Nederlandse publieke omroep beboet Ongehoord Nederland wegens schenden van de journalistieke code

Screenshot ON

Uncategorized

Nederlandse publieke omroep beboet Ongehoord Nederland na uitzendingen met Filip Dewinter en over corona

Carl Deconinck

De Nederlande Publieke Omroep (NPO) heeft besloten dat Omroep Ongehoord Nederland (ON) een boete krijgt omdat ze de journalistieke code zou hebben geschonden. De zender moet nu 93.000 euro betalen. Ongehoord Nederland beraadt zich op juridische stappen tegen de strafmaatregel van de Raad van Bestuur.

De boete valt lager uit dan initieel gevreesd, want er ging mogelijk een boete van 15 procent van het jaarbudget boven het hoofd van de zender. Dan had ON 540.000 euro moeten betalen. Het is een boete geworden van 2,5 procent van het jaarbudget, of 93.000 euro.

De NPO vindt dat ON “onvoldoende uitvoering heeft gegeven aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel”. Het hoopt dat er “in de toekomst geen verdergaande stappen nodig zullen zijn” om ON aan de code te houden. De journalistieke ombudsman van de publieke omroepen Margo Smit had eerder al geconcludeerd dat de omroep de journalistieke code schendt als het gaat om betrouwbaarheid. Ze zei daarbij dat “de omroep bijdraagt aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder die te corrigeren”.

Filip Dewinter

Smit zei dat ON feiten en meningen niet genoeg weet te scheiden. Presentatoren van ON zouden niet kritisch genoeg doorvragen en “fungeren daarmee in feite als doorgeefluik”. Een uitzending waarover de NPO valt is die met Vlaams parlementslid Filip Dewinter. De politicus sprak daar over omvolking. “Ons volk wordt vervangen door een ander volk. Samen met die bevolkingsruil komt ook een beschavingsruil. Onze manier van leven wordt vervangen door de immigranten”, zei Dewinter in de uitzending. “Europa wordt Eurabia.”  De zender had hier minstens bewijs voor moeten vragen vindt men. Filip Dewinter heeft door deze uitzending ook een onderzoek van de Nederlandse coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aan zijn been.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/07/nederlands-coordinator-terrorismebestrijding-en-veiligheid/

Ook mensen die kwamen spreken over bepaalde geneesmiddelen die ingezet werden tegen corona, zoals ivermectine of over de stikstofuitstoot zouden te makkelijk verkeerde informatie hebben verspreid zonder dat men ertegen in ging. Volgens Smit hebben de journalisten daardoor hun werk niet gedaan of hebben ze willen en wetens aantoonbaar onjuiste informatie verspreid.

(Lees verder onder de tweet.)

Censuurmaatregel

Ongehoord Nederland gaat niet akkoord met de straf. Ze zijn blij dat de boete niet zo hoog uitvalt als eerst gevreesd, maar wijzen er op dat het nog altijd veel geld is voor de jonge omroep. Ze stellen vast dat de Raad van Bestuur van de NPO blijkbaar valt over “blijkbaar ongewenste meningen” die aan bod komen omdat ze “gekozen volksvertegenwoordigers in onze uitzendingen uitgebreid aan het woord laten“. De zender benadrukt dat het net de andere zijde wil belichten en net daarom is toegetreden tot het publieke bestel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Nederlandse publieke omroep beboet Ongehoord Nederland na uitzendingen met Filip Dewinter en over corona”

  1. Vrije media??? Om die groen liberale visie door de strot te duwen in ruil voor wel zeer gulle subsidies en zo als propaganda apparaat te dienen, moest het niet duidelijker kunnen aangetoond worden hiermee ik zou het ook niet weten …

  2. Zo zie je maar, de waarheid mag niet aan het licht komen van iedere linkse organisatie.
    Rechts zegt tenminste de waarheid, en dat kunnen de linkie winkies niet verdragen, losers.
    We worden idd opgevormd tot Eurabia, Europa is allang zoek.
    Velen willen niet leven in Eurabia, wij zijn de originele inwoners van Europa, dus laat die anderen maar waar ze zijn, want het Westen is toch niet goed volgens hen, tenzij ons geld natuurlijk.
    Links = islam = communisme, bwah…

  3. “onvoldoende uitvoering heeft gegeven aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel” m.a.w. : Ongehoord zend niet uit wat wij vinden dat ze moeten uitzenden en legt ook geen cordon rond de mensen die niet willen horen of zien.

  4. Als ik op stap ben ben ik allang bewust dat we niet meer in europa leven, als ik een winkel binnenstap hoor ik arabisch of whatever, ik was ook al eens de enige blanke in de apotheek onder 8 aanwezige, voelde mij een vreemde in mijn eigen land, als dit geen feiten zijn ….

  5. Als ik op stap ben, ben ik al lang bewust niet meer in europa te leven, in de meeste winkels waar ik binnen ga hoor ik arabisch of whatever spreken onder de aanwezigen, ik was enkele dagen geleden de enige blanke persoon in apotheek tussen 8 aanwezigen, ik voelde mij vreemde in mijn eigen land ….

  6. De omvolking is een vaststelbaar feit. Het is op verschillende manieren vast te stellen. In de Belgische gevangenissen is de meerderheid van de ‘bewoners’ van niet-Europese achtergrond. In de grote steden zitten de schoolbanken in overvloed vol met kinderen van niet-Europese afkomst. In de winkelstraten loop je dikwijls als zeldzame Europeaan (van Europese afkomst) rond. Ga in de wachtkamers van alle ziekenhuizen kijken … zeker op de afdeling spoed.

Plaats een reactie

Delen