Uncategorized

BELUISTER: Onze naam beïnvloedt hoe mensen over ons denken

Jurgen Ceder

Nomen est omen

In een aflevering van ‘The Simpsons’ is Homer het beu uitgelachen en voor dom gehouden te worden. Hij verandert zijn naam naar Max Power en stelt vast dat iedereen hem plots met grote achting begint te behandelen. In dat grappig bedoelde verhaal zit een grond van waarheid.

“De naam is een voorteken” is een uitspraak in een Romeins toneelstuk, waarin iemand de raad krijgt om een slavin met de naam Lucris te kopen, omdat die hem rijk kan maken (‘lucratief’).

Dat een naam een invloed uitoefent op hoe anderen ons inschatten, is in heel wat studies aangetoond. Zo blijken Duitsers positiever te denken over een Marie of Sophie dan over een Chantal of Cindy. Bij ons zijn de namen Johnny en Marina synoniem geworden voor een gebrek aan opvoeding en smaak. Met Shania of Kenji zit je ook niet goed. Onderzoek in Nederland, zeer waarschijnlijk ook geldig bij ons, toont aan dat namen van kinderen die eindigen op -y of -ey (Kelly, Kimberley, Danny, …) nadeel in het leven ondervinden, omdat ze geassocieerd worden met een lager niveau van inkomen en opleiding.

Herr Kaiser doet het goed

In Frankrijk kan je dan weer best geen Kevin zijn. Een Kevin is in de ogen van de betere Fransman een kind van mensen die te veel naar onnozele tv-programma’s van ‘les Anglo-Saxons’ kijken. Mogelijk is de vloek op de Kevins in juni gebroken. Twee Kevins werden voor het Rassemblement National in het parlement verkozen.

Familienamen spelen ook een rol. Als je in Duitsland ‘Herr Kaiser’ bent, stijgen je carrièremogelijkheden aanzienlijk. Ook columnisten ontsnappen niet aan deze wetmatigheid. Een Sanctorum of Elchardus loopt meer kans ernstig genomen te worden dan een Mertens of Bosman. Hoe ik scoor met Ceder, kan ik zelf moeilijk inschatten.

Dan hebben we het nog niet over namen die een vreemde origine aanduiden. Die zijn ook vaak in het nadeel. Een makelaar van gedeeltelijk Noord-Afrikaanse afkomst vertelde mij dat zijn Arabisch klinkende naam hem al klanten heeft gekost. Dat is jammer, want de persoon in kwestie is een fijne man die je voor het overige niet kan onderscheiden van een Vlaming. Ik weet niet of Karim Van Overmeire (N-VA) er al last heeft mee gehad. We vroegen het hem in de podcast ‘PAL EROP’. Beluister het fragment hieronder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

5 gedachten over “BELUISTER: Onze naam beïnvloedt hoe mensen over ons denken”

  1. Kan het ontkend worden dat handarbeiders hun kinderen bijna louter en alleen voornamen geven die eindigen op een -Y ? Let er eens op. Hoe zou dat toch komen, Cindy, Maddy, Freddy, Kenny, Johnny, Eddy, Franky, Wally, Willy, Tony, Nelly, Betsy ?

  2. Wanneer migranten werkelijk last ondervinden van racisme en discriminatie passen ze hun namen soms aan. Denk maar aan de joodse diaspora bij tijd en wijle, of aan de Duitsers in de Angelsaksische wereld na de Tweede Wereldoorlog. Moslims doen dat in de westerse wereld niet dus het zal al bij al nog wel meevallen met alle racisme en discriminatie.

  3. Mijn voorvader uit de jaren 1790 was hoefsmid te Brugge, en werd daar dan maar als ‘Maréchal’ geregistreerd door een sansculot. Als knaap en student in de Vlaamse Beweging van de jaren 1960-70 moest ik inderdaad vaak genoeg en nadrukkelijk Franse afstamming weerleggen, bij sollicitaties en op reis klonk dat toen weer wèl goed…

Plaats een reactie

Delen