Federaal Parlementslid Theo Francken (N-VA). Photo News

Federaal Parlementslid Theo Francken (N-VA). Photo News

Uncategorized

Voka-voorzitter: “Maak van nieuwe staatsstructuur opnieuw politieke prioriteit”

Anton Schelfaut

In een opiniestuk in De Tijd pleit Wouter De Geest, voorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, voor een nieuwe staatshervorming in 2024. Die is volgens hem “wenselijk en noodzakelijk” voor de Vlaamse economie. “De staatshervormingsgedachte verdient beter dan werkgroepen en een burgerbevraging”, oordeelt De Geest. Hij betreurt dat de interesse van de politiek in een nieuwe staatshervorming zienderogen afkalft.

Een nieuwe staatsstructuur is voor De Geest geen doel op zich, “maar een middel voor een beter en efficiënter beleid op maat van de noden van de regio’s”. Daarom reikt de voorzitter van werkgeversorganisatie Voka de hand aan de politiek. “Laat ons samen de nieuwe staatsstructuur voorbereiden”, schrijft hij. “Alleen als Vlaanderen alle economische teugels in handen krijgt, zal er ook in 2030 nog een draagvlak zijn voor een voortzetting van het federale België.”

Institutionele vrieskist

Het Vlaams Parlement richtte eind 2020 de Werkgroep Institutionele Zaken op, die concrete voorstellen uitwerkt voor een nieuwe staatshervorming. “De conclusies van die werkgroep doen vrezen dat de institutionele vrieskist, waarin we na de zesde staatshervorming in 2011 zijn terechtgekomen, nog lang niet heropend wordt”, aldus De Geest.

In een conceptnota, het sluitstuk van de werkgroep, kaarten indieners Karl Vanlouwe (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Peter Van Rompuy (cd&v) enkele ‘quick wins’ aan, knelpunten die kunnen aangepakt worden zonder nieuwe staatshervorming. “Nochtans is een grondige update en reset van hoe dit land in elkaar zit en werkt meer dan nodig”, benadrukt De Geest.

Federaal altaar

Volgens de Voka-topman zijn er op verschillende domeinen, waaronder de arbeidsmarkt en de pensioenen, hervormingen nodig. “Maar de institutionele complexiteit van België staat toekomstgerichte beleidskeuzes op maat van elke regio in de weg”, hekelt hij. “Elke federale hervorming van de afgelopen maanden strandde of leverde een vaag compromis op waarbij het achteraf met een vergrootglas zoeken is naar welke stenen eigenlijk verlegd werden in de rivier.”

De Geest verwijst daarbij naar de arbeidsdeal en de pensioenhervorming. “We draaien rondjes”, besluit hij. “Cruciale hervormingen sneuvelen op het federale altaar waar Vlamingen en Franstaligen het over zo goed als niets eens geraken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Voka-voorzitter: “Maak van nieuwe staatsstructuur opnieuw politieke prioriteit””

  1. “Cruciale hervormingen sneuvelen op het federale altaar waar Vlamingen en Franstaligen het over zo goed als niets eens geraken.” (sic). Mag ik erop wijzen dat de Nederlandstalige partijen het onderling ook niet eens geraken. En als ze het in een beperkte coalitie (N-VA, CD&V en OVLD) samen besturen dan zijn ze alleen akkoord om de Vlaamse belangen met misprijzen te negeren. Het zou VOKA voorzitter sieren indien hij de Nederlandstalige bestuurspartijen (N-VA, CD&V en OVLD) die zonder scrupules collaboreren, op federaal en/of Vlaams bestuursniveau, met het Waals-Belgisch establishment, terecht zou wijzen. Persoonlijk ben ik van oordeel dat de voornoemde verraders niet in aanmerking mogen komen voor de Vlaamse machtsovername. Integendeel moeten zij voor Vlaamse rechtbanken gedaagd worden om rekenschap te geven over hun collaboratieacties met de Belgische bezetter. De oppositiepartijen moet over de partijgrenzen heen front vormen om samen strijd te voeren voor de bevrijding en zelfstandigheid van Vlaanderen en de Vlaamse gemeenschap.

  2. Broodheren NVA hebben gesproken, maar staatshervorming is niet de oplossing om terug de zoveelste muis te baren voor een zak Vlaams belastinggeld…
    De Vlaamse politiekers die hun ziel en ons geld verkopen voor de nodige postjes federaal…

Plaats een reactie

Delen