Reccino Van Lommel (Belga)

Uncategorized

Van Lommel (VB) over princiepsakkoord Engie: “Veel principieel, weinig akkoord’

Wannes Neukermans

Premier De Croo spreekt van een princiepsakkoord“, Engie heeft het over een “niet-bindende intentieverklaring” over het verlengd openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Oppositiepartij Vlaams Belang vindt te weinig eten en drinken in het ‘akkoord’, dat er eigenlijk geen is. “Het is goed dat de verwerking van kernafval voor Engie zou zijn, maar er is geen enkel zicht op de investeringen die Engie van de overheid zal vergen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Bovendien gaan de centrales een jaar alsnog sluiten; van 2025 tot november 2026, met alle bijhorende bevoorradingsrisico’s van dien.”

Engie en de regering hebben een kader voor onderhandelingen vastgelegd, met daarin enkele voorwaarden om een heropstart in november 2026 mogelijk te maken. Zo is er sprake van de creatie van een nieuwe entiteit voor de twee kerncentrales, met een 50/50-aaandeelhouderschap van de Belgische staat en Electrabel. De staat en Engie zouden de winsten en risico’s dus delen, maar de kosten voor de ontmanteling van de oude centrales en het beheer van het nucleair afval zouden wel voor Engie blijven. Al is er dus nog niets officieel beslist. Bedoeling is om uiteindelijk tegen 31 december 2022 een bindende overeenkomst te hebben.

Klein lichtpuntje

“Er is dus een lichtpuntje in het akkoord”, vindt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Maar dan stoppen ook de redenen tot juichen. De kerncentrales gaan een jaar niet draaien; hoe gaan we onze energiebevoorrading dan oplossen? En de kosten, investeringen en andere gevoelige ‘details’ zitten duidelijk in de staart, en daarop zal het nog eens een half jaar wachten zijn; kostbare tijd die alweer verloren gaat.”

Daarnaast vindt de partij van Van Lommel het jammer dat er niet afgeweken wordt van de “onnodig korte” verlenging van tien jaar. “Een periode die allicht te kort zal zijn om nieuwe kerncentrales te bestellen en op te leveren, gezien het ziekelijk onvermogen van Belgische regeringen om akkoorden te sluiten.”

Tihange 2

Het Kamerlid betreurt dat het gewenste uitstel van de sluiting van Tihange 2 niet besproken is. “Nochtans zou dat mits de nodige veiligheidsmaatregelen mogelijk moeten zijn. Zoniet gaan onze mensen nog meer mogen afzien komende winter door de brutale gasprijzen.”

Oppositiepartij N-VA reageerde ook al op het ‘akkoord’ dat premier De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) sloten met Engie. “Een normale regering communiceert wanneer ze een écht akkoord heeft”, hekelt Kamerlid Bert Wollants. “Maar na 21 maanden is het beter dan niets.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/bert-wollants-n-va-over-princiepsakkoord-met-engie-normale-regering-communiceert-wanneer-ze-echt-akkoord-heeft/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Van Lommel (VB) over princiepsakkoord Engie: “Veel principieel, weinig akkoord’”

  1. Inderdaad, onze regering verkoopt het weer als een fantastisch akkoord terwijl er in feite enkel een niet bindende lijst is opgemaakt over de eventuele voorwaarden. Een akkoord zal er alleen komen als België de financiële zijde zo goed als volledig op zich neemt, anders doet Engie gegarandeerd niet mee! Dit is geen akkoord, dit is niet eens een slecht akkoord, dit zijn gewoon woorden in de wind!

Plaats een reactie

Delen