Filip Brusselmans (Belga)

Filip Brusselmans (Belga)

Binnenland politiek

Vlaams Belang: “Minstens 160 kunstwerken van Vlaamse overheid verdwenen”

Belga Press Agency

De voorbije tien jaar zijn er minstens 160 kunstwerken uit de collectie van de Vlaamse overheid verdwenen. Dat zegt Vlaams parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang), onder meer op basis van cijfers die hij heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

De Vlaamse overheid is eigenaar van een heel ruime kunstcollectie. Die collectie telde bij het begin van de legislatuur (2019) bijna 27.000 werken. Maar de manier waarop de overheid de collectie beheert, is niet onbesproken. Zo bleek uit een rapport van het Rekenhof in 2018 dat er meer dan 2.000 kunstwerken ‘zoek’ waren, werken waarover men geen zekerheid had over de locatie. Toenmalig minister van Cultuur Sven Gatz kondigde  maatregelen aan, onder meer om werken beter traceerbaar te maken.

Maar uit de jaarlijkse controles blijkt dat er nog steeds problemen zijn. Zo zijn er tussen 2019 en de zomer van 2022 op 1.140 werken controles uitgevoerd. Daaruit is niet alleen gebleken dat er 105 kunstwerken in ‘slechte toestand’ verkeren en moeten gerestaureerd worden, maar ook dat er 69 kunstwerken niet meer aanwezig zijn op de plaats van bewaargeving.  

Samengeteld met eerdere cijfers van verdwenen werken, zijn er volgens Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans op 10 jaar tijd minstens 160 kunstwerken spoorloos verdwenen. Hij stelt zich vragen bij “de manier waarop deze, grotendeels met Vlaamse middelen bekostigde collectie, wordt beheerd”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Vlaams Belang: “Minstens 160 kunstwerken van Vlaamse overheid verdwenen””

  1. De toenmalige mini-ster van cultuur mag met het lot van de kunstwerken dan al zij gat(z) hebben geveegd, dit ontslaat de huidige Vlaamse regering niet van haar plicht een en ander recht te zetten.

  2. Misschien eens in de vakantie residentie van koning Filip in Frankrijk gaan rondsnollen.Herinneren we ons de Belgische sage uit 2008-2009 over de meubelen (150 stuks) uit het koninklijke paleis van Antwepen dat in Vlaamse handen kwam,maar waarvan ettelijke kostbare meubelstukken in het paleis van Laken,in de vleugel van het paleis waar Filip woont en in het kasteel van Argenteuil stonden.Na veel gepalaver werden ze toen terug gegeven!

  3. Vlaams Belang wil komaf maken met het decreet dat voorschrijft dat een bepaald percentage van de kostprijs van een gesubsidieerd gebouw naar kunst moet gaan. De voorbije vijf jaar ging het om 6,5 miljoen euro.

Plaats een reactie

Delen