Forum Romanum (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Lessen Latijn aangepast om “diversiteit van het Romeinse Rijk” te weerspiegelen

Redactie PAL

Een bekende lessenreeks Latijn die door de Cambridge University Press werd gepubliceerd in 1970 zal worden herwerkt om meer diversiteit te bevatten. Dat is echter niet naar de zin van iedereen, waarbij sommigen stellen dat de herwerking de historische correctheid van de lessen kan aantasten.

De Cambridge Latin Course of CLC is een serie van zeer bekende boeken die studenten alles bijbrengen wat ze horen te weten over het Romeinse Rijk en wordt sinds 1970 uitgebracht door de Cambridge University Press. Deze boekenreeks zal nu herwerkt worden, omdat ze volgens sommigen beter de diversiteit moet weerspiegelen die in het Romeinse Rijk aanwezig was.

Concreet zou het de bedoeling zijn om bepaalde personages toe te voegen in de boeken, om zo de gender- en ethnische diversiteit van het Rijk beter te weerspiegelen. Daarnaast zouden ook elementen die als “problematisch” aangemerkt worden uit de boeken verwijderd worden. “Dit zullen we doen omdat studenten zich steeds meer bewust zijn geworden van machtsverhoudingen en misogynie”, stelt een professor. “Op deze manier zullen ze zich beter kunnen relateren met de materie.”

Geschiedenis herwerken

Er is echter ook protest op de plannen. Zo stelt Dawn Treader, student aan Cambridge die zich specialiseert in het Latijn, dat het duidelijk de bedoeling van de universiteit is om jonge studenten “met de paplepel linkse denkbeelden bij te brengen, verkleed als taalkundige lessen”. Volgens Treader gaat men namelijk veel verder dan enkel wat personages weglaten of toevoegen aan de handboeken.

“Men doet alsof een om ‘verduidelijkingen’ gaat, maar in realiteit zijn het niet de boeken die men aanpast”, klaagt hij. “Men gaat het Romeinse Rijk dat beschreven wordt gaan aanpassen op een zeer bedenkelijke manier.” Volgens de student riskeert men de studenten zo leugens bij te brengen. “Men gaat moderne problemen spiegelen op geschiedkundige feiten, maar daar is helemaal geen rechtvaardiging voor.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




19 gedachten over “Lessen Latijn aangepast om “diversiteit van het Romeinse Rijk” te weerspiegelen”

  1. De meeste politici zetten academici onder druk om de leerlingen hun linkse dogma’s op te dringen, dat zie je overal in Europa gebeuren. Zie de universiteiten van Gent, Leuven en Antwerpen met hun extreem linkse rectors die graag in de kranten komen.

  2. Mensen ad linkerkant vroegen me steeds waar ik de wilde claim vandaan haalde dat neo-communisme en postmodernisme verbonden waren. Wel, dit is het bewijs dat ze verbonden zijn. Eerst wordt alles door de bril onderdrukker-inderdrukte bekeken (neo-communisme), daarna wordt de realiteit vervormd door emotie ( postmodernisme) en vervolgens komt de penaliteit, door de communisten om colectivisme te bekomen. Postmodernisme is de nieuwe plug in voor de ex-communisten. We zijn een fluwelen revolutie in real time gebeuren.

  3. Was de diversiteit ook niet één van de redenen van de ondergang van het Romeinse rijk, laat ze dat maar eens goed bestuderen en hopelijk trekken ze er de juiste conclusies uit, er zijn trouwens nog parallellen met onze huidige samenleving en het einde van de Romeinse tijd, ik zou zeggen laat die studenten maar goed opletten.

  4. Ja hoor, ik vermoedde het al: Julius Caesar was een neger, keizer Augustus een eskimo en Cleopatra een smurfin.
    Een universiteit die opzettelijk aan geschiedenisvervalsing doet ‘voor het goede doel’. Zover is het gekomen.

Plaats een reactie

Delen