar rug gehouden door de politie terwijl een grote groep juichende moslims er achteraan liep terwijl zij ‘Allahu Akbar’ riepen. Op de video van haar arrestatie is nog te zien dat zij iets naar het hoofd krijgt gesmeten door de groep omstanders. Er waren maar liefst drie agenten die Tash vasthielden en nog eens drie anderen die meelopen om haar in de politiewagen te krijgen. De groep omstanders kon gewoon verder zonder politie-ingrijpen. Middels een brief eist de Freedom of Speech Union nu tekst en uitleg van waarnemend commissaris Sir Stephen House.

Verleden

De afgelopen twee jaar is Hatun Tash meerdere malen gearresteerd. De verklaring die werd gegeven naar aanleiding van een van haar arrestaties was dat Tash ‘een controversiële en krachtige spreekster is’ en dat moslims haar manier van aanpak vaak als beledigend kunnen ervaren. Volgens de Free Speech Union is dat nooit juridische rechtvaardiging voor een arrestatie. De politie gaf ook aan dat Tash oppakken gemakkelijker zou zijn dat de grote groep aanwezige moslims uit het park verwijderen. Juli vorig jaar werd Tash neergestoken in Speakers’ Corner in het Londense Hyde Park. Zij werd daarbij geraakt in haar hoofd en haar hand. De politie zou Tash bij een eerdere gelegenheid hebben verteld dat moslims haar zouden willen doden en daar haar optredens in Hyde Park daarom gevaarlijk zouden zijn.

Inmiddels zijn moslims een online petitie begonnen om Hatun Tash voorgoed het zwijgen op te leggen. Zij eisen vanaf gisteren via een petitie dat Tash, die zij een haatprediker noemen, voorgoed zal worden verbannen van Speakers’ Corner omdat zij zou aansporen tot haat en geweld jegens moslims. Een van de argumenten tegen Tash die de petitie noemt is dat zij zou hebben gezegd dat de islam een veroveringsreligie is. De opstellers van de petitie claimen verder nog dat Tash de openbare orde verstoort onder sectie 4A, een van de redenen dat zij werd gearresteerd. Zij zou opzettelijk islamitische mannen opzoeken in het park in de hoop aangevallen te worden, zodat zij moslims vervolgens in een kwaad daglicht kan stellen.

https://redactie.palnws.be/2021/07/christelijke-evangeliste-neergestoken-in-speakers-corner-londen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

9 gedachten over “Evangeliste Hatun Tash opnieuw gearresteerd bij Speakers’ Corner”

  1. Speakers’ Corner, en bij uitbreiding geheel London en UK, zijn al lang niet meer de vrijhaven voor vrijheid van meningsuiting. Zeker onder invloed van de huidige burgemeester is het alsof Himmler zelf het bestuur heeft overgenomen. Heel spijtig maar goede indicatie hoe ver het komt met totalitaire ideologie als Islam toe te laten en zelfs extra rechten te geven.

  2. Die islaMIETJES toch, zelf vermoorden ze mensen opgelegd door hun koran in 2/24 die duidelijk oproept om ongelovigen te doden en ze doen het nog ook. En de politie voelt zich nu oppermachtig omdat ze één dame hebben kunnen oppakken omdat ze in hun broek schijten van de moslims. Die dame heeft nooit opgeroepen tot geweld, zo zie je de ondergang van onze beschaving, waar de islam NIET thuis hoort, stilaan de bovenhand begint te krijgen door angst voor alweer moslimµ geweld.

  3. Onwaarschijnlijk dat aanhangers van de haatreligie dit kunnen bereiken . Geweld plegen op iemand die alleen maar een mening verkondigt en wegkomen met dit geweld, méér zelfs deze persoon laten oppakken. Dit zou bij elke democraat alle alarmbellen moeten laten afgaan.

Plaats een reactie

Delen