Bron: Belga

Binnenland politiek

Gevangenenruil met Iran moet vooral Belgische ngo-medewerker uit cel krijgen

Wannes Neukermans

VUB-professor Ahmadreza Djalali is niet de enige persoon met een Belgische link in een Iraanse cel. Sinds februari zit ook een Belgische ngo-medewerker opgesloten in Teheran. Veiligheidsdiensten vrezen dat Iran hem als pasmunt gebruikt, zo meldt De Standaard dinsdag.

De voorbije dagen ontstond er discussie over een wets­ontwerp dat ons land in staat zou stellen om gevangenen te ruilen met Iran. Het wordt vandaag besproken in de Kamer. Algemeen werd aan­genomen dat het akkoord met Teheran er kwam om de in 2017 ter dood veroordeelde Ahmadreza Djalali uit zijn Iraanse cel te halen. De Zweeds-Iraanse gastprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zou dan geruild worden met de Iraniër ­Assolah Assadi, die vorig jaar in Antwerpen tot twintig jaar cel werd veroordeeld als brein achter een verijdelde aanslag tegen Iraanse oppositieleden.

Olivier Vandecasteele

Nu blijkt dat sinds februari ook een Belgische ngo-medewerker in de cel zit in de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens Iran International, een tv-zender die vanuit Londen in het Perzisch uitzendt en kritisch staat tegenover het regime, gaat het om de hulpverlener Olivier Vandecasteele. De veertiger is tot op ­vandaag officieel nergens van ­beschuldigd.

De Belgische humanitaire medewerker Olivier Vandecasteele werd op 24 februari in Iran opgepakt. Sindsdien zit hij in de gevangenis van Evin, “in zeer moeilijke omstandigheden”. Zo melden de naasten van de man dinsdag in een persmededeling. De Belgische autoriteiten noch zijn naasten hebben een reden voor de “arbitraire” opsluiting gekregen, luidt het.

Olivier Vandecasteele zit in volledige isolatie in de gevangenis. De familie had éénmaal contact met hem, maar hij heeft geen contact met zijn Iraanse advocaten. Wegens het slechte eten heeft hij veel gewicht verloren en hij heeft gezondheidsproblemen, aldus nog de familie.

Vandecasteele heeft als humanitaire medewerker jarenlang in Afghanistan gewerkt en was sinds 2015 actief in Iran als ‘country director’ voor verschillende ngo’s. Hij ijverde voor het versterken van de contacten tussen de Iraanse autoriteiten en de grote internationale donoren zoals de Europese Unie, VN en andere internationale organisaties. “Zo heeft hij een significante bijdrage geleverd aan het succes van ontwikkelingsmissies en de toegang tot basisgezondheidszorg voor de Afghaanse bevolking die naar Iran is geïmmigreerd”, luidt het in de mededeling van zijn familie. Bronnen bij de veiligheidsdiensten vrezen dat hij door Iran is opgepakt om als pasmunt te gebruiken voor Assadi. 

Chantage

Er kwam al enorm veel kritiek op het wetsontwerp. Onder andere de Iraans-Belgische Darya Safai (N-VA) reageerde verbolgen op het nieuws dat België een akkoord zou sluiten met Iran. Zij vreest dat er door dit wetsontwerp net meer onschuldige Europeanen zullen opgepakt worden in Iran. De Iraanse overheid zou immers merken dat hun chantage succesvol is en invloed heeft op de Europese rechtstaat.

https://redactie.palnws.be/2022/07/ontsteltenis-over-gevangenenruil-met-iran/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Gevangenenruil met Iran moet vooral Belgische ngo-medewerker uit cel krijgen”

  1. We weten wat voor krapuul daar aan de macht is. Welke gek gaat daar dan naartoe? Dat ze als Belgische staatsburgers nu op onze kosten diplomatieke hulp krijgen tot daar aan toe maar daarvoor een terrorist vrijlaten is een brug te ver.

  2. Er staan mensenlevens op het spel zegt Quickie. Bedoelt hij de toekomstige onschuldige slachtoffers van terrorisme?
    Of bedoelt hij die Ngo’er Vandecasteele die onschuldige levens op het spel zet omdat hij persé naar f…ing Iran wil reizen?

  3. Blijf weg uit die gatachterlijke moslimlanden. Dit moet volledig op eigen risico zijn, eigen schuld, dikken bult.
    Btw, het is hier wel wat prettiger geworden zonder liesje, erica, lambik etc😂.

  4. Hier wordt weer een acte van oogverblinding opgevoerd. De heer Vandecasteele wordt nu mee bij de mogelijke ruil betrokken om prof Djalali uit de schijnwerpers te zetten. Dat er nog een tweede persoon, een échte Belg nu mee in het bad getrokken wordt is om de ruil een officieel tintje te geven. In tegenstelling met wat de ‘rechtgeaarden’ nu verkondigen, vind ik de actie van de Belgische regering groots en humaan. De twee Iraanse spionnen die in België veroordeeld en vastgehouden worden, hebben hier geen enkel belang meer. Hun geplande moordaanslag werd verhinderd, de cel van de twee slapende Iraanse agenten werden ontmaskerd en ze werden veroordeeld. Die twee gaan niet meer ingezet worden en Iran zal beter op z’n tellen letten. Of er nog slapende cellen in Europa zijn, matematisch-zeker ! Maar dát doet hier nu niet toe. Ofschoon ik niet voor mr De Croo stem steun ik hem en de Belgische Regering, voor hun hoogstaand diplomatiek innitiatief.
    Waar een klein land groot in kan zijn. Dat VSA hun afschuw uitschreeuwen in diplomatieke mist vorming. Israël, zal België erg erkentelijk zijn.

  5. Nu ja, als je ondanks het negatief reisadvies van de overheid toch naar ginder wilt en daar in de gevangenis belandt moet je niet komen klagen. Dat is het risico dat je neemt.
    De poort wordt opengezet voor terroristen allerhande om hier aanslagen voor te bereiden en uit te voeren om achteraf met vlag en wimpel als helden in het vaderland terug te komen om de volgende aanslag op onschuldige mensen voor te bereiden en eventueel uit te voeren.
    Een veroordeling is een ereteken voor die lui.
    Ik heb de indruk dat het een franstalige is en dan gelden er andere regels dan voor “Les sales Flamins”

Plaats een reactie

Delen