Staatssecretaris De Moor vraagt kerkbesturen om opvangplaatsen vrij te maken

Nicole de Moor. Photonews

Uncategorized

Vlaams Belang wil parlementair zomerreces beperken tot vier weken

Anton Schelfaut

Vlaams Belang wil het parlementair zomerreces beperken tot hoogstens vier opeenvolgende weken in juli en augustus. Nu bedraagt dat ruim twee maanden. “De periode waarbinnen het parlement zijn taken niet of niet ten volle kan uitoefenen, moet tot een minimum herleid worden”, vindt Kamerfractievoorzitter Barbara Pas.

Op 21 juli vat de Kamer van Volksvertegenwoordigers zijn zomervakantie aan. Het zogenaamde parlementair zomerreces eindigt op de derde dinsdag van september, wat betekent dat de parlementaire werkzaamheden meer dan twee maanden stilliggen. Bovendien sluit het parlement ook de deuren tijdens het allerheiligen- en krokusverlof, net als tijdens de kerst- en paasvakantie. Dat brengt het totaal aantal vakantiedagen op meer dan honderd. “Waarom is dat nodig?”, vraagt Vlaams Belang-Kamerfractievoorzitter Barbara Pas zich af. “Het is niet alsof er geen werk op de plank ligt of er geen hervormingen moeten gebeuren.”

“Archaïsche vakantieregeling”

Pas stipt aan dat deze “archaïsche vakantieregeling” zijn oorsprong vindt in de negentiende eeuw, toen vele verkozenen des volks tijdens de zomerperiode nog toezicht moesten houden op de oogst op hun velden en landerijen. “Het mag duidelijk zijn dat dit excuus in 2022 al lang niet meer opgaat, maar systeempolitici hebben het blijkbaar moeilijk om hun eigen privileges af te bouwen”, hekelt ze.

Samen met Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch diende Pas een voorstel tot verklaring van wijziging van de Grondwet in. Op die manier wil Vlaams Belang het zomerreces beperken tot maximaal vier weken. Het voorstel voorziet ook in de mogelijkheid om in spoedeisende gevallen ook in deze vakantieperiode te kunnen samenkomen.

“Het kan vooral niet zijn dat een regering, en al zeker niet dit paars-groen rampenkabinet, gedurende bijna een vierde van een jaar vrij spel krijgt, zonder dat parlementsleden de ministers en staatssecretarissen kunnen bevragen of interpelleren”, besluit Pas.

https://redactie.palnws.be/2022/04/vlaams-parlement-72-vakantiedagen-plus-wettelijke-feestdagen-en-brugdagen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Vlaams Belang wil parlementair zomerreces beperken tot vier weken”

  1. Je kunt haar geen ongelijk geven. Elke gewone werkende Vlaming (ik spreek niet over Walen of Brusselaars) heeft zelfs geen 4 weken in het groot verlof, laat staan alle andere verloven. Zelfs in het onderwijs hebben ze minder verlof dan onze politici. En als je ziet wat onze politici verdienen en wat ze ervan terecht brengen, behalve op het vlak “burgertjes pesten met extra regeltjes en belastingen” dan kan er heel zeker wat van die vele vakantiedagen af. Maar weer omdat het een voorstel is van VB, zal het per definitie “slecht, zelfs racistisch” zijn, dus maakt het geen enkele kans uitgevoerd te worden.

  2. Ik kom nog zelden tussen, maar hier wil ik toch nog eens positief reageren op het voorstel van mevr.Pas
    De meeste arbeiders en bedienden hebben een maximaal groot verlof van 4 weken aan één stuk.
    Dat moet voor parlementairen ook het maximum zijn. Maar ja, ze bepalen alles zelf: hun verlof, hun wedde, hun uittredingspremies en wat al nog.
    Grappig vond ik ook de vaststelling dat in de media, VRT inbegrepen, maar van VTM weet ik niet zo goed, de informatieve programma’s ook 8 weken grote vakantie houden. Waarom is dat nodig ? Twee maanden vakantie zoals in het onderwijs ? Zelfs daar is het niet nodig, maar kan het opgesplitst worden zoals in Zwitserland of in Wallonië vanaf nu. Zes weken groot verlof en dan 14 dagen in de herfst en de krokus. De kinderen vinden dat OK, maar niet zo de leraars heb ik begrepen. Waarom ? Ik weet het niet.
    Mevr. Pas maak er aub een globaal voorstel van voor iedereen: niemand heeft 8 weken verlof nodig om zijn batterijen terug op te laden, bovendien is dat ook nog betaald verlof. Al die genieters staan aan de juiste kant van de samenleving !

Plaats een reactie

Delen