Open Vld schiet socialistische plannen af: "Linkser dan de communisten"

Alexander De Croo. Photo News

Uncategorized

Regering kondigt “princiepsakkoord” aan, Engie spreekt van “niet-bindende intentieverklaring”

Belga Press Agency

De federale regering en Engie hebben een “princiepsakkoord” bereikt over een verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Althans, dat hebben premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) vrijdagochtend aangekondigd. Engie zelf stelt in een persbericht dat het een “niet-bindende intentieverklaring” heeft ondertekend met de Belgische staat “om de haalbaarheid en de voorwaarden van een verlenging van de twee meest recente kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, te evalueren”.

Beide partijen zullen nu onderhandelen over een princiepsakkoord “dat de belangrijkste voorwaarden van deze verlenging vastlegt en over een gemeenschappelijke ontwikkelingsovereenkomst met betrekking tot de verdeling van de kosten van deze verlenging”, klinkt het bij Engie. Bedoeling is om uiteindelijk tegen 31 december 2022 een bindende overeenkomst te hebben. 

Engie en de regering hebben een kader voor onderhandelingen vastgelegd, aldus het bedrijf. Met daarin enkele voorwaarden om een heropstart in november 2026 mogelijk te maken. Zo is er sprake van de creatie van een nieuwe entiteit voor de twee kerncentrales, met een 50/50-aaandeelhouderschap van de Belgische staat en Electrabel. Er is ook sprake van een plafonnering van de passiva en toekomstige kosten “verbonden aan het beheer van het nucleair afval en de verbruikte splijtstof in de vorm van een vast bedrag, dat ook een premie omvat om toekomstige onzekerheden te dekken en dat zal worden vastgesteld na onderzoek door de bevoegde overheden”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Regering kondigt “princiepsakkoord” aan, Engie spreekt van “niet-bindende intentieverklaring””

  1. Hoezee, de olifant heeft een muis gebaard! Reeds jaren worden we in de waan gehouden dat het mogelijks openhouden van +/- 2 GW enige positieve impact zal hebben op de energiecrisis waar we gegarandeerd op afstevenen.

    We zouden beter ons afvragen hoeveel netto-capaciteit we extra bovenop alle bestaande centrales dienen te bouwen. Nee liever steken we onze energie in offshore-wind en andere nonsens. Uiteraard te bestellen bij Engie/Equans.

  2. Een heropstart in november 2026. Dit betekent dus dat we minstens een jaar zonder nucleaire centrales zullen zitten. Als je ziet wie aan de knoppen van die onderhandeling zit, ben ik er niet gerust op dat die 2 centrales ooit nog opnieuw opgestart zullen worden.

Plaats een reactie

Delen