Oproep aan archeologen om skeletten niet meer als man of vrouw te klasseren: "Weten niet hoe ze zich identificeerden"

Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Oproep aan archeologen om skeletten niet meer als man of vrouw te klasseren: “Weten niet hoe ze zich identificeerden”

Redactie PAL

Een groep activisten heeft antropologen en archeologen opgeroepen om skeletten niet meer te klasseren als ‘man’ of ‘vrouw’, omdat ze niet kunnen weten hoe die personen zich tijdens hun leven identificeerden. Volgens tegenstanders probeert men op die manier echter moderne problemen op het verleden te weerspiegelen.

Op het moment dat men menselijke resten opgraaft, probeert men zoveel mogelijk te weten te komen over het leven van die persoon. Het gaat dan bijvoorbeeld over leeftijd, ras, de manier waarop het individu kwam te overlijden en het geslacht.

Toch is niet iedereen het eens met die manier van werken en moet men volgens de actiegroep Trans Doe Task Force heroverwegen of het wel wenselijk is om een gender toe te wijzen aan een skelet. Niet omdat men dat niet accuraat zou kunnen doen – men kan namelijk op basis van de grootte van de beenderen makkelijk zeggen of het om een man of een vrouw gaat – maar omdat men niet weet hoe die persoon zichzelf identificeerde.

“Op een dag zouden archeologen je beenderen kunnen terugvinden en je hetzelfde geslacht kunnen toeschrijven als bij je geboorte”, stelt Emma Palladino, een van de activisten. “Ongeacht je transitie naar een ander geslacht zou je dus je geboortegeslacht niet kunnen ontsnappen.” Daarom zegt ze dat het toewijzen van een geslacht aan skeletten “bullshit” is.

“Wij stellen een gender-expansieve manier van werken voor, waarbij men de mensen probeert te identificeren op basis van zaken die men objectief kan vaststellen”, gaat Palladino verder. “Zo valt te denken aan de kledij die iemand droeg.” Daarnaast wil de groep ook een gegevensbank bijhouden van personen die potentieel transgender waren. Vandaag de dag is het immers nog niet mogelijk om mensen op die manier te klasseren, maar moet er gekozen worden tussen ‘man’ en ‘vrouw’.

Kritiek

De plannen van de actiegroep kunnen echter op heel wat kritiek rekenen. Zo stelt Elizabeth Weiss, professor archeologie aan de Universiteit van San Jose, dat het gaat om een “ideologisch gemotiveerde eis” die niet op de wetenschap steunt. Volgens Weiss wijst het feit dat steeds meer mensen zich als transgender identificeren erop dat het om een sociologisch verschijnsel gaat en geen biologisch fenomeen. “Retroactief stellen dat mensen zich niet als man of vrouw identificeerden, ontkent deze duidelijke vaststelling”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




35 gedachten over “Oproep aan archeologen om skeletten niet meer als man of vrouw te klasseren: “Weten niet hoe ze zich identificeerden””

  1. Voor woke is wetenschap uit den boze, want wit en genderbinair. Uit excrementen kan de archeoloog de voedselsamenstelling van bewoners vaststellen, maar dit is voor pocowoko’s verwerpelijk omdat men moet teruggrijpen naar in context opgegraven skeletten waarvan men niet weet … enzoverder, enzovoort (tot in den treure).

  2. “Volgens Weiss wijst het feit dat steeds meer mensen zich als transgender identificeren erop dat het om een sociologisch verschijnsel gaat en geen biologisch fenomeen.” Knap dat een professor ARCHEOLOGIE deze claim kan maken. (en ja, zelfs ik vind dit soort berichten uit de krochten der internet lachwekkend)

  3. 😱Oei, het geslacht van je geboorte bekendmaken. Volgens mij spraken ze pakweg 50j geleden nog niet over deze verminkingen. Hoog tijd om deze wokers in psychiatrie onder te brengen.

  4. Vermoeiend. Eerst vond ik deze wokehysterie nog boeiend omdat het mij een idee gaf hoe moest geweest zijn met de opkomst van totalitaire regimes zoals tijdens de Franse revolutie of het communisme. Nu begrijp ik waarom er door dergelijke malloten oorlogen uitbreken.

  5. Zouden die “activisten” zichzelf nu serieus nemen? kan ook het resultaat zijn van teveel aan de wiet te zitten. Ze moeten die onnozelaars toch eens duidelijk maken dat er ook nog zoiets bestaat als biologie en prehistorische omgebouwden gaan ze niet veel tegenkomen denk ik. De decadente zotternijen lopen wel de spuigaten uit.

  6. Iedereen weet toch dat er in het stenen tijdperk al woke-activisten waren en drag-queens! Soms kan je je afvragen of scenarioschrijvers zulke woke-waanzin zouden kunnen bedenken voor een komisch feuilleton?

  7. Wat een onwetenschappelijke ideologie! Nagaan of het skelet van een M of F is, kan bepalend zijn om de doodsoorzaak, de juiste locatie, de manier waarop die mens om het leven is gekomen…Daar hebben wokers geen boodschap aan: het moeten allemaal transgenders zijn. Akkoord als je dan tenminste opgedroogde silicone borsten terug vind of bij een mannenskelet vergane lingerie van Jenna Boeve. Hoe idioot kun je nu zijn de geschiedenis te willen herschrijven…pure nazi praktijken. Passen in hun ideologie en daarvoor zelfs de wetenschap en de geschiedenis verkrachten.

  8. De reden trouwens waarom we in een reproduceerbaarheidscrisis zitten ivm wetenschappelijk onderzoek. MINDER DAN DE HELFT van de studies en claims zijn reproduceerbaar. Ze zuigen het gewoon uit hun duim en strijken het geld op voor de bestelde studie. Ter vergelijking. In de eeuw vd verlichting toen wetenschap en universiteiten door de Kerk werden aangemoedigd en wetenschappers diepgelovige mensen waren, lukte het wel om de studies te hersimuleren. Vrouwen hebben niks gebouwd vd moderne wereld, toch zit men geld te pompen in een stelletje emotionele, valse, egotrippende meiden die men op een voetstuk plaatst en vertelt dat ze beter zijn dan de mannen die men liet vallen om hun “glazen plafond” te breken.

  9. Dat zinnetje “Ongeacht je transitie naar een ander geslacht zou je dus je geboortegeslacht niet kunnen ontsnappen” slaat nergens op. Sommige vissen en amfibieën kunnen een transitie naar een ander geslacht ondergaan. Mensen kunnen dat niet, ook niet met de hulp van de moderne wetenschap. Geslachtsoperaties zijn puur esthetisch, ze veranderen je chromosomen niet. Je geboortegeslacht IS je geslacht.

Plaats een reactie

Delen