Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Photo News

Cultuuroorlog

Verlinden (CD&V) opgetogen met vraag om vrouwelijke priesters: “Gelijke kansen voor mannen en vrouwen, ook in de kerk”

Simon Segers

Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken, heeft op Twitter positief gereageerd op de vraag van de Belgische katholieken om vrouwelijke priesters toe te staan in de Kerk.

In oktober 2023 vindt een synode plaats waarbij hooggeplaatste geestelijken van over de hele wereld samenkomen om de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk te bespreken. De Belgische gelovigen hebben de afgelopen maanden kunnen deelnemen aan een bevraging, waarmee de bisschoppen naar de kerkvergadering trekken. Een centraal thema is de vraag om het priesterambt open te stellen voor gehuwde mannen en vrouwen. “De redenen waarom vrouwen niet worden toegelaten tot het ambt, zijn voor menig gelovige ­ontoereikend, meer nog: ze klinken wereldvreemd”, staat in het rapport te lezen.

Het celibaat

Professor theologie Hans Geybels (KU Leuven), gelooft niet dat het Vaticaan snel zal instemmen met het verzoek. “Als er morgen al iets verandert, zal het zijn dat gehuwde mannen ook priester kunnen worden. Omdat dat gaat over een wet – het celibaat – die wordt aangepast. Maar het vrouwelijk priesterschap is met zo veel theologie omgeven, dat het niet zomaar wetten zijn die je verandert. Ik zou wel denken dat de huidige paus er gevoelig voor is. Hij liet toch al bestuderen of vrouwen tot diaken gewijd kunnen worden. Aan de andere kant speelt mee dat veel landen nog tegen zijn. Dus wie wil een paus zijn die een mega scheuring in de kerk veroorzaakt?”, aldus Geybels.

Minister Verlinden laat op Twitter duidelijk verstaan dat ze een medestander is van het voorstel. “Gelijke kansen voor mannen en vrouwen, ook in de kerk. Opgetogen dat de Belgische katholieken de vraag om het engagement voor vrouwen in de kerk te verruimen, ondersteunen.” De kans dat het synode de weg zal bereiden voor vrouwelijke priesters lijkt echter gering. Paus Franciscus heeft in het verleden namelijk meermaals aangegeven dat hij het eens is me de toenmalige uitsluiting van zijn voorganger Johannes Paulus II.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

31 gedachten over “Verlinden (CD&V) opgetogen met vraag om vrouwelijke priesters: “Gelijke kansen voor mannen en vrouwen, ook in de kerk””

  1. “Scheiding Kerk & Staat” ! Waar bemoeit die overgeëmanicpeerde trien zich mee ? Christus’ 12 apostelen waren allemaal mannen, hij zal ongetwijfeld wel geweten hebben waarom, wees daar maar zeker ! !!!! Van feminisme, communistische “gelijkheid”, suffragettes , Dolle Mina’s en van Freudiaanse “der Penisneid” was toen nog geen sprake !

  2. Als ik me niet vergis staat er expliciet in de Bijbel uitgelegd een man de leider is van zijn echtgenote zoals Christus aan het hoofd staat van het Christendom. Een echtgenote staat ter dienst van haar man, niet de gehele parochie. Ze dient zich over te geven aan hem, zodat hij van haar kan houden. Maw, ze moet dus zeker geen emotionele arbeid doen tav de hele parochie en dan thuis komen nadat al haar emotionele bandbreedte helemaal ingepalmd is. Een pastoor moet keihard zijn, mensen komen bedelen, om geld, en dan dien je hen van brood en beleg te voorzien. Zie je al hoe de mini- Angela Merckeltjes de parochie gaan leiden? Ikke wel. Sorry maar je kan de Bijbel niet woke maken. Vrouwen waren gelukkiger voor feminisme. Deze frontale botsing met de Katholieke kerk is de grootste vergissing die moderne vrouwen kunnen maken. Hou haar tegen dames, ze gaat het voor jullie verpesten.

  3. Deze niet verkozen MINIster heeft gelijk, iedereen gelijk maar de kerk discrimineert aan 100%, waarom zou een vrouw dit niet beter doen? De kerk heeft al miljoenen doden op hun geweten en massaal veel pedofilie gepleegd, met een vrouwelijke paus zou het niet waar zijn geweest. Als deze discriminerende regering deze discriminatie blijft steunen dan moeten ze ondanks de belachelijke scheiding van kerk en staat de kerk geen eurocent meer geven. Beter nog, alle sektes verbieden en zwaar belasting laten betalen.

  4. Deze advocaat van de Duivel (Arco) die beloont is met dit postje geeft weer blijk van onbekwaamheid en denkt met de feministische toer op te gaan zieltjes te winnen…

  5. … en evengoed vrouwelijke imams en zo, of we trekken al die subsidies en andere privileges aan ‘bedienaars van de eredienst’ in wegens schending van grondrechten en openbare orde, die nu eenmaal ‘onlangs’ verwezenlijkt werden, tot spijt van wie ’t benijdt! Stel u voor dat ge bestuur en kader van uw profane vereniging of vennootschap statutair voorbehoudt aan één geslacht …

  6. Het katholicisme heeft steeds haar eigen koers gevolgd, los van hedendaagse trends. Waarom moet het progressivisme ook dit tijdloos instituut gaan besmetten? Trouwens, indien minister Verlinden zich zoveel zorgen maakt over vrouwenrechten in de religieuze sector, zou ze maar beter haar oog laten vallen op de Islam, waar vrouwelijke getuigenissen maar voor de helft tellen en huiselijk geweld tegen echtgenotes toegestaan is.

  7. Ik speel in een gemengde voetbalploeg en wij gebruiken genderneutrale douches. Dat is pas genieten. Zelfs wie niet speelt (reserven) mag mee douchen. Voetbal een feest, zeker weten.

Plaats een reactie

Delen