Tijdens het laatste plenaire debat in het federaal parlement voor het zomerreces ontvingen de meerderheidspartijen de fiscale blauwdruk van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) relatief positief. Hoewel elke partij enkele kanttekeningen maakte, was de algemene tendens dat men blij was dat Van Peteghem deze blauwdruk afleverde – zoals beloofd voor 21 juli. Van Peteghem beloofde die blauwdruk de komende maanden om te zetten in concrete, berekende voorstellen.
De blauwdruk van de cd&v-minister verlaagt de lasten op arbeid stevig. Als het van hem afhangt, komt er een verhoging van de belastingvrije som, een hervorming van de tariefstructuur, een uitdoving van de BBSZ en een uitbreiding van de werkbonus.
Van Peteghem kiest voor een fiscaal model dat aansluit bij een dual income tax. Dat is een systeem waarbij alle inkomsten uit arbeid (of vervangingsinkomens) progressief belast worden, aan de hand van belastingschijven, zoals nu al het geval is. Daarnaast worden inkomsten uit vermogen, denk aan huurinkomsten, ontvangen rente van banktegoeden, inkomsten uit obligaties en dividenden… aan evenredige tarieven.
(Lees verder onder het artikel.)
Vermogensbelasting
“Er staan goede dingen in”, bevestigt Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke. Voor het socialistische parlementslid kan deze blauwdruk dienen om een “broodnodige fiscale hervorming” op te stellen. Hij belooft daarom de steun van zijn fractie voor de aankomende hervormingen. “Die blauwdruk moet nu voor wetten zorgen. Het is voor Vooruit belangrijk dat de lasten op arbeid verlagen.” Wel vindt Vandenbroucke het jammer dat er geen grote(re) vermogensbelasting komt.
Dieter Vanbesien (Groen) feliciteerde de minister dan weer voor “dit mooie document”. Al wilde het Kamerlid toch enkele kanttekeningen maken. “Ik zou kunnen zeggen dat het samentrekken van de twee laagste btw-tarieven geen goede zaak is. Ik zou ook kunnen zeggen dat de vermogensbelasting progressief zou mogen zijn, in plaats van vlak. Ik zou ook kunnen zeggen dat het fiscale voordeel voor bedrijfswagens dat blijft een gemiste kans is”, begon hij zijn vraag. “Maar ik zeg het niet.” Vanbesien vond, net zoals Vandenbroucke, de blauwdruk een goede zaak en hoopt enkel dat er nu ook een strakke timing bij komt kijken.
Open Vld-Kamerlid Christian Leysen verwelkomt de blauwdruk van de cd&v-minister. “Ik ben ook blij als ondernemer”, spreekt hij MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez tegen. Die laatste noemde de fiscale blauwdruk van Van Peteghem er namelijk een “op maat van ambtenaren, en al zeker niet van de kleine zelfstandigen.“ Leysen hoopt nu dat de blauwdruk wordt omgezet naar een werkbaar plan. “Voor de Open Vld blijft het doel: minder lasten voor zij die werken en gewerkt hebben. En niet alleen voor de laagste inkomens”, besluit Leysen. Hij vraagt zich wel af welke rol het parlement zal krijgen in de verdere uitrol van de fiscale hervorming.
Odysseus
Als minister van Financiën kon Koen Geens (cd&v) het federale begrotingstekort van 2013 terugbrengen naar 2,6 procent. Op die manier ontliep België een Europese boete. Nu bejubelt hij als Kamerlid zijn partijgenoot Van Peteghem en noemt hij hem “de Odysseus van de ministers van Financiën”. Ook hij noemt de blauwdruk goed en evenwichtig, maar Geens looft vooral de strategie die Van Peteghem hanteerde. “U bent erin geslaagd de taboes te slopen: grijp dat moment nu om hervormingen door te voeren.”
Geens roept alle partijen op om zich achter deze blauwdruk te scharen om een “historische fiscale hervorming” door te voeren. Elke keer wanneer een begrotingstekort gedicht werd, is dat voorafgegaan door een grote fiscale hervorming, aldus Geens. “U kan een fiscale hervorming realiseren waardoor álle foto’s in deze galerij zullen verbleken”, besluit hij.
Bij oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang bleef het stil. Kamerlid Marco Van Hees (PVDA-PTB) reageerde wel. “Hoe rechtvaardigt u een samentrekking van de twee btw-tarieven (De twee laagste btw-tarieven, 6 procent (voedingsproducten, water, medicijnen…) en 12 procent (sociale woningbouw, catering, margarine…) worden geharmoniseerd in een nieuw tarief van 9 procent, red.)?” Hij vindt het ook schandalig dat er geen miljonairstaks komt en noemt deze fiscale blauwdruk er een “op maat van de rijken”.
Lees ook: