Illustratie (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Volledige kunstcollectie van Britse Queen onder vergrootglas: “We zoeken linken naar imperialisme en slavernij”

Redactie PAL

De enorme kunstcollectie die in het bezit is van Queen Elisabeth II wordt momenteel onderzocht op zaken die vandaag niet meer door de beugel kunnen. Zo wil men verwijzingen en linken vinden naar het imperialisme en de slavernij. Critici spreken echter van een “woke-test”, die nodig is “om sneeuwvlokjes niet op de tenen te trappen“.

Tot nu toe werden zo’n 2.500 kunstwerken aangemerkt als “potentieel problematisch”, waardoor de curatoren die de volledige kunstcollectie onderzoeken zullen tussenkomen om de problemen te verhelpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het wijzigen van een opschrift dat bij een schilderij staat of het aanpassen van plaatsnamen, zodat de koloniale namen vervangen worden door moderne termen. “Er wordt vooral gekeken naar kunstwerken die een link hebben met racisme, slavernij, het Britse Rijk of lichamelijke beperkingen”, klinkt het.

Zo werd bij een portret van Sir Thomas Picton, die ook wel de ‘Held van Waterloo’ genoemd wordt, een bordje toegevoegd die duidelijk maakt dat Picton betrokken was bij de slavenhandel. Dat gebeurde ook voor een portret van Henry Dundas, die zich tijdens zijn leven verzette tegen het verbieden van de slavernij. Een ander voorbeeld is het schilderij ‘Epileptische Jongen’ van de Italiaanse artiest Domenichino. Dat werd omgedoopt tot ‘Jongen met Epilepsie’, omdat volgens de curatoren zo meer respect wordt getoond naar mensen die deze aandoening hebben.

Excuses

De veranderingen kaderen in een bredere operatie binnen het Britse koningshuis om afstand te nemen van het verleden. Zo boden Prins William en Prinses Kate eerder dit jaar in Jamaica nog hun excuses aan voor de rol die het Verenigd Koninkrijk heeft gespeeld in de slavernij. “Het zou nooit plaats mogen gevonden hebben”, klonk het toen. Ook Prins Charles deed al gelijkaardige uitspraken, waarbij hij over de slavenhandel zei dat het “een verschrikkelijke misdaad is die onze geschiedenis voor altijd zal besmeuren”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Volledige kunstcollectie van Britse Queen onder vergrootglas: “We zoeken linken naar imperialisme en slavernij””

  1. 🤣🤣🤣Excuses aanbieden voor iets dat meer dan honderd jaar geleden gebeurd is en gedaan door verre voorouders. Hoe laag en belachelijk kan het zijn. Ik zal mij nooit excuseren voor iets dat ‘ik’ niet gedaan heb, achterlijke idioten.

Plaats een reactie

Delen