Franse regering vloog met twee privéjets naar conferentie voor groene energie in Oostende

Illustratiebeeld: Emmanuel Macron. Shutterstock

Uncategorized

N-VA-voorzitter De Wever: “Alleen wij kunnen zelfbestuur voor Vlaanderen waarmaken”

Belga Press Agency

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in een toespraak op het zomerfeest van zijn partij niet voor het eerst uitgehaald naar de federale regering. Het begrotingstekort, de belastingdruk en het koopkrachtverlies zijn “onhoudbaar en onaanvaardbaar”, klonk het in Mechelen.

Na de editie vorig jaar waarbij De Wever door corona noodgedwongen “moederziel alleen stond te speechen” in de Nekkerhal, mochten de N-VA-leden zaterdagavond opnieuw naar Mechelen afzakken voor het jaarlijkse zomerfeest van de partij. 

De speech van de voorzitter stond in het teken van de vele uitdagingen waar ons land mee kampt. “Het zijn woelige tijden”, zei De Wever. “Geopolitiek en economisch is de onzekerheid groot.”

Sterke bestuurders

Volgens de N-VA-voorzitter kijken mensen dan naar “sterke bestuurders en doorwinterde dealmakers”, en die heeft zijn partij volgens hem in huis. Vervolgens prees hij de Vlaamse N-VA-excellenties. De Wever verwees onder meer naar de hervormingen op onderwijs, zoals de nieuwe eindtermen, die Ben Weyts doorvoerde, en naar het klimaatbeleid van Zuhal Demir, dat “concreet maar ook haalbaar en betaalbaar is”.

Matthias Diependaele heeft er met het onderzoek naar buitenlandse eigendommen dan weer voor gezorgd dat er meer sociale woningen zijn voor mensen die er recht op hebben, zei de Antwerpse burgemeester. Minister-president Jan Jambon heeft volgens zijn voorzitter “zeer moeilijke jaren” achter de rug tijdens de coronacrisis, “gezien de bevoegdheidsverdeling in dit land”. Maar Jambon voert volgens de voorzitter “het juiste beleid, met financiële verantwoordelijkheidszin, oog voor welvaart én welzijn”.

Vlaams zelfbestuur

Veel minder goed vergaat het de federale regering, aldus De Wever. Vivaldi – de federale coalitie met Open Vld, CD&V, Vooruit, Groen, PS, MR en Ecolo – voert een beleid “dat lijnrecht ingaat tegen de belangen van het productieve Vlaanderen”, vindt de N-VA-kopman. Hij wees op de hoge belastingdruk op arbeid, de achterblijvende grote hervormingen van de arbeidsmarkt, de slabakkende uitvoering van de straffen op justitie, de opvangcrisis op asiel en migratie en de sluiting van – de meeste – kerncentrales te midden van grote onrust op de internationale energiemarkten. De belastingdruk, het begrotingstekort, de hoge overheidsuitgaven en het koopkrachtverlies zijn volgens de N-VA-voorzitter “onhoudbaar en onaanvaardbaar”. 

Zelfbestuur voor Vlaanderen is volgens De Wever de enige oplossing, maar daarvoor moet de N-VA in 2024 de grootste Vlaamse partij blijven, “ook al wordt het knokken”. Ook Vlaams Belang ijvert voor Vlaamse onafhankelijkheid, maar volgens De Wever “kunnen alleen wij (de N-VA, red.) dat waarmaken”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

18 gedachten over “N-VA-voorzitter De Wever: “Alleen wij kunnen zelfbestuur voor Vlaanderen waarmaken””

  1. Alleen wij kunnen zelfbestuur voor Vlaanderen waar maken? Ja, dat hebben we gezien met de regering Michel1. Ze waren verkozen en de plannen voor confederatie gingen sneller de diepvries in dan dat je NVA kan zeggen! En nu halen ze diezelfde loze beloftes weer boven. Tot na de verkiezingen, dan herhaald de geschiedenis zich weer! En krijgen de mensen weer een indexsprong, mogen ze langer werken voor minder pensioen en gaan ze weer een hoop nieuwe verdoken belastingen aangesmeerd krijgen. Ongelooflijk dat de Vlamingen daar nog intrappen!

  2. Ooit haalden ze (N-VA) er 33% en deden er vervolgens niks mee. Wat De Wever nu bezig is doet hij al twintig jaar zonder succes, tenzij men de bevolking tegen mekaar opzetten en van Vlaanderen een verzwakt gewest maken een succes mag noemen.

  3. Hoe gaat De Wever dat doen? Door weer het communautaire in de koelkast te steken om toch maar federaal mee te “besturen”? Door de meest Waalse corrupte partij te blijven opvrijen? Door een Vlaams-Nationalistische partij, die naam waardig, te blijven uitsluiten?

  4. Er is wel degelijk een oplossing: samen werken met VL.BEL. samen voor Vlaanderen i.p. van broedertwist. En zijn haat op tweede partij, hij spuwt zo in het gelaat van 800000 Vlamingen! Schande .

  5. cd&v zijn de belzieke stjeven, nva zijn de vlaamse tsjeven. bdw blaast warm en koud tesamen maar zal nooit zijn plannen kunnen waar maken zonder het Vlaams Belang die hij in het gezicht spuwt en openlijk de voorzitter Tom Van Grieken op televisie een paljas noemt. Tip van de dag, bdw moet maar een stoppen met die geldverslindende belachelijke LEZ zone en wat minder cumuleren, 4 vetbetaalde jobkes is er wel dik over.

  6. Weet je wat het verschil is tussen Joe Biden en Bart De Wever? Er is geen verschil. Hij heeft de Corona planeconomie mee mogelijk gemaakt, de aalmoesjes van de federale regering gepusht en hij was aan het bedelen bij de federale regering om het lockdown monster op te heffen omdat we allemaal braaf onze myocarditis spuit hadden gekregen. Onder zijn bestuur heeft ie Antwerpen overspoeld met vreemdelingen tot we gwn in de minderheid waren. Er is niemand meer thuis in die kerel zijn hoofd. Hij is gwn de uitvoerder voor de linkse partijen. De man die denkt dat compromis met links gwn het voertuig voor links. Dat is wat die bedoelt met de kracht van verandering. Hij is de kameleon. Dat hij zich durft te vergelijken met dealmakers zoals bv. Donald J. Trump terwijl die de Joe Biden van Wilrijk is. Hilarisch.

  7. “Verdeel en heers” was het devies van J. Caesar, meer dan 2000 jaar geleden bij zijn verovering van Gallie.
    En dat is nog niet veranderd.
    Als het erop aankomt sluiten de franstaligen de rangen en drijven hun wil door. De Vlamingen laten zich in gespreide slagorde naar de slachtbank leiden.
    Ik begrijp niet wat de strategie van Bart De Wever is om de PS op te vrijen, de Vlamingen nog maar eens in het verdomhoekje te drummen en te doen betalen voor het wanbeleid van de franstaligen.
    Op die manier ebt het hoofddoel van de NVA, nl. een onafhankelijk Vlaanderen steeds verder weg.
    Hoe betrouwbaar is de NVA voor de Vlamingen?

  8. En Bart, wat hebt dan de voorbije vijftien jaar als grootste partij gedaan?
    BDW is met N-VA de stroman van België om Vlaanderen politiek te neutraliseren. En ze zijn daar zéér goed in geslaagd tot nu toe. De enige manier hen te dwingen open kaart te spelen is op het Vlaams Belang stemmen.

Plaats een reactie

Delen