Shinzo Abe (foto: Belga)

Uncategorized

Voormalig Japans premier Shinzo Abe (67) overleden na moordaanslag

Wannes Neukermans

Nadat hij werd neergeschoten tijdens een toespraak, is de voormalige Japanse regeringsleider Shinzo Abe overleden aan zijn verwondingen. De 67-jarige Abe werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed enkele uren later.

De politie heeft ter plekke een 41-jarige man aangehouden. Hij zou de feiten gepleegd hebben met een zelfgemaakt geweer. Hij verzette zich niet tijdens zijn arrestatie, maar vertelde aan de politie dat hij misnoegd was over Abe en hem wilde doden. De man zou een oud-militair zijn, die tot 2005 lid was van de marine. “Wat zijn achtergrond ook is, dit is onvergefelijk”, vertelt de minister van Defensie, die tevens de broer van Shinzo Abe is.

(Lees verder onder de tweet met beelden.)

Abe regeerde Japan van december 2012 tot september 2020, waarmee hij de langstzittende premier van het land werd. Zondag worden in Japan verkiezingen gehouden voor het Hogerhuis van het parlement. De LDP, de regeringspartij van Abe, zal naar verwachting een klinkende overwinning behalen.

Uit het buitenland stromen intussen de reacties binnen. De Britse premier Boris Johnson zegt “geschokt te zijn door de verachtelijke aanval”. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vertelde “erg bezorgd te zijn over de toestand van Abe” (toen het nieuws over zijn overlijden nog niet bekend was). EU-raad-voorzitter Charles Michel had het over een “laffe aanval” op Shinzo Abe. Hij noemde hem “een echte vriend en verdediger van multilaterale akkoorden en de democratie”.

Meer informatie over de aanslag en Shinzo Abe leest u hier:

https://redactie.palnws.be/2022/07/voormalig-japans-premier-shinzo-abe-neergeschoten-tijdens-toespraak/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Voormalig Japans premier Shinzo Abe (67) overleden na moordaanslag”

  1. Amaai, dan zijn wij Vlamingen brave mensen als je ziet dat Abe een goede premier was en met wat wij opgescheept zitten is het al een eer dat hier niet meerdere politiekers omgebracht zijn. Enige verschil is dat de politiekers hier het soms wel verdienen.

  2. De meeste mensen hier hebben geen flauw idee hoe het in Japan er werkelijk aan toegaat. Er is een enorme onderwereld, die in feite dateert van vele honderden jaren geleden, en bestond / bestaat naast de hogere kasten. De moderne Japanse maffia beschikt uiteraard over legio vuurwapens in alle soorten en maten. Wapenwetten in Japan zijn al honderden jaren heel streng. Maar zonder veel resultaat. Was het vroeger verboden één van de drie Samurai zwaarden (het lange kromme, het lange rechte, het korte rechte) te gebruiken, de ninja’s (shinobi’s) deden het toch. En de rondtrekkende vechtmonniken gebruikten lange houten stokken, die ze open konden schroeven, waardoor een scherp aan de stok bevestigd mes te voorschijn kwam. En nog tal van dingen, zoals diverse soorten shurikens etc. Allemaal wapens even doeltreffend, of nog veel doeltreffender als een vuurwapen.

Plaats een reactie

Delen