Taalgrens als economische grens

Bron: Reddit

Uncategorized

Nicole de Moor en Theo Francken na amper 2 dagen in de clinch: “Regeringsleden die liegen, moeten die geen ontslag nemen?”

Anton Schelfaut

Amper enkele dagen na haar aantreden als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, ligt Nicole de Moor al in de clinch met Theo Francken. De Moor beweerde in een interview met De Standaard dat het N-VA-Kamerlid in 2018 besparingen heeft voorgesteld die tot de grote dossierachterstand hebben geleid. “De Moor liegt dat ze zwart ziet”, reageert Francken.

In het interview ontkent De Moor dat ze als adviseur Asiel en Migratie op het kabinet van toenmalig minister van Economie Kris Peeters (cd&v) besparingen heeft geëist. Ze wijst daarvoor met een beschuldigende vinger naar toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Het is de voormalig staatssecretaris die zelf in die periode besparingen heeft voorgesteld aan de regering en de gevolgen ervan op een incorrecte manier heeft ingeschat”, hekelt ze.

Die uitspraken schoten echter in het verkeerde keelgat bij Francken. In een reeks tweets probeert hij de beschuldigingen van De Moor te weerleggen. “De Moor liegt”, benadrukt hij. Het N-VA-Kamerlid verwijst daarbij naar verslagen van interkabinettenwerkgroepen (IKW), waaruit zou moeten blijken dat De Moor zélf een besparing van 22 miljoen euro eiste. “Regeringsleden die liegen, moeten die geen ontslag nemen?”, vraagt hij zich hardop af.

(Lees verder onder de tweet.)

Gedwongen besparingen

https://redactie.palnws.be/2022/06/marc-bossuyt-voormalig-vluchtelingencommissaris-het-was-disproportioneel-om-een-regering-te-laten-vallen-over-het-marrakeshpact/

Verder wijst Francken erop dat hij tegen zijn zin tot die besparingen werd gedwongen door toenmalig vicepremiers Alexander De Croo (Open Vld) en Kris Peeters (cd&v). “Cabinetards Van Loo (kabinet-De Croo, red.) en De Moor (kabinet-Peeters, red.) kwamen er gedurende maanden keer op keer op terug”, schetst hij.

“Uiteindelijk mocht ik de contracten van de extra personeelsleden op de asieldiensten niet verlengen en begon de weggewerkte achterstand terug op te lopen”, vervolgt Francken. “Uit protest heb ik een asielquotum van 50 per dag ingevoerd. Ik was dat gedoe van Peeters/De Croo en van De Moor/Van Loo zo beu als koude pap.”

Francken heeft naar eigen zeggen een heel dossier om te bewijzen dat De Moor liegt. “De Moor liegt dat ze zwart ziet. Dat belooft voor dé migratie-expert van de Wetstraat. Geloofwaardigheid 0,0”, besluit hij.

Factcheck

De Moor voerde op haar beurt een factcheck uit op de tweets van Francken. “Die 22 miljoen ging over besparingen bij Fedasil die je zelf voorstelde en niet uitvoerde, niet over personeel bij CGVS (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, red.) dat asielprocedure zou versnellen”, legt ze uit. “Gelieve correcte informatie met de burger te delen. Dank.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Nicole de Moor en Theo Francken na amper 2 dagen in de clinch: “Regeringsleden die liegen, moeten die geen ontslag nemen?””

  1. Uit gans deze problematiek kan een mens maar één waarheid destilleren ; de asieltoestanden, legale en andere kosten de nu al overbelaste belastingbetaler stukken van mensen. Waarbij hij niets dan last voor terugkrijgt.

  2. ik herinner me die heisa,.De block heeft onmiddellijk de 50-personen quota afgeschaft en de miserie is twee dagen later opnieuw begonnen.Vandaag zitten we met het probleem dat die woondorpen voor Oekr.voor negers en andere moslims zullen dienen en dat de rust en de veiligheid voorbij zal zijn in die gemeenen.Hopelijk vangt Anzegem ze op

  3. Haar eerste wapenfeit als minister van asiel en migratie: geen doordachte maatregelen voor de problemen bij asiel en migratie, maar een beetje Calimero spelen en meehuilen met de anderen over hoe slecht NVA wel is. Zorgen voor oplossingen? Vergeet het maar! De trend is gezet voor de manier waarop zij haar beleid gaat voeren: veel geblaat maar geen wol!

  4. Marc Bossuyt: “Het was disproportioneel om een regering te laten vallen over het Marrakeshpact” (citaat).
    En was het soms niet onverantwoord van de liberale premier, Charles Michel, om het compromis van N-VA arrogant te weigeren, hetgeen finaal leidde tot het ontslag van N-VA. Dit wil toch eens verduidelijken voor de liberale éminence grise, Marc Bossuyt.

Plaats een reactie

Delen