Bron: Shutterstock

Uncategorized

Studie bewijst oversubsidiëring zonneparken: tot 73 procent van groenestroomcertificaten zijn in werkelijkheid oversubsidies

Belga Press Agency

Uit een nieuwe economische ­studie van het consultancybureau Oxera blijkt dat er sprake is van oversubsidiëring van grote zonneparken. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg dinsdag.

Het bureau vergeleek de subsidies die in werkelijkheid werden uitgekeerd met de steun die zou hebben volstaan om jaarlijks een rendement van 8 procent te halen. Het besluit: tot 73,9 procent van de uitgekeerde groenestroomcertificaten waren in werkelijkheid oversubsidies.

De hoge subsidies die grote ­zonneparken krijgen, zijn voor Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) al langer een doorn in het oog. Ze broedt op een maatregel om de bestaande contracten open te breken en zo de ­komende tien jaar 1,2 miljard euro aan groenestroomcertificaten uit te sparen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “Studie bewijst oversubsidiëring zonneparken: tot 73 procent van groenestroomcertificaten zijn in werkelijkheid oversubsidies”

  1. Zelfde situatie als bij de windmolens op zee : als een cafebaas evenveel subsidie zou krijgen, was dat 5 euro per verkochte pint van 2 euro. Zo kon vb. Jef Colruyt een dividend uitkeren.
    Is toch niet houdbaar allemaal.

  2. Dure zonnepanelen subsidiëren met het belastinggeld van diegenen die ze zich niet kunnen permitteren, hoe idioot kan men zijn? Als zonnepanelen te duur zijn, moet je ze niet installeren. Dan zijn ze economisch onverantwoord.

Plaats een reactie

Delen