Vorige week vrijdag keurde de ministerraad het interfederaal actieplan tegen racisme goed. Dat bevat 70 concrete punten om racisme in België te voorkomen en te bestrijden. Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia reageert tevreden. “Het is zeker een stap in de goede richting”, klinkt het. Vlaams Belang is dan weer kritisch. “Dit soort actieplannen zorgt ervoor dat ‘jongeren’ zich in de slachtofferrol kunnen blijven wentelen”, stelt de partij.
Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) kondigde vrijdag aan dat het actieplan tegen racisme door de ministerraad werd goedgekeurd. Dat plan is volgens de staatssecretaris nodig omdat onze samenleving steeds racistischer zou worden. “Racisme in al zijn vormen, discriminatie, vreemdelingenhaat en onverdraagzaamheid tasten onze democratie aan en schaden de manier waarop wij samenleven”, klinkt het. “Dit is een groeiend probleem in België: de cijfers over racistische incidenten waarover Unia, de politie en justitie beschikken, tonen dit jaar na jaar aan.”
Bij Unia zouden vorig jaar zo’n 4.000 meldingen zijn binnengekomen van discriminatie op basis van ras. “Ik zie de racistische realiteit onder ogen waarvan te veel van onze medeburgers nog steeds het slachtoffer zijn en erken de dringende noodzaak van opleiding in vele sectoren over dit onderwerp”, verklaart Schlitz in een persbericht.
70 actiepunten
Het actieplan bevat 70 concrete punten om dit probleem op te lossen. “Die zijn bedoeld als aanvulling op de maatregelen van de gefedereerde entiteiten”, legt Schlitz uit. Zo zullen er onder meer lessen tegen racisme worden opgenomen in de opleidingen van personeel dat betrokken is bij het het migratiebeleid, met inbegrip van de politie. Daarin zit ook een module vervat met de naam “reageren op discriminerende uitlatingen van collega’s”.
Daarnaast wil de federale regering ook de zogenaamde cyberhaat aanpakken. Daartoe wil ze het wettelijk kader voor haatspraak duidelijker en strikter maken. Met een herziening van artikel 150 van de Grondwet wil ze tot een verdere correctionalisering van drukpersmisdrijven komen. Momenteel kunnen, op grond van dat artikel, alleen racistische en xenofobe berichten voor de correctionele rechtbank worden behandeld. Onder meer homofobe en islamofobe persmisdrijven moeten door een jury zoals voorzien in artikel 150 worden beoordeeld.
Ook op de werkvloer wil de regering racisme en discriminatie aanpakken. Zo zou ze per sector een audit willen uitvoeren, die structurele discriminatie en vooroordelen moet opsporen. Bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie zouden dan een eigen actieplan moeten uitwerken. Hetzelfde geldt voor de overheid, waar men praktijktesten wil uitvoeren om de dienstverlening te evalueren.
Unia tevreden
Unia reageert tevreden op de goedkeuring van het actieplan. “De goedkeuring van 70 federale maatregelen ter bestrijding van racisme op verschillende domeinen is zeker een stap in de goede richting. Unia is dan ook ingenomen met het federale initiatief, waarmee België zijn verbintenis gedeeltelijk nakomt”, klinkt het.
Slachtofferrol
Vlaams Belang is minder blij met het nieuwe plan. “Het lijkt erop dat paars-groen het vooroordeel dat racisme binnen de politiediensten een groot probleem vormt halsstarrig in stand wil houden”, klinkt het bij Kamerlid Ortwin Depoortere. “Dat politiemensen onder het mom van ‘opleiding tegen racisme’ een portie woke-waanzin over zich heen zullen krijgen is vooral contraproductief.”
Depoortere meent dat het actieplan een ongewenst neveneffect met zich zal meebrengen. “Het is duidelijk dat dit soort actieplannen er alleen toe leidt dat bepaalde ‘jongeren’ zich in een slachtofferrol kunnen blijven wentelen zonder dat ze een keer kijken naar hun eigen verantwoordelijkheid”, hekelt hij.
Volgens Depoortere wil dat echter niet zeggen dat Vlaams Belang racisme goedkeurt. “Het probleem is dat het actieplan zich beperkt tot antisemitisme, romafobie, islamofobie en afrofobie. Er bestaat ook antiwesters, antiblank, anti-Europees en anti-Vlaams racisme, maar dat blijft helaas, ook nu weer, een taboe-onderwerp“, besluit hij.