Jong N-VA deelt "Belgische vodden" uit op nationale feestdag: "Dit land is op"

Jong N-VA-voorzitter Jeroen Bergers met een "Belgische vod"

Uncategorized

Jong N-VA deelt “Belgische vodden” uit op nationale feestdag: “Dit land is op”

Anton Schelfaut

Naar aanleiding van de nationale feestdag op 21 juli biedt Jong N-VA op haar website “Belgische vodden” aan. De actie is een kwinkslag naar een uitspraak van premier Alexander De Croo (Open Vld), die voor zijn aantreden verklaarde dat een eerste minister zonder slagkracht de “dweil” van zijn regering is.

Voor Jong N-VA-voorzitter Jeroen Bergers toont de Vivaldi-regering meer dan ooit aan dat “België op is”. “Het is de optelsom van twee totaal verschillende democratieën”, legt hij uit. “De Vlaamse democratie wordt vandaag de dag genegeerd. De grootste partij van het land (N-VA, red.) mag niet meebesturen.”

Dat is volgens Bergers niet uitzonderlijk. “Als Vivaldi de rit uitdoet, werden we 12 van de voorbije 16 jaar bestuurd zonder Vlaamse meerderheid”, schetst hij. “Dat terwijl Vlaanderen niet alleen de grootste regio is, maar ook de regio die dit land financieel draagt.”

“Regering dweilt met de uitgavenkraan open”

Verder merkt de voorzitter van Jong N-VA op dat de regering-De Croo er niet in slaagt om “in eender welk belangrijk dossier knopen door te hakken”. Hij verwijst daarbij naar de pensioenen, de arbeidsmarkt, energie en staatsvorming. “En wanneer het dan toch lukt om een akkoord te sluiten, gaat dit keer op keer in tegen de Vlaamse grondstroom”, hekelt hij. “Het begrotingstekort stijgt tot 33 miljard, een ongekend dieptepunt. Deze regering dweilt letterlijk met de uitgavenkraan volledig open.”

“Met Jong N-VA kunnen we dit niet langer aanzien”, besluit Bergers. “De tricolore is haar glans definitief kwijt. Enkel tijdens voetbalmatchen wordt ze nog door Jupiler opgevist. Je kan de driekleur maar beter gebruiken waar ze wel nog goed voor is. Daarom geven we Belgische vodden weg.”

(Lees verder onder de tweet.)

“Vlaamse snerthymne”

De actie schoot echter in het verkeerde keelgat bij Joël De Ceulaer, ‘senior writer’ bij De Morgen. “Belgische vod. Zeer geschikt om in de oren te proppen bij het weerklinken van de Vlaamse snerthymne”, fulmineert hij op Twitter. “Zo van die nationale feesten: wat een vreugde altijd!”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

14 gedachten over “Jong N-VA deelt “Belgische vodden” uit op nationale feestdag: “Dit land is op””

  1. Jong NVA is blijkbaar een nieuwe partij, want de partij NVA met BDW is toch helemaal verveld tot een pro Belgische partij. Bewijzen zijn legio dat NVA een traditionele partij is geworden. Moest BDW evenveel gedaan hebben voor de Vlamingen in de Zweedse regering als Magnette nu doet voor Wallonië in de vivaldi regering, we hadden het zoveel beter kunnen gehad hebben. Bovendien sluit BDW 1 op 3 Vlamingen uit van eender welke vorm van bestuur: VB en PVDA, omwille van…persoonlijke redenen? Niemand weet het en zelfs binnen de partij weet men het niet. BDW ziet dan wel geen graten in een samenwerking met rood langs beide kanten van de taalgrens: PS en Vooruit. BDW, ondanks de valse hak die Lachaert hem gezet heeft met de regering Vivaldi, heeft evenmin een probleem met OVld samen te werken, dus kan het uitsluiten van 1 op 3 Vlamingen enkel een persoonlijke kwestie zijn. Deze actie zie ik dus eerder in het kader van een nieuwe partij, maar zeker niet als komende van de partij NVA die de Vlaamse zaak helemaal niet genegen is en ze enkel gebruikt als verkiezingspropaganda.

  2. “Het is de optelsom van twee totaal verschillende democratieën” (citaat). Ludieke actie. Toch niet helemaal eens met voornoemde citaat.België, Wallonië, Brussel en Vlaanderen zijn helemaal geen democratiën. Bovendien profileren, politieke partijen die hun voorzitter laten verkiezen zonder tegenkandidaat (o.a., N-VA), zich als totalitaire modellen naar analogie met wijlen het VNV en Rex.Het is dus cruciaal dat ze van dat gedachtengoed afstand nemen en tezelfdertijd actie voeren voor de rechtstreekse verkiezing van de minister president en provinciegouverneurs. Kortom: exit Ancien Régime.

  3. Jong nva voorzitter Jeroen Bergers weet dan niet dat bart de wever opgeroepen heeft om de energie naar de deelstaten te overhevelen en als het Vlaams Belang een wetsvoorstel indient hebben alle partijen inclusief nva TEGEN gestemd. Van een tsjevenstreek gesproken, cvp zijn de belzieke tsjeven, nva de Vlaamse tsjeven want ze hebben de mosterd gehaald tijdens hun coalitie, sorry nva, totaal ongeloofwaardig. Score 0. NUL.

  4. dit is gemakkelijk op te lossen bij de volgende stembeurt.Zelfs 70% NVA-VB maakt het nog mogelijk om vivaldi-2 verder te laten klooien.Bethje staat klaar om de koekendozen te promoten.Wij zijn geen Sri Lanka,we hebben het nog te goed,er is nog veel te veel rijkdom in Vlaanderen dat nog niet aangeboord is.Die weelde kraan zal open blijven staan zolang wallo-brux die nodig heeft,we hebben dit gisteren vastgesteld.BDW nocht Tv G zullen daar iets aan kunnen veranderen,wij,de Vlaamse burger kan dit doen maar doet het niet,spijtig,en wat de ceulaer schrijft,dementie begint ergens

  5. “Dit land is op” (Jong N-VA) (sic). Demagogische praat van een partijlid wiens partij collaboreert met het Belgisch establishment en verdere stappen richting autonomie obstinaat blijft blokkeren. Trouwens waarop wachten de N-VA farizeeërs om een voorstel tot referendum, over VL onafhankelijkheid, in te dienen in het Vlaams parlement? Wij hebben geen meerderheid zegt BDW. Winston Churchill, in 1938 (München) en 1939 (Praag), en Charles Degaulle in 1940 tot D-day hadden die ook niet.

  6. wij maken daar ook korte metten 🙂 mee zon een belgisch vodje legen we op de grond en iedereen die de dienst bijwoont Veegt daarop zen schoenen proper !
    Simpel mooi 🙂

Plaats een reactie

Delen