Overbelasting van de zorg en uitgestelde behandelingen tijdens coronacrisis zorgden voor stijging aantal TBC-doden in Europa

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (Photonews)

Uncategorized

Kritiek op Open Vld-voorzitter Lachaert zwelt aan: “Nú concrete plannen voorleggen”

Belga Press Agency

In een kritisch opiniestuk hekelt een groep jonge liberalen het gebrek aan vernieuwing binnen Open Vld. De kritiek op partijvoorzitter Egbert Lachaert komt zo voor het eerst expliciet naar buiten, bericht De Morgen zaterdag.

“We hebben nog een jaar om het tij te keren voor Open Vld”, schrijven achttien liberalen in een brandbrief die gericht is aan de partij. Daarmee willen ze hun frustratie over het gebrek aan vernieuwing binnen Open Vld kanaliseren. Ondanks de pogingen van partijvoorzitter Lachaert om het “liberale vuur” aan te wakkeren, blijft de partij immers “vastgeroest”, menen ze. 

Bij de ondertekenaars zitten vier liberale voorzitters: Philippe Nys (Jong Vld), Tineke Van Hooland (Open Vld Vrouwen), Lawrence Vanhove (denktank Liberales) en Thibault Viaene (Liberaal Vlaams Verbond). Ook de woordvoerder van Bart Somers, Arthur Orlians, doet mee, net als Somers’ zoon Jan-Klaas. 

Eigen verhaal

De partij moet dringend op zoek naar haar eigen verhaal, vinden de briefschrijvers. Begin dit jaar lanceerde Lachaert een vernieuwingstraject dat in 2023 moet uitmonden in een groot liberaal congres, maar het is allemaal te braaf, te voorzichtig, te traag. “De partijvoorzitter moet nú concrete plannen voorleggen”, klinkt het. “Geen cosmetica, geen betekenisloze profilering, maar een nieuwe manier van aan politiek doen. We moeten de liberale partij heruitvinden.”

Ze pleiten ook voor nieuwe gezichten. Zonder grondige verandering kan de partij geen geloofwaardige doorstart maken, aldus de groep.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

9 gedachten over “Kritiek op Open Vld-voorzitter Lachaert zwelt aan: “Nú concrete plannen voorleggen””

  1. De enige manier voor de traditionele partijen, waar nu ook de N-VA toe behoort, om het tij te keren is in het komende jaar integraal het verkiezingsprogramma van het VB uit te voeren. Anders zijn ze er (terecht) aan voor de moeite vrees ik:-)

  2. Iets wat ik niet begrijp: Hoe kan je nu kritiek leveren op iemand zoals Egbert Lachaert als bij de Voorzittersverkiezing een meerderheid voor hem gekozen heeft? En verder, om op iemand kritiek te uiten moet je ervan uitgaan dat de ideeën van deze persoon ingaan tegen de waarden van je eigen opinie. Dat lijkt mij bij dhr. Lachaert onmogelijk omdat ik hem nog geen enkel idee heb horen lanceren waarbij je niet automatisch in een kolderlach schiet en er enige waarde aan kan verbinden. Aan zijn critici: hadden jullie zelf bij de stemming een beetje helderder van geest geweest, dan was die persoon nooit Voorzitter geworden. Nu niet komen klagen dat jullie zelf idioten zijn! Aan zijn medestanders: blijkbaar zijn jullie van hetzelfde kaliber als deze nitwit.

Plaats een reactie

Delen