“Brussels gerechtsgebouw lijkt in betere toestand dan parket en Justitie die het huisvest”

Brussels gerechtsgebouw. Shutterstock

Uncategorized

Vlaams Belang trekt kaart van Vlaamse onafhankelijkheid op Sporenviering: “Confederalisme is een leugen”

Anton Schelfaut

Tijdens zijn jaarlijkse Sporenviering heeft Vlaams Belang resoluut de kaart van Vlaamse onafhankelijkheid getrokken. Aan de vooravond van de Vlaamse feestdag op 11 juli blies de Vlaams-nationalistische partij verzamelen op de Kruisvest in Brugge. “Er moet geen V-meerderheid gevormd worden als hefboom om België te redden”, zo zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Confederalisme is een leugen. Er moet een V-meerderheid gevormd worden om België te ontmantelen, want België is het probleem en Vlaanderen de oplossing.”

Zo’n 1.000 Vlaams Belangleden kwamen zondagnamiddag samen in Brugge voor de Sporenviering van de partij. Centrale gasten en sprekers waren Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin, die een lans brak voor de Vlaamse boeren, Kamerfractieleider Barbara Pas, die “het brakke federale Vivaldi-beleid” aan de kaak stelde, en voorzitter Tom Van Grieken. Die laatste pleitte onomwonden voor Vlaamse onafhankelijkheid en dit door middel van een unilaterale beslissing. “Als iemand getrouwd wil scheiden, heb je ook geen toestemming van de ander nodig. De een of de ander initieert, en dan start de ordelijke boedelscheiding en het onderhandelen”, legde hij uit.

V-meerderheid

In zijn toespraak toonde Van Grieken zich “diep teleurgesteld” over de recente demarches van N-VA tegen Vlaams Belang “en dus tegen Vlaamse gebundelde kracht”. Zo verklaarde N-VA-voorzitter Bart De Wever op Radio 1 nogmaals dat hij een samenwerking met Vlaams Belang niet ziet zitten. Later zei minister-president Jan Jambon (N-VA) dan weer dat een V-meerderheid (een meerderheid gevormd door Vlaams Belang en N-VA) wel interessant is, maar dan enkel om in te breken op het Belgische niveau, als drukkingsmiddel.

“Een V-meerderheid mag geen hefboom zijn om België te redden, meneer Jambon”, reageerde Van Grieken. “Wel integendeel! Een V-meerderheid moet dienen om België te ontmantelen. België is immers het probleem en Vlaanderen is de oplossing. Samen kunnen we eindelijk de Vlamingen geven wat ze willen: een rechts en pro-Vlaams beleid door de partijen die de verkiezingen en peilingen winnen. Dat kan niet met de PS: die partij beoogt net het omgekeerde.”

“Confederale leugen”

Verder verwees Van Grieken de confederale strategie van N-VA, die hij een “leugen” noemde, naar de vuilnisbak. “Het is de minst realistische optie van allemaal: want er is niet in de verste verte de tweederdemeerderheid te vinden die ervoor nodig is”, hekelde hij. “Niet met Bouchez (MR), niet met Lachaert (Open Vld), niet met Rousseau (Vooruit) en zelfs niet met Magnette (PS), die recent publiekelijk de N-VA-piste afschoot.”

In plaats daarvan pleit de Vlaams Belang-voorzitter voor de vorming van een V-meerderheid, om zo tot een V-regering te komen. “En vanaf 2024 beginnen we te bouwen aan de V-onafhankelijkheid”, besloot hij. “In België zit alles vast: van belastinghervormingen, over het pensioendossier tot het voeren van een kordaat migratiebeleid. Maar in Vlaanderen kunnen we terug baas worden over onze eigen grenzen, werken laten lonen en Vlaamse welvaart in Vlaanderen houden. Kortom: in 2024 nemen we onze toekomst in eigen handen!”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

16 gedachten over “Vlaams Belang trekt kaart van Vlaamse onafhankelijkheid op Sporenviering: “Confederalisme is een leugen””

  1. Nva moet samen met vb gaan, smijt bartje zever eruit, zo’n liegebeest bederft de vlaamse meerderheid. Men mag deze kans niet laten liggen, als ze samen een meerderheid hebben, en dat zit er dik in, moeten ze samen gaan.

