Tim Vandenput (foto: Belga)

Uncategorized

Geen HST-verbinding richting Zaventem: “Onbegrijpelijk dat Ecolo-minister korte en vervuilende vluchten mee blijft organiseren”

Wannes Neukermans

De realisatie van een hogesnelheidstreinverbinding richting de luchthaven van Zaventem ligt al lang op tafel. Open Vld-Kamerlid en burgemeester van Randgemeente Hoeilaart Tim Vandenput wil dat financieren met de inkomsten van de vliegtaks. Maar die verbinding komt er nu niet, zegt minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Dat schrijft HLN.

“Een hogesnelheidstrein kan vluchten op korte afstand vervangen, wat de luchthaven duurzamer maakt”, aldus Vandenput. “Onbegrijpelijk dat een Ecolo-minister korte en vervuilende vluchten mee blijft organiseren”. Nochtans omschrijft die laatste Brussels Airport als een “pionier als het op vergroening aankomt”. Daarom wordt er ook – net zoals in de rest van Europa – nagedacht om kortere vluchten te vervangen door HST-verbindingen.

“Het gaat vooral om bestemmingen die binnen de zes uur bereikbaar zijn”, legt Tim Vandenput uit. “De bestaande spoorinfrastructuur rondom de luchthaven van Zaventem is voldoende om een hogesnelheidstrein tot in de terminal te brengen. De verbindingen met onze buurlanden en de nabijgelegen luchthavens blijft evenwel ondermaats.”

Zelf vragende partij

Maar Brussels Airport zelf is ook vragende partij. “Een hogesnelheidstreinverbinding is essentieel voor een groenere toekomst”, verklaart de luchthaven. Daarnaast ziet Kamerlid Vandenput ook een concurrentieel nadeel in het uitblijven van die verbinding. Hij wijst naar luchthavens als Schiphol, Parijs en Frankfurt. “Zij hebben een HST-station, waardoor ze makkelijk bereikbaar zijn voor reizigers, ook vanuit België.” Dat is niet het geval voor de luchthaven van Zaventem. “De luchtvaartmaatschappijen hier zien Belgische klanten naar andere luchthavens gaan.”

Daarom moet er volgens de Open Vld’er dringend een HST-verbinding komen richting Zaventem. Daarvoor wil hij de inkomsten van de vliegtaks gebruiken, die werd ingevoerd om vluchten over korte afstand te ontraden. Opdat die vliegtaks niet de zoveelste platte belastingheffing wordt, wil Vandenput met de inkomsten een anternatief financieren. “Gebruik die 30 miljoen euro inkomsten per jaar van de vliegtaks om te HST-verbinding op Brussels Airport op te starten en rendabel te maken”, aldus Vandenput.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/06/n-va-wil-luchthaven-van-zaventem-regionaliseren-2/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Geen HST-verbinding richting Zaventem: “Onbegrijpelijk dat Ecolo-minister korte en vervuilende vluchten mee blijft organiseren””

  1. gLiberaal vandeput ziet klanten naar andere luchthavens gaan omdat er geen HST is beweert hij maar dat verzopen vld taks op de vliegtuigen heft, daar heeft hij nog niet bij stil gestaan. Ik vertrek al jaren vanuit Nederland want daar moet je geen taks betalen die in de zakken van politici verdwijnt.

Plaats een reactie

Delen