Princiepsakkoord tussen Belgische staat en Engie over verlenging Doel 4 en Tihange 3

Kerncentrale van Doel. Shutterstock

Uncategorized

Princiepsakkoord tussen Belgische staat en Engie over verlenging Doel 4 en Tihange 3

Anton Schelfaut

Er is een princiepsakkoord bereikt tussen de regering en Engie over een verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 voor een periode van tien jaar. De bedoeling is om beide reactoren in november 2026 op te starten. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) vrijdagochtend bekendgemaakt.

“De Belgische regering neemt haar verantwoordelijkheid zodat ons land ook opnieuw een stuk controle wint over haar eigen energievoorziening”, schrijft premier De Croo op Twitter. “Dit akkoord is een eerste cruciale stap en een belangrijk teken van vertrouwen tussen beide partijen. Bedoeling is een finaal akkoord tegen eind dit jaar zodat ons land in woelige geopolitieke tijden verzekerd is van voldoende elektriciteit.”

Ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert reageert tevreden op het bereikte princiepsakkoord. “Hiervoor zijn bergen werk verzet, achter de schermen, met engelengeduld”, schrijft hij op Twitter. “Weinigen geloofden er in, maar we hebben een kader om kerncentrales te verlengen. Broodnodig in dit oorlogstijdperk waar we versneld gasverbruik moeten terugschroeven.”

(Lees verder onder de tweet.)

Belgische staat geen exploitant

Doel 4 en Tihange 3 zijn samen goed voor 2 GW nucleaire capaciteit. De Belgische staat wordt geen exploitant van de centrales. Wel zullen risico’s en winsten worden gedeeld via een nieuw op te richten vennootschap. De kosten van de ontmanteling van de kerncentrales, het beheer van de splijtstoffen en van het radioactief afval zijn voor rekening van de exploitant.

Werkgroepen met experts moeten tegen het einde van dit jaar tot een definitief akkoord komen, dat wordt voorgelegd aan de Europese Commissie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Princiepsakkoord tussen Belgische staat en Engie over verlenging Doel 4 en Tihange 3”

  1. Net als bij de vaccins duwen ze het risico in de nek van de belastingbetaler en komen ze triomfantelijk naar buiten. ONVERANTWOORD en hopelijk zal deze bende onbenullen ooit ter verantwoording geroepen worden!

Plaats een reactie

Delen