Foto: Belga

PAL CAST

PAL EROP #18 – 11 juli met Jambon, Van Grieken en Van Overmeire

Stijn Derudder

Vlaams minister-president Jan Jambon wil een einde maken aan de huidige onhoudbare situatie in de Belgische politiek, Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken roept Jambon op tot samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang, en Karim Van Overmeire houdt enkele beweringen over de Guldensporenslag tegen het licht. De nieuwste aflevering van PAL EROP, aflevering 18, met gastheer Stijn Derudder is nu overal te beluisteren.

Op tal van plaatsen in Vlaanderen werd op maandag 11 juli de Vlaamse feestdag gevierd. Traditiegetrouw wordt 11 juli door de Vlaamse beweging en Vlaamsgezinde politici aangegrepen om voor meer autonomie of voor onafhankelijkheid te pleiten. In Kortrijk op de vooravond van 11 juli hekelde Vlaams minister-president Jan Jambon de Belgische staatsstructuur, die volgens hem muurvast zit. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken roept in zijn speech dan weer Jan Jambon op om samen te werken met het Vlaams Belang.

Guldensporenslag

In zijn boek ‘De Guldensporenslag’ toont Karim Van Overmeire aan dat 1302 in de eerste plaats een nationale bevrijdingsstrijd was. Het is daarom logisch dat de Guldensporenslag een inspiratiebron vormde voor de Vlaamse Beweging. Sinds het laatste kwart van de vorige eeuw is er echter in Vlaanderen een stroming dominant die je moeilijk anders kan omschrijven dan antinationalistisch en anti-identitair, vertelt Van Overmeire. Dat vertaalt zich ook in de manier waarop geschreven wordt over de Guldensporenslag. De riedeltjes zijn ondertussen wel bekend, zoals bijvoorbeeld dat “De Guldensporenslag geen nationale strijd was” of dat “er Walen meevochten in het Vlaamse leger”. In ’t Pallieterke van deze week houdt Karim Van Overmeire vijf beweringen over de Guldensporenslag tegen het licht. Gastheer Stijn Derudder besprak er twee met Van Overmeire, de huidige eerste schepen van Stad Aalst.

Altijd hetzelfde liedje

Telkens wanneer het mooi weer is, zijn er problemen in recreatiedomeinen, denk maar aan de Blaarmeersen bijvoorbeeld. Deze keer in Puyenbroeck, ook in Oost-Vlaanderen. Enkele jonge meisjes werden daar deze week lastiggevallen door handtastelijke mannen. De politie kwam tussenbeide en moest ook voor andere incidenten opdraven. We vroegen een reactie aan Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere, meer bepaald wat hun ‘KO’-plan is en of het geholpen zou hebben in dit geval.

Instrumenten voor inzicht

Nomen est omen, onze naam beïnvloedt hoe mensen over ons denken, schrijft Jurgen Ceder in zijn wekelijkse rubriek ‘instrumenten voor inzicht’. Dat een naam een invloed uitoefent op hoe anderen ons inschatten, is in heel wat studies aangetoond. Zo blijken Duitsers positiever te denken over een Marie of Sophie dan over een Chantal of Cindy. Denk bij ons eens aan een Kenji of Johnny bijvoorbeeld, of Mohamed of Mustafa. Die namen roepen heel wat op en niet altijd iets positiefs. Hoe zit het met Karim Van Overmeire, vroeg Jurgen Ceder zich af. Wel, gastheer Stijn Derudder vroeg het eens aan Karim Van Overmeire zelf.

Binnenland en buitenland

Verder hoort u chef politiek Pieter Van Berkel over de Belgische overheidsfinanciën en pensioenen, chef buitenland Michaël Vandamme over het Belgische uitleveringsverdrag met Iran en journalisten Wannes Neukermans en Anton Schelfaut over respectievelijk de ‘Uber files’ en de begrotingstrucs van liberaal Verhofstadt en socialist Vande Lanotte.

Buitenlandjournalist Carl Deconinck heeft een spervuur aan nieuws over Duitsland, Nederland, Boris Johnson en Elon Musk, en columniste Sonja Dahlmans brengt verslag uit over de zoveelste wantoestanden in jihadistisch Nigeria. Ook India komt aan bod, meer bepaald in ons interview met India-expert Koenraad Elst. Hij vertelt ons of India al dan niet op weg is naar de status van supermacht.

Eindigen doen we met ‘woke van de week’ en de antwoorden op de voorbije ‘vraag van de week’. De nieuwste aflevering van PAL EROP is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, YouTube, palcast.be en al uw favoriete podcastapps.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

Plaats een reactie

Delen