  2. Laat ons wel wezen, Vlaams Belang heeft hetzelfde geldsmijtwegbeleid van de PVDA. Linkser kan het niet. Tom ga uw mond even spoelen alstublieft. Ik zal voor het Vlaams Belang stemmen, niet omdat het zo een toffe kerels zijn, maar omdat de rest nog nefaster, nog destructiever en nog desintegrerender is, alleen willen ze dat niet geweten hebben.

  3. En weer mocht Jambon op VRT zijn riedeltje komen afdraaien als zou VB moeite hebben met democratie. Geef daar nu eindelijk eens een gestaafd bewijs van. Vlaanderen krijgt al bijna 200 jaar geen beleid gestaafd door democratische onderbouwing.

  4. Het confederalisme van Bart Dewever en N-VA is bedrog. België heeft een gebetonneerde grondwet waarin de Vlamingen gedegradeerd zijn tot lijfeigenen zijn van de Waalse particratie. Voor een paar borrelnootjes hebben Vlaamse incivieken (CVP, SP-A en liberalen) de democratische besluitvorming vergrendeld (vetorechten) ten nadele van de Vlamingen en ten voordele van de Franstaligen. Dat heet volksverraad en verraad aan Vlaanderen en bij die incivieken prostitueert de liberale vleugel van N-VA zich om front te vormen tegen de Vlaams nationalisten en Vlaanderen. De publieke opinie wacht al jaren op de blauwdruk over het confederalisme van de N-VA leider Bart Dewever. Uiteraard is dat een wit blad net als hun Vlaamse prestaties in de Vlaamse regering en met de vorige regering Michel, waarin Bart De Wever met veel getoeter naartoe trok. N-VA heeft dan ook in de wandelgangen van het parlement de trofee van het “leugenpaleis” verworven.

  5. Bij confederalisme betaald Vlaanderen nog steeds de uitdeelpolitiek van Brussel en Wallonië. De staatsschuld zal federaal blijven, net zoals de sociale zekerheid. Dus ja, confederalisme is een leugen.

  6. Toen in 1830 de Staat der Hereenigde Nederlanden, gesplitst werd had men daar ook geen 2/3de meerderheid voor. Eén kanon, een kannonier met een houten been en een handvol heethoofden.. en het was zó gefikst. Dus voor herhaling vatbaar, en appropos een vlag hebben wij al. Een Paleis ook, dat werd namelijk in 1826 door koning Willem I gebouwd, en het staat er nog. 🤓

  7. Confederalisme is een leugen? Dus bij de N-VA zijn het allemaal leugenaars volgens de VB-ers. Janssens haalt uit naar Jambon, hij vindt dat Jambon als Vlaams-nationalist niet dieper kan zakken. Het kakken op de N-VA door het VB wordt steeds maar erger en dan willen ze bij het VB dat de N-VA met hen wil samenwerken? Dat ze samen een meerderheid vormen om zo tot een Vlaamse regering te komen in een onafhankelijk Vlaanderen. En dat zal de federale regering laten gebeuren zeker? Vergeet het. De macht in het Belgisch leger is volledig in handen van de Franstaligen. De Vlamingen in het leger zijn allemaal Belgicisten. Ze worden daarop gescreend. Nooit zal Vlaanderen eenzijdig de onafhankelijkheid kunnen uitroepen. Het leger zal ingezet worden. Het VB maakt de Vlamingen blaasjes wijs. Ze breken de N-VA af enkel maar om kiezers af te snoepen. Hoe meer kiezers, hoe meer (overheids)subsidie ze vangen. Ik stem op de N-VA van het eerste uur. Als ze met het VB samenwerken verliezen mijn stem, zeker weten!

Plaats een reactie

Delen