Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Photonews

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Photonews

Uncategorized

“Niet aan politici om te beslissen wat VRT mag uitzenden”, vindt minister Dalle

Belga Press Agency

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) verdedigt de keuze van de VRT om bepaalde afleveringen van FC De Kampioenen niet langer uit te zenden omdat de humor van toen vandaag niet meer door de beugel kan. En het is al helemaal niet aan de politiek om te beslissen wat de openbare omroep mag programmeren en wat niet, aldus de minister.

Maandag raakte bekend dat zestien afleveringen van F.C. De Kampioenen deze zomer niet herhaald worden op Eén. Ze zijn gelabeld als “ongepast” en zijn ook van VRT NU gehaald. Het gaat onder meer om afleveringen waarin gelachen wordt met zwarte mensen en homo’s. Nogal wat politici – gaande van parlementsleden, tot ministers en partijvoorzitters – keurden die beslissing af. Er kwamen ook termen als “censuur”, “woke” en “cancel” bij kijken.

Minister Dalle nuanceert het debat. De samenleving is veranderd. Wat vroeger werd aanvaard om mee te lachen, is dat vandaag “gelukkig vaak niet meer”, zegt hij dinsdag. En dat vertaalt zich in wat vandaag nog het scherm haalt. “Als VRT de keuze maakt om vandaag geen veroordeelde pedofielen, homomoppen of stereotiepen over geaardheid of afkomst uit te zenden hebben ze daar goede argumenten voor die passen binnen de visie en de missie van de openbare omroep. Het is aan VRT om die keuzes duidelijk toe te lichten. Ik ben ervan overtuigd dat ze dat willen doen.”

“Het is echter niet aan een parlement, noch aan een minister – laat staat aan een partijvoorzitter – om te beslissen wat er op de publieke omroep mag worden uitgezonden en wat niet”, benadrukt Dalle. Dat er bepaalde uitzendingen niet meer worden uitgezonden, is volgens hem ook niet nieuw. “Twee jaar geleden werd een gelijkaardig debat gevoerd over dezelfde serie. In die zin sluiten serie en debat goed bij elkaar aan: een herhaling”, besluit Dalle met een knipoog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

17 gedachten over ““Niet aan politici om te beslissen wat VRT mag uitzenden”, vindt minister Dalle”

  1. Riskeert de VRT niet dat er schadevergoedingen zullen gevraagd worden “wegens fouten uit het verleden “ of kan Pano onderzoek doen naar racistisch woordgebruik binnen de VRT

  2. Het is inderdaad niet aan politici om te bepalen wat er op tv komt. Anderzijds is censuur, gebaseerd op politieke correctheid, hypocriet en zinloos. Racisme en homofobie verdwijnen niet zomaar door foute moppen te schrappen en andere daden van deugdpronkerij.

  3. Inderdaad, maar da paljaske mocht dan wel die pietentrekkers een hand boven het, eu, hoofd houden, hypocriet. Als die leugenzender subsidies krijgt moeten ze ook naar de raad van hun weldoener luisteren. Eigenlijk moeten ze een bestuursraad hebben met gewone mensen erin en geen niet verkozen debielen of via vriendjespolitiek geplaatste idioten.

  4. het is inderdaad niet aan de minister om te bepalen wat de VRT mag uitzenden , wel aan de raad van bestuur . Maar het is ook niet aan de woke censuurcomissie van als gatlikker van de regering een uigesproken politieke agenda te promoten , en alle regels omtrent objectiviteit naast zich neer te leggen . Vooral daar de VRT ( veel te veel ) belastingsgeld krijgt , en dus het parlement ( de volksvertegenwoordigers ) het laatste woord moet krijgen . helaas zijn vele parlementairen geen ” volksvertegenwoordiger ” meer , maar dweilen van de partijleiding .

  5. Mr Dalle, de Vrt doet niets anders dan uitzenden of vertolken wat bepaalde politiek correcte partijen willen. Hoe zou het komen denkt u dat steeds meer mensen de Vrt als de Vivaldi Radio & Televisie beschouwen?

  6. De uitspraak van Dalle vat correct samen waarvoor de CD&V staat, namelijk – nergens.
    En dan maar klagen dat ze verschrompelen tot de kleinste partij in de peilingen.
    Ze blinken uit in ongelofelijke politieke domheid.

