Karine Lalieux (PS)

Binnenland politiek

Uw mening: Het pensioen moet afhangen van de loopbaan, zonder minimum

Wannes Neukermans

Welke voorwaarden moeten gekoppeld worden aan het minimumpensioen van 1.500 euro? Het merendeel (69 procent) van de PAL NWS-lezers vindt eigenlijk dat dat minimumpensioen niet hoeft te bestaan en dat het pensioen individueel berekend dient te worden per loopbaan. Binnen de federale regering is er nog geen akkoord gevonden hierover en vormen zich twee kampen. Dat terwijl de deadline voor een akkoord 21 juli is.

Een pensioen dat volledig gekoppeld is aan de individuele loopbaan, dus zonder minimum- of maximumvoorwaarden. Dat is wat 69 procent van de PAL NWS-lezers verkiest. “Wat kan er nu eerlijker zijn dan een pensioen te ontvangen dat berekend wordt op basis van wat je aan sociale lasten hebt bijgedragen?”, zegt John E. Daarnaast zorgt een minimumpensioen voor foute statistieken, volgens Dirk B. “Met een minimumpensioen verberg je het aantal leefloners en vervals je de budgettaire (politieke) statistieken.”

(Lees verder onder de foto)

Resultaten: Vraag van de week

Niemand wil PS-voorstel

De Open Vld wil dat enkel mensen die een effectieve loopbaan hebben gehad van twintig jaar in aanmerking komen voor een minimumpensioen van 1.500 euro. 27 procent van de respondenten vindt dat eveneens een goed idee. Het PS-voorstel van een (deeltijdse) loopbaan van tien jaar als voorwaarde voor het minimumpensioen behaalde slechts één stem. Drie procent van de lezers vindt daarentegen wel dat iedereen het recht heeft op een minimumpensioen.

Wat het ook wordt, de federale regering heeft nog slechts tien dagen de tijd om een akkoord te vinden. Magnette beweert te kunnen wachten op een hervorming en is al blij dat het minimumpensioen van 1.500 euro is afgeklopt, maar de Open Vld – staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker op kop – ziet grote budgettaire tekorten op zich afkomen als er geen akkoord gesloten wordt.

https://redactie.palnws.be/2022/07/vraag-van-de-week-welke-maatregelen-moeten-het-pensioen-betaalbaar-houden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Uw mening: Het pensioen moet afhangen van de loopbaan, zonder minimum”

  1. Alweer een maatregel tegen de vrouw en het gezin. Of wil men hier het radicale feminisme gaan promoten, waar alles bij de vrouw moet wijken voor carrière en individueel gewin? Met als beloning een goed pensioen, terwijl verantwoordelijke moeders op hun kin moeten kloppen. Denk toch na, mensen!

Plaats een reactie

Delen