Geen ‘vrijheid blijheid’ in de cultuursector

Stijn Brouns. Van de redactie

Uncategorized

Jambon: “Elk volk heeft recht op zelfbestuur”

Belga Press Agency

Vlaanderen kan niet voluit zijn vleugels uitslaan omdat onze staatsstructuur verwrongen is en eigenlijk muurvast zit. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon zondagavond in Kortrijk naar aanleiding van de Vlaamse feestdag op 11 juli. “De verschillende bestuursniveaus houden elkaar in een houdgreep. Dat leidt tot immobilisme, besluiteloosheid, ergernis.”

“We leven in een land met twee democratieën, een land waar de beide volkeren het oneens zijn over hoe problemen moeten worden aangepakt”, zei Jambon. Hij verwees daarbij naar de organisatie van de arbeidsmarkt, de betaalbaarheid van de pensioenen, de gezondheidszorg, de problemen binnen justitie, het migratievraagstuk, de immense energieproblematiek.

“Telkens lopen de visies tussen het noorden en het zuiden stevig uiteen. Iedereen erkent dat. En niemand ontkent dat het zo niet verder kan en dat er dus ingrijpende hervormingen nodig zijn. Niet het minst om onze welvaart en onze toekomst veilig te stellen“, aldus Jambon. Hij benadrukt ook dat het het volste recht is van “onze Waalse buren” om een ander beleid te willen voeren dan dat waar de meerderheid van de Vlamingen voor staat. “Elk volk moet voor zichzelf kunnen uitmaken wat het beste is, elk volk heeft het recht op zelfbestuur.”

De minister-president roept dan ook op om na de volgende federale verkiezingen een einde te maken aan “deze onhoudbare situatie”. “We moeten ons nu voorbereiden op de onafwendbare onderhandelingen over wàt we eigenlijk nog willen samen doen en wat echt niet meer lukt.”

De meeste bevoegdheden moeten dan ook volledig bij de deelstaten terechtkomen, zeker als het gaat over arbeid en gezondheid. “De pandemie toonde op een pijnlijke manier hoe absurd het wel is dat de woonzorgcentra een regionale en de ziekenhuizen een federale kwestie zijn”, aldus Jambon. “En de situatie van de huidige arbeidsmarkt illustreert dat het zoeken naar een job enerzijds (wat de VDAB doet) en het vergoeden – of niet meer vergoeden – van mensen zonder job (wat de RVA doet) ook in één hand moeten gaan zitten. Anders kan je simpelweg geen beleid voeren.”

Ook moet de federale regering nu al zoveel mogelijk beleid voeren op maat van de regio’s. “Dat kan niet wachten tot 2024. Waarop wacht de federale regering om nu al een echte asymmetrische aanpak mogelijk te maken?”, aldus Jambon. “Want Vlaanderen wil hoger en verder vliegen. Zelf vliegen, op eigen kracht. Zelfbestuur dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

11 gedachten over “Jambon: “Elk volk heeft recht op zelfbestuur””

  1. De meeste bevoegdheden moeten dan ook volledig bij de deelstaten terechtkomen, zo stelde bart de wever voor om de energie naar Vlaanderen te brengen. Het Vlaams Belang dient een identiek wetsvoorstel in en nva stemt tegen. Begrijpe wie kan! Dat zijn egbert lafaert toestanden, sorry jambon, nva heeft zijn krediet verloren in Vlaanderen.

  2. Doe zo zoals de Catalanen en organiseer een referendum. Terloops, het Vlaams volk is meer dan de N-VA leden. Stop dus met de nationalisten van het Vlaams Belang te stigmatiseren en uit te sluiten zoals de nazis met de joden pleegden te doen. Het
    neoliberale Vlaanderen van N-VA, zonder pluralisme van gedachten, hoef ik niet. Eenheid in verscheidenheid is mijn credo.

  3. Dus hij zegt dubbelzinnig om voor het Vlaams Belang te stemmen? Top kerel!
    Want confederalisme is enkel het in leven houden van de comateuze patiënt ten nadele van de Vlaming en ten voordele van de postjes voor de eigen partij!

  4. Wat een hypocriet. Bij N-VA worden het Vlaams Belang, PVDA en Groen sowieso uitgesloten van het Vlaamse volk. Alleen Vooruit, CD&V, OVLD en uiteraard N-VA worden erkend als Vlamingen.

  5. En dus, Jan Jambon, stem ik in 2024 op het origineel (VB) i.p.v. op N-VA dat wel als eerste punt in hun statuten de onafhankelijkheid van Vlaanderen hebben staan, maar toch liever met de PS en Voouit een zogenaamde staatshervorming willen doen. Bedankt maar dan zonder mij.

  6. Ik kies al sedert 1970 voor de VU en nu voor NVA-VB.De verroeste pot belgistan is beetje bij beetje losgewrikt geworden maar het is nog niet losgekomen.Den flup is bezig met bethje voor te bereiden om tegen 2024 de Vlamingen te paaien met een mooie pauwstaart.Geloof me,60%van de Vlamingen zal erin struikelen.Ik hoop dat bethje de Vlamingen niet zal verleiden met haat flikkeroogjes.Ik vrees echter.

Plaats een reactie

Delen