Meertalige diversiteitsbevragingen zijn “regelrechte inbreuk op taalwetgeving”

Vlaams minister Somers (Open Vld) en Vlaams Parlementslid Sminate (N-VA). Photonews

Binnenland politiek

Mahdi pleit voor examen en formele plechtigheid om Belgische nationaliteit te krijgen

Belga Press Agency

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi pleit voor de invoering van een verplicht examen voor wie de Belgische nationaliteit wil verwerven. Dat moet ook gepaard gaan met een formele plechtigheid die nieuwkomers verwelkomt. “Het krijgen van de Belgische nationaliteit moet waardevol zijn en op je nationaliteit mag je best trots zijn”, aldus Mahdi op de nationale feestdag.

Er bestaan vandaag verschillende manieren om Belg te worden. Doorgaans kunnen kandidaat-Belgen de nationaliteit verkrijgen nadat ze voldoen aan enkele voorwaarden zoals een wettelijk verblijf van minstens 5 of 10 jaar, en het bewijs van economische participatie en maatschappelijke integratie kunnen leveren. Daar zou volgens Mahdi een verplicht nationaliteitsexamen moeten aan toegevoegd worden als sluitstuk van een integratieproces en van het traject om Belg te worden.

“Mensen hebben hechtingspunten nodig, moeten zich ergens thuis kunnen voelen en zich kunnen identificeren met een gemeenschap. Anderzijds mag die samenleving ook verwachten van mensen dat zij hun steentje bijdragen. Met een nationaliteitsexamen op het einde van een geslaagde integratie, geef je duidelijk aan dat we bepaalde inspanningen verwachten en nieuwkomers vervolgens volledig opnemen in de gemeenschap”, klinkt het. 

Positief verwelkomingsmoment

Het examen moet volgens Mahdi peilen naar algemene kennis van het land en de samenleving en moet worden afgelegd in één van de landstalen. De nationaliteit zou vervolgens op een formele wijze moeten uitgereikt worden door middel van een plechtigheid of ceremonie, die moet gezien worden als een positief verwelkomingsmoment. “Belg worden mag geen simpele administratieve procedure zijn die afgesloten wordt met een aangetekende brief in de brievenbus”, besluit Mahdi.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

14 gedachten over “Mahdi pleit voor examen en formele plechtigheid om Belgische nationaliteit te krijgen”

  1. “het bewijs van economische participatie en maatschappelijke integratie kunnen leveren”. ????? Wetende dat de meerderheid van de nieuwe Belgen inactief is!
    Nu nog een ceremonie of plechtigheid organiseren voor de nieuwe uitkeringsbelgen?

  2. Is Mahdi nog staatssecretaris?
    Zo ‘n examen afleggen is zoals de Mechelse Catechismus van destijds (nu een verzamelobject) die uit het geheugen moest worden gereproduceerd (groot corps voor de kleintjes, kleiner corps voor de gevorderden).

  3. Mocht het niet uit de strot van een tsjeef komen, men zou er, eventueel, nog objectief kunnen over nadenken. Maar, we weten dat CD&V- ers een gespleten tong hebben. ’t Zou misschien wel eens een politiek vernuftige manier kunnen zijn om het probleem van de illegaliteit op te lossen. Vermits het grootste deel van de illegalen, blijkbaar, niet uitgewezen kan worden, ze dus, niet buiten zetten, maar, voordat ze als “onwettig aanwezig op ons grondgebied” worden aangeduid, ze een “diplomaatje” toe te schuiven. En, hop ! Een nieuwe Belg erbij ! Probleem opgelost. Ik kies bewust voor de term; “Diploma toeschuiven” i.p.v. een “Diploma behalen”, want we weten allemaal dat België zo rot en corrupt is, als het klein is.
    Nog een bedenking: “Het examen moet worden afgelegd in één van de landstalen”. Dus: een gelukszoeker, legt in Wallonië de proef af in ’t Frans. Die kan dan in Vlaanderen komen wonen en leven van een Vlaams OCMW ? En, een “weerstanderdje” erbij, tegen Vl.B.?

  4. Ok, maar dan in de streektaal, een kontrakt afsluiten dat ze zich aanpassen aan onze cultuur, dat ze gaan werken voor de kost, hun nationaliteit opzeggen en nooit meer eisen gaan stellen ivm hun geloof, indien ze zich hier niet aan houden, onmiddellijk hun nationaliteit teruggeven en naar land van herkomst met heel hun kweek.

  5. Moeten wij dit geleuter nu echt blijven geloven?!Mahdi meent dat het gepeupel dom is en als dusdanig moet worden behandeld?!Dit is in de woestijn prediken mijnheer de voorzitter,want de mensen hebben genoeg van deze loze (verkiezings) beloften.Hoopt u schaapjes,die nu op de Vlaams Belang weide staan te grazen,terug naar het stalletje te lokken met deze tsjevenpraat?!Dat de politiek eerst eens begint met diegenen die hier om allerlei redenen (criminelen,werkweigeraars,haatpredikers,profiteurs,verkrachters,veel overtreders,….) NIET thuishoren buiten te flikkeren.Wetten die werden gestemd in het parlement door de “volksvertegenwoordigers” i.v.m Vreemdelingen Zaken worden helemaal niet nageleefd en worden door jullie zelf herleid tot een vodje papier.Onder de regeringen Van Rompuy-Leterme werden er massaal collectieve regularisaties uitgevoerd.(tss 23.000 en 24.000 in 2010)(14830 in 2009) zonder enige verbintenis.Komen beweren dat de Belgische nationaliteit geen vodje papier is is een karikatuur maken van ziczelf!

  6. Bestaan er überhaupt Belgen met gelijke burgerrechten? Neen. De Vlamingen worden anno 2022 nog altijd gediscrimineerd tot in het Belgo-Waals (pseudo federaal) parlement.
    In een democratisch en volwaardig parlement maakt de wetgever geen onderscheid op grond van de moedertaal, etnische afkomst, religie of ras. In een Belgisch parlement moet men illico tabula rasa maken met de taalgroepen en pas dan zullen er Belgen zetelen in de Kamer van volksvertegenwoordigers die de Belgische natie vertegenwoordigen. De taalproblematiek/bevoegdheid moet volledig overgeheveld worden naar de Gewesten.

  7. “Het examen moet volgens Mahdi pijlen naar algemene kennis van het land …”
    Tja, Belga en de kennis van het Nederlands.
    Over welke pijlen zouden ze hier hebben??

  8. Geen Waals-Belgische bezetting van Vlaanderen, zonder Vlaamse collaboratie partijen (Vivaldi) en zonder collaboratie met België door de Vlaamse regering (N-VA, CD&V en OVLD). Het zijn Vlaamse politieke partijen, uitgezonderd het VB, die verantwoordelijk zijn voor de stilstand van Vlaanderen en de voortdurende verknechting van de Vlamingen. Alexander De Croo (OVLD) en Jan Jambon (N-VA) twee lakeien van de Fédération Wallonie-Bruxelles en de Belgische monarch, le roi Philippe de Belgique, alias le coriace (de taaie). Alleszins taaier dan zijn Vlaamse vazallen. Kortom, niet de schoonmoeder van Vlaanderen is de hoofdverantwoordelijke voor de verloedering van Vlaanderen, maar de voornaamste Vlaamse collabo partijvoorzitters: Bart Dewever (N-VA), Egbert Lachaert (OVLD), Conner Rousseau (Socialist), Sammy Mahdi (CD&V)

Plaats een reactie

Delen