Foto: Belga

Uncategorized

Kamer schaart zich unaniem achter ontwerp om kernfactuur bij Engie-Electrabel te leggen

Wannes Neukermans

Donderdag heeft de plenaire vergadering van de Kamer een wettekst van minister van Energie Tinne Van der Straeten unaniem goedgekeurd. Die tekst moet ervoor zorgen dat de uitbater van de kerncentrales, Engie-Electrabel, opdraait voor de toekomstige kosten van de ontmanteling en het beheer van het kernafval, en niet de belastingbetaler.

Het is intussen bekend dat vijf van de zeven kerncentrales in ons land de komende jaren de deuren sluiten. Alles samen zal de ontmanteling van die sites en het beheer van radioactief kernafval 41 miljard euro kosten. De werkzaamheden zullen hoogstwaarschijnlijk nog tot ver voorbij het jaar 2100 duren. “Het gaat over de langste, duurste en meest delicate werf voor ons land ooit”, verklaart Tinne Van der Straeten (Groen) altijd.

Synatom

De kerncentrales in ons land worden door het Franse Engie uitgebaat, via Electrabel. Het is de bedoeling dat de uitbater van de kerncentrales, in casu Electrabel, de kosten voor zijn rekening neemt. Daarvoor is in 2003 Synatom in het leven geroepen, een dochterbedrijf van Engie-Electrabel waarin momenteel ongeveer 14 miljard euro aan nucleaire provisies opzij is gezet.

Nu wordt er echter gevreesd dat dat geld niet klaar zal liggen op het moment dat de ruiming begint. Electrabel kan immers geld uit Synatom aan zichzelf ontlenen. Eind vorig jaar was er volgens Van der Straeten op die manier zo’n 8,3 miljard van de 14,4 miljard euro teruggeleend aan Electrabel. Nu maakt een wetsontwerp van de minister daar een eind aan. Electrabel moet de leningen tegen 2030 terugbetalen aan Synatom, het grootste deel van het geld moet volgens Van der Straeten al tegen 2025 terugbetaald zijn.

Kernafval

Bovendien gaat er met deze wettekst meer macht naar de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV). Vooraf zal de CNV haar zegen moeten geven indien Electrabel dividenden wil uitkeren aan moederbedrijf Engie. Dat moet vermijden dat Engie Electrabel ontmantelt en de kernfactuur alsnog bij de belastingbetaler terechtkomt. Enkele maanden geleden sluisde Electrabel op die manier nog ruim 1,2 miljard euro door naar Engie.

Een ander wetsontwerp, dat de Belgen inspraak geeft in de manier waarop het radioactief afval opgeslagen wordt, werd donderdag eveneens goedgekeurd door de Kamer. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat precies zal verlopen, maar een koninklijk besluit moet dat later dit jaar nog in detail uitwerken. Normaliter zal de Koning Boudewijnstichting het proces organiseren en begeleiden.

Intussen is er nog steeds geen akkoord gevonden met Engie over de voorwaarden voor de verlenging van de kerncentrales. Nu de regering het hard speelt door de factuur van de bergingskosten volledig bij Engie-Electrabel te leggen, zal het elektriciteitsbedrijf het vermoedelijk ook hard willen spelen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten noemde 21 juli “een beetje de deadline” voor een akkoord.

https://redactie.palnws.be/2022/07/nationale-feestdag-een-beetje-de-deadline-voor-akkoord-met-engie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Kamer schaart zich unaniem achter ontwerp om kernfactuur bij Engie-Electrabel te leggen”

  1. Dat zal wel de bedoeling zijn van het door die groene “triene” ingediende ontwerp. Alle kerncentrales dicht, en de bevolking in het donker. Wat kan het die groene meloenen – groen van buiten, maar bloedrood van binnen – schelen.

  2. Hoog-radioactief afval is mini. Alle kernafval van alle Europese centrales van al die jaren past in een grote kamer. Wie gaat de gigantische berg windmolens binnen 70 verzamelen en ontmantelen?

Plaats een reactie

Delen