(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Rush op brandhout door aanhoudende energiecrisis

Belga Press Agency

Door de aanhoudende energiecrisis schakelen almaar meer mensen over op verwarming met hout. De brandhoutleveranciers hebben de handen vol, blijkt vrijdag uit een rondvraag van De Tijd. Omdat een tekort dreigt, exploderen de prijzen.

Nu de Europese gasprijzen tot ongekende hoogtes stijgen en de stookolieprijs hoog blijft, zoeken de Belgen massaal alternatieven om budgetvriendelijk te verwarmen. Nadat begin dit jaar was gebleken dat de verkoop van ­kachels een hoge vlucht nam, volgt nu de vraag naar brandhout.

De handelaars kunnen de vraag niet bijhouden. Door de Russische invasie in Oekraïne, de hoge transportkosten en Chinese opkopers op de Europese markt is het aanbod heel krap. Het resultaat is een prijsexplosie waarvan het einde nog niet in zicht is. Terwijl een pallet hardhout van 2 kubieke meter vorig jaar rond deze tijd ongeveer 250 euro kostte, betaal je daar nu gemakkelijk 500 euro voor.

De rush blijft niet beperkt tot brandhout. Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubel­industrie, ziet gelijkaardige tendensen op de markt voor hout­pellets.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

4 gedachten over “Rush op brandhout door aanhoudende energiecrisis”

  1. Stoppen met al die sancties tegen Rusland, Rusland gaat erop vooruit en wij achteruit,
    wanneer zal gans de EU eindelijk eens beseffen dat ze in hun eigen voet aan ’t schieten zijn, het beste is uittreden zodat we onze eigen boontjes kunnen doppen, gans die kliek van bureaucraten is verantwoordelijk voor alle onheil dat ons land aan het mee maken is, het is een sjoemelorganisatie als het gaat om welzijn en welvaart van de bevolking, Schengen is een soort verkapte slavernij, waanzinnig project.

Plaats een reactie

Delen