  7. Geachte mr. Dalle,
    ik ben jullie kleuterbehandeling beu. Gaan wij terug naar de inquisitie? DE filmcensuur zoals dat er vroeger geknipt werd in de films? terug verboden boeken opgelegd niet meer door de katholieke kerk maar door een bende woke gekken? Het vrije en verlichte denken wordt door jullie ‘kleuterleiders en -leidsters en om het volledig te maken kleuter X’en compleet onderdrukt! Kom it jullie ivoren toren en luister naar normale mensen (90% van de bevolking)

  8. FOUT Dalle. VRT is een staatszender en een Directeur Generaal van die staatszender heeft hoegenaamd niet de macht noch de bevoegdheid om over dergelijke triviale zaken te besllissen. FC De Kampioen behoort stilaan tot ons Vlaams erfgoed, en zeker als vervangingserfgoed van de zomer-programma’s van de VRT dat uit vadsigheid, professionele onbekwaamheid en onmacht dergelijke oude programma’s voor jarenlang uit de stofmand te halen. Dat nu veroordelen uit woke-waanzin de idiotie naby. Het is zondermeer verontrustend en zondermeer een vervaarlijke beknotting van de persvrijjheid. Het is een spijtig iets dat de VRT, socialistische-groene zender (voor minstens 80%) die niet eens een meerderheid van de Vlaamse bevolking vertegenwoordigt, nochtans met diens belastingsgelden eigenhandig durft te beslissen bepaalde programma’s al of niet uit te zenden wegens die aanhoudende links-gerichte woke-waanzin en idiotie. Waar is de mening en de stem van de Vlaamse kijker gebleven? Tijd dat schoon schip wordt gemaakt van die bende woke-gekken aan de top van de VRT. Die zender heeft me trouwens nog nooit bekoord en zal het ook nooit doen. Alleen maar spijtig dat het Vlaamse belastingsgeld hiervoor wordt gebruikt!!! De Croo waar blijf je ?

  9. En ik wil (moet en zal!!!) Archie Bunker van “All in the Family” terug op de buis. Alleen de aflevering met de zwarte kerstman al is goud waard. Father Christmas: “Hello, I’m Father Christmas!” Archie Bunker sluit de deur. De kerstman belt opnieuw aan, en zegt hetzelfde. Archie antwoordt: “No, you are not! Father Christmas is white!” Waarna een uiterst interessante aflevering volgt.

  10. De VRT is een rood bastion en dit kunnen we zien in allerlei programma’s zoals Terzake,De Afspraak,Pano,De Zevende Dag,Het Journaal….waarin het steeds dezelfde geselecteerden zijn die hun zegje mogen komen doen,hierbij geholpen door journalisten met de juiste partijkaart op zak!De grootste partij in Vlaanderen komt nauwelijk aan bod,de lilliputters van Groen eens te meer.Wie we ook niet mogen vergeten is onzen Björn en fanatiek Trump hater, die vanuit de VS de kijkers zijn mening opdringt!Trouwens bij de VTM zijn ze geen haar beter,maar daar hebben de links liberalen het voor het zeggen.Daar zorgt ene Greet voor de “objectieve” kijk op de Amerikaanse politiek?!

  11. Een commissie waarvan de leden anoniem wensen te blijven beslist over de canceling van 18 afleveringen. Een minister die vindt dat de politiek zich daarin niet mag mengen. Zeker die laatsten willen daarvoor geen verantwoordelijkheid dragen. Beide groepen laten nu al zien dat ze schrik hebben om binnen 10 jaar (hopelijk nog minder lang) persoonlijk afgerekend te worden op hun huidige woke- en cancelcultuur. Het ziet er niet goed uit met de richting die onze democratie uitgaat. En voor de liefhebbers, bekijk die afleveringen gewoon op YouTube, tenzij ze dat natuurlijk ook gaan censureren via de Vlaamse providers. En indien ze dat ook al anoniem aandurven, gewoon een VPN-abonnement aanschaffen!

  12. Vrijheid van meningsuiting??? Ja, zelfs als dat sommigen irriteert. Precies daarom ontstond de idee van vrije meningsuiting. Niet om te zeggen of te doen wat iedereen zegt of doet, maar ook wat controversieel is. Beginnen te verzwijgen is het begin van censuur. Ik ben Antwerpenaar. Als iemand zegt dat alle Antwerpenaars dikke nekken zijn…. SO WHAT???

Plaats een reactie

Delen