Vlaanderen verantwoordelijk voor 80 procent van Belgische export

Havenhuis van Antwerpen. Shutterstock

Uncategorized

Nationale feestdag “een beetje de deadline” voor akkoord met Engie

Anton Schelfaut

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) hoopt voor de nationale feestdag van 21 juli een akkoord te bereiken met Engie over de voorwaarden voor de verlenging van de kerncentrales. Dat heeft ze donderdag gezegd op de Franstalige radiozender La Première.

“We werken in het kader van het mandaat (dat de regering haar en premier Alexander De Croo heeft gegeven, red.) om de regering, maar ook de parlementsleden en alle Belgen, een akkoord te presenteren dat goed is voor België”, verklaarde Van der Straeten. “Het is onze doelstelling om niet op vakantie te vertrekken” zolang het akkoord niet is gesloten, aldus de minister, die 21 juli “een beetje de deadline” noemde.

In weerwil van de eerder geplande kernuitstap in 2025 besloot de regering op 18 maart om de twee jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, langer open te houden. Daarover lopen nu onderhandelingen met Engie-Electrabel, de exploitant van de kerncentrales. Die lijken echter moeizaam te verlopen. Engie had immers al meermaals aangegeven dat de termijn voor een verlenging verstreken was.

Deadline al vier keer uitgesteld

Vorige maand had Van der Straeten nog laten verstaan dat de onderhandelingen voor september rond moeten zijn. N-VA-voorzitter Bart De Wever trok toen aan de alarmbel, aangezien de deadline al voor de vierde keer werd uitgesteld. “2025 wordt zo quasi onhaalbaar”, waarschuwde hij. “Exact wat de groenen altijd hebben beoogd. Schandelijk dat coalitiepartners laten begaan.”

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez beschuldigde Van der Straeten ervan de onderhandelingen te vertragen. Daarom legde hij de Energieminister een ultimatum op. Als er begin juli geen akkoord uit de bus was gekomen, zou het parlement het dossier overnemen. Dat ultimatum is intussen zonder gevolg verstreken.

https://redactie.palnws.be/2022/06/de-wever-trekt-aan-alarmbel-over-nucleaire-verlenging-2025-wordt-quasi-onhaalbaar/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Nationale feestdag “een beetje de deadline” voor akkoord met Engie”

  1. Alles moet voor 21 juli worden geregeld daar de koffers van de elite reeds klaar staan om na het geknoei van een welverdiende luxueuze rust te kunnen genieten.Het liefst in verre oorden!Het pensioendossier,de belastingen,een arbeidsdeal,de Irandeal,de terroristen weduwen,asiel/migratie en nu een deal met Engie.Jarenlang versluisden deze laatsten miljarden naar Frankrijk dankzij Verhofstadt en onlangs schreven ze een bedelbrief aan deze bende (onverkozen) nietsnutten die al jaren dit dossier laten aanmodderen!Een Groene minister, wiens partij tegen kernenergie is, maar plots wel voor Amerikaans schaliegas…..moet deze zaak nu afhandelen.In 2023 zal de ene of andere er wel de stekker uittrekken en worden de hengels naar het kiesvee uitgeworpen.De verliezers schurken dan weer tegen elkaar na de traditionele rondjes van informateurs,ontmijners,verkenners,puinruimers,oude krokodillen,verzoeners,schervenlijmers,afkoelers,formateurs……Politieker in België….een echte hondenstiel!

Plaats een reactie

Delen