Mathias De Clercq (foto: Belga)

Binnenland politiek

Trekken Open Vld en Vooruit samen richting gemeenteraadsverkiezingen in Gent?

Wannes Neukermans

In Gent lijken huidige coalitiepartijen Open Vld en Vooruit samen naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 te trekken. Onder leiding van burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) vormt zich een paarse alliantie, met eventueel een eengemaakte lijst. De cd&v, momenteel aan de macht in Gent met één schepen, lijkt uit te boot te vallen. Dat schrijft De Standaard.

Hoewel het akkoord nog niet helemaal rond is, lijkt niemand er nog aan te twijfelen dat Vooruit en Open Vld samen naar de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober 2024 zullen trekken. Niemand geeft on the record commentaar, maar het vertrouwen bij de twee partijen is groot. De deal zou na de zomervakantie gecommuniceerd worden, met huidig burgemeester De Clercq als lijsttrekker.

Rousseau niet in Gent

Al een jaar geleden startten beide partijen de gesprekken op, wat toen al voor onvrede binnen de Gentse coalitie zorgde. Vooruit (toen nog sp.a) trok in 2012 en 2018 namelijk samen met Groen naar de kiezer. De relatie tussen de twee partijen raakte echter verstoord. “De gezamenlijke afkeer voor Groen” zorgde er volgens een ‘goed geplaatste bron’ voor dat de gesprekken tussen Vooruit en Open Vld goed liepen. Zeker nu Vooruit-voorzitter Conner Rousseau besloten heeft op te komen in thuisstad Sint-Niklaas, en niet studentenstad Gent, zal de deal snel beklonken worden.

Nu moeten de achterbannen en mandatarissen van beide partijen deze strategie natuurlijk nog goedkeuren. Maar ook daar voorziet men weinig problemen voor. Bij Open Vld lijkt de rust hersteld te zijn, en het is algemeen geweten dat Conner Rousseau zijn troepen goed in de hand heeft. Daardoor ziet burgemeester De Clercq zijn droom van een stadslijst eindelijk uitkomen.

Vooruit bergt met zo’n stadslijst de ambitie voor het burgemeesterschap op, maar is wel zeker van meebesturen. Een interne peiling van Vooruit wees erop dat de partijen samen op 40 procent van de stemmen kunnen rekenen: een absolute meerderheid in zetels is dan niet veraf.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Trekken Open Vld en Vooruit samen richting gemeenteraadsverkiezingen in Gent?”

  1. Net zoals in Vivaldi zadelen ze de kiezer op met GROEN voor de oppergraai, en als deze hun onbekwaamheid weeral bewezen hebben zoeken ze de andere partners om voort te kunnen graaien! Arm Gent, lesje nogmaals niet geleerd! Open Bld heeft een afkeer van GROEN, maar voor Matthias zijn postje verneuken ze wel de stad…

Plaats een reactie

Delen