Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Britse universiteiten verbannen woorden als “mankracht” of “boomer”

Redactie PAL

De universiteiten die deel uitmaken van de Russell Group, zoals de universiteiten van Bristol en van Nottingham, hebben ervoor gekozen om bepaalde woorden van hun campus te verbannen. Het gaat dan bijvoorbeeld om “niet-genderneutrale termen” of termen die negatieve stereotypen kunnen oproepen.

Twee Britse universiteiten hebben in een recente richtlijn aangekondigd dat ze bepaalde woorden niet meer zullen toestaan op hun campus. Dat vinden ze nodig omdat de termen niet inclusief genoeg zijn of omdat ze negatieve stereotypen kunnen oproepen. In plaats daarvan worden in een stijlgids andere woorden voorgesteld. Deze zullen gebruikt moeten worden in bijvoorbeeld werkstukken, thesissen of officiële publicaties van de universiteiten.

Negatieve connotatie

Een eerste reeks woorden die niet meer gebruikt mag worden zijn termen die naar mannen verwijzen. Zo zal het woord “bemannen” vanaf nu vervangen moeten worden door “bezetten” en zal “mankracht” vervangen worden door “menskracht”.

Daarnaast mogen ook geen woorden meer gebruikt worden die negatieve stereotypen kunnen oproepen. Zo valt volgens de universiteiten te denken aan “boomers” en “millennials”, die bepaalde kenmerken zouden toekennen op basis van leeftijd. “Wanneer je over een oudere leeftijdsgroep schrijft zorg je ervoor dat je woorden als “senior” of “gepensioneerde” gebruikt”, stelt de taalgids. Dat zou namelijk respectvoller zijn.

Beperking

Ten slotte liggen ook woorden die naar beperkingen verwijzen moeilijk. Zo zou niet meer gesproken mogen worden over “gezonde mensen”, maar moet men dit vervangen door “niet-gehandicapten”. Ook spreekwoorden die een verwijzing naar een handicap verwijzen worden beter geherformuleerd. Zo valt te denken aan het gezegde “in dovemansoren vallen”, dat volgens de universiteit ervoor kan zorgen dat een beperking geassocieerd wordt met negatieve zaken. Hetzelfde geldt voor de beschrijving van “een blinde vlek”.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/06/de-wokeste-universiteit-van-vlaanderen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Britse universiteiten verbannen woorden als “mankracht” of “boomer””

  1. Van het invullen van kruiswoordraadsels steekt men nog iets op. De woordenspelletjes van de pocowoko’s daarentegen werken afstompend, maar ik vind artikels die dergelijke waanzin melden op de duur even vervelend als de ‘vondsten’ van de pocowoko’s.

  2. Monumentale onzin. Ik heb een kaalkop. So what? Ik ben oud en versleten? So what? Ik ben blank, niet wit. So what? Ik ben altijd al een kluns geweest in turnen en sporten. So what? Ik kan nauwelijks zwemmen. So what? Ik ben nooit een moedige vechtjas geweest. So what? Waarom moet de naakte waarheid perse kwetsen? De feitelijke waarheid in de ogen kijken getuigt van werkelijkheidszin en niet van zwakte en lafheid.

  3. Wat me is opgevallen, ben even “afwezig” geweest op PAL, ik zie geen commentaar meer van onzer aller geliefde Liesbeth ! Ze is nu vervangen door Homunculus ! Ik zou maar oppassen Homunculus: die naam is niet genderneutraal zulle !

Plaats een reactie

Delen