Generaal Nanisca (Bron: Youtube)

Cultuuroorlog

Nieuwe Hollywoodfilm viert zwarte koningin die centrale rol speelde in slavenhandel

Redactie PAL

De nieuwe Hollywoodfilm ‘The Woman King’ of ‘De Vrouwelijke Koning’ over het Afrikaanse koninkrijk Dahomey, zal draaien rond de vrouwelijke generaal Nanisca, die streed tegen de blanke bezetter. Men vergeet daarbij echter dat Nanisca in realiteit een centrale rol speelde in de intercontinentale slavenhandel.

De afgelopen jaren is in Hollywood de trend ontstaan om steeds meer naar de kleur van de personages in films te kijken. Daarbij is men vooral gekleurde mensen tot held gaan bombarderen, waarbij blanke mensen de slechterik spelen. Dat zou men kunnen doen onder het mom van inclusie en diversiteit, was het niet dat men nu ook bedenkelijke zwarte historische figuren zou gaan verheerlijken zonder oog te hebben voor de slechte dingen die ze ondernomen hebben.

Ahosi

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Ahosi. Dit is een militaire eenheid van het Afrikaanse koninkrijk Dahomey, vandaag de dag gelegen in Benin, die louter uit vrouwen bestond. In Europa kregen ze daarom de bijnaam ‘Dahomey-Amazones’. Ze stonden bekend voor hen grote moed en mochten geen kinderen krijgen zolang ze bij de eenheid waren aangesloten. Eén van de belangrijke leidsters van de Ahosi was Nanisca, die als generaal van de Amazones de strijd aanging met de Europese koloniale machten.

Oorlog en slavenhandel

Het verhaal van Nanisca is nu verfilmd, waarbij ze wordt voorgesteld als een sterke zwarte vrouw die haar koninkrijk behoedde van de blanke bezetter. Het probleem is dat men daarbij (bewust?) grote delen van het echte verhaal vergeet. De reden dat er zoveel vrouwelijke strijders waren was niet omdat men in die tijd in gelijkheid geloofde, maar wel omdat bijna alle mannelijke soldaten reeds om het leven waren gekomen in oorlogen met andere Afrikaanse stammen. De Dahomey hadden namelijk een grote expansiedrang, waardoor ze quasi non-stop andere stammen aanvielen.

Daarnaast speelde het koninkrijk, en in het bijzonder generaal Nanisca, een centrale rol in de internationale slavenhandel. Ze ruilden namelijk geregeld mannen, vrouwen en kinderen van naburige stammen met de Europeanen. Zo verdienden ze veel geld en kwamen ze in het bezit van Europese vuurwapens om hun bloederige oorlogen te voeren. Uiteindelijk waren het de Europeanen die de Dahomey dwongen om te stoppen met de slavenhandel, nadat slavernij in Europa en de Verenigde Staten verboden werd. Daarvan zal echter niets te zien zijn in de film.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




11 gedachten over “Nieuwe Hollywoodfilm viert zwarte koningin die centrale rol speelde in slavenhandel”

  1. Het past niet in het woke-kraam, zoveel is zeker. Ze kunnen er desnoods nog een draai aan geven door de vraag naar zwarte slaven door ‘witten’ als oorzaak van het kwaad aan te wijzen. De vraag bepaalt dan het aanbod.

  2. De Schepper zei het ons voor: “negerinnen zijn voor geen haar te vertrouwen”. Vandaar dat zwarte madammen alleen kroeselkopjes hebben…..Spreid het woord van God 🙂

  3. Lmaooo, ik onthoud vooral dat de vrouwen het slagveld opgestuurd werden. Ik wist dat dat Afrikanen de laatste 3000 jaar geen riolering, geen monumenten, geen steden, geen huizen van steen of 1 verdieping en geen zeewaardige schepen hebben gebouwd, maar dit slaat echt alles. Het hele concept van militair conflict is de vruchtbare vrouwen en hun pasgeborenen beschermen.

  4. Hystorisch mogen we niet vergeten dat, vooral aan de Afrikaanse oostkust, het ophalen van arbeidskrachten voor het Arabisch-Semietisch schiereiland, een traditie van milenia heeft. Zanzibar, het meest zuidelijke sultanaat diende er als concentratie en doorvoer oord. Op de Afrikaanse westkust is er een stetk gestegen uitvoer van zwarte krijgs gevangenen en underdogs geweest, wegens de stijgende vraag voor werkkrachten in de ‘nieuwe wereld’. De zwaar geïslamiseerde cultuur in west-Afrika vindt daar haar oorsprong. Vermits de opkopers en handelaars muslim waren, en er in hun doctrine gezegd wordt dat enkel ‘ongelovigen’ als slaven mogen verkocht worden, was het voor de toenmalige zwarte mensen de keuze : zich bekeren tot de Islam of verhandeld worden als koopwaar. Dan is je keuze snel gemaakt.
    Zelf heb ik tien jaar van Irak en Algerije tot ver zuidelijk in Africa mogen werken. Deze info heb ik uit verhalen van ter plaatse.

Plaats een reactie

Delen