Shinzo Abe (Photonews)

Shinzo Abe (Photonews)

Uncategorized

Voormalig Japans premier Shinzo Abe neergeschoten tijdens toespraak 

Belga Press Agency

De voormalige Japanse regeringsleider Shinzo Abe is vrijdag aangevallen toen hij een toespraak hield in de stad Nara. Dat meldden Japanse media vrijdag. Er werden schoten gehoord.

Een man viel Abe aan en verwondde hem tijdens een verkiezingscampagnetoespraak in de oude keizerlijke stad Nara, meldden Japanse media vrijdag, onder verwijzing naar Abe’s regeringspartij, de LDP. De oud-premier zou verwondingen hebben aan de hals. De politie overmeesterde de dader. Abe werd naar het ziekenhuis gebracht. 

Volgens lokale media zou hij geen tekenen van leven meer vertonen. “Volgens de plaatselijke brandweer lijkt de voormalige premier Abe een hartstilstand te hebben”, luidde het op de openbare televisiezender NHK, die een term gebruikte die in Japan wordt gebruikt