België is met Iran een protocol overeengekomen dat overdracht van gevangenen mogelijk maakt. Het zou de bedoeling zijn om VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali, die sinds 2016 in de Iraanse cel zit en ter dood veroordeeld is, te ruilen met Assadollah Assadi, die vorig jaar in Antwerpen tot 20 jaar cel veroordeeld werd voor zijn rol in een verijdelde bomaanslag in Parijs. Vanuit alle uithoeken van de wereld klinkt er echter kritiek op de deal. Assadi zou in Iran namelijk als een held ontvangen worden en zijn terrorismestraf nooit moeten uitzitten.
Het Amerikaanse Congreslid Randy Weber vreest dat het akkoord met Teheran de overdracht en uiteindelijke vrijlating zal mogelijk maken van Assadollah Assadi, die vorig jaar in Antwerpen tot 20 jaar cel veroordeeld werd voor zijn rol in een verijdelde bomaanslag in Parijs die gericht was tegen de Iraanse oppositie. Voordien was Assadi onder andere in Wenen werkzaam als Iraans diplomaat.
VUB-gastdocent
België heeft plannen om “Iraanse terroristen terug naar Iran te sturen om nog meer terroristische daden te plannen”, zegt Weber. In België vraagt oppositiepartij N-VA zich af of Assadi geruild zou worden tegen de Iraans-Zweedse VUB-professor Ahmadreza Djalali.
De Zweeds-Iraanse professor Ahmadreza Djalali werd zes jaar geleden tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en wordt beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood, na een volgens mensenrechtenexperten oneerlijk proces. Begin mei 2022 kwam het bericht dat Iran Ahmadreza Djalali snel zou executeren. Daar zou nu verandering in komen, aangezien België hem wil ruilen met Assadollah Assadi.
(Lees verder onder het artikel.)
België als “veilige haven voor terrorisme van de moellahs”
Als de Kamer de instemmingswet goedkeurt, “wordt België omgevormd tot een veilige haven voor het terrorisme van de moellahs”, zegt Weber. “Dat is niet alleen verkeerd, het is immoreel en het zal Europa en de Amerikanen onveilig maken en rijp voor nog meer terrorisme van het Iraanse regime.” Hij roept het Belgische parlement daarom op de wet niet goed te keuren. “Je steekt een slang die je heeft proberen te doden ook niet terug in haar slangennest”, aldus Weber.
Asadollah Assadi, het derde raadslid van het Iraanse regime in Wenen, plande de bomaanslag op een internationale bijeenkomst die werd bijgewoond door tienduizenden mensen en honderden Amerikaanse en Europese persoonlijkheden ter ondersteuning van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) in Parijs op 30 juni 2018. Assadi, een hoge officier van het Iraanse ministerie van Inlichtingendienst en Veiligheid, bracht de bom die in Teheran gemaakt was persoonlijk met een passagiersvliegtuig naar Wenen.
Twee terroristen van zijn netwerk werden op 30 juni onderweg naar de bijeenkomst gearresteerd terwijl ze de bom in hun auto hadden verborgen. Een derde persoon en terrorist werd op de bijeenkomst in Parijs gearresteerd. Assadi zelf werd op 1 juli in Duitsland gearresteerd. Het Antwerpse Hof veroordeelde Assadi tot de maximumstraf van 20 jaar. Drie andere terroristen werden veroordeeld tot 17 tot 18 jaar gevangenisstraf. Indien de aanslag gelukt was, had het één van de grootste aanslagen in Europa ooit geweest, schreven verschillende experten toen.
(Lees verder onder het artikel.)
Eigen leven in gevaar
Een redenering die ook de N-VA volgt. Darya Safai, die zelf uit Iran vluchtte en intussen Kamerlid is voor de N-VA, vindt het onbegrijpelijk dat België een veroordeelde terrorist zou vrijlaten. “Assadi plande via een terreurcel in Wilrijk een bomaanslag op een bijeenkomst van duizenden Iraanse dissidenten in Parijs. De regering wil het mogelijk maken om voortaan gevangenen tussen Iran en België uit te wisselen.” Ze zouden dan in hun thuisland hun straf uitzitten, maar daar gelooft Safai niet veel van. “Iedereen weet dat het Iraanse regime de terrorist Assadi als een held zal ontvangen op de luchthaven van Teheran.”
“Iraanse terroristen zullen naar België gestuurd worden om aanslagen te plegen op Iraanse dissidenten in Europa”, voorspelt het Kamerlid. “Ook al krijgen ze daarvoor lange gevangenisstraffen in Europa, als ze teruggestuurd worden naar Iran om ze te ruilen met mensen die in Iraanse gevangenissen vastzitten, zullen ze als helden van het vaderland onthaald worden. Een pure uitholling van onze rechtsstaat”, noemt Safai het. Ze voegt er nog aan toe dat haar eigen leven en dat van haar gezin in gevaar is. “We zijn Iran ontvlucht omwille van onze strijd tegen het gruwelijke regime van de Ayatollahs. En de Belgische regering wil hen dan belonen met deze vrijlating.”
(Lees verder onder de Tweet.)
Deal met schurkenstaat
“Als eerste Europees land hebben we een deal gesloten met schurkenstaat Iran”, reageert ook Kamerlid Theo Francken (N-VA). “Met amnestie bij terugkeer expliciet als optie, terwijl hun ‘geheime dienst-topasset Assadi’ net veroordeeld is voor het plannen van een terreuraanslag in Europa.” Volgens de N-VA-fractie zal deze deal ervoor zorgen dat Iran nog vaker mensen als Djalali zal gijzelen om te kunnen ruilen tegen veroordeelde terroristen.
Franse media berichten dan weer dat de uitlevering van Assadi gelinkt zou zijn met de arrestatie van de Fransman Benjamin Brière in Iran. “Is premier De Croo onze nationale belangen aan het ondergraven ten dienste van Macron in ruil voor een benoeming bij de NAVO?”, vraagt Michael Freilich zich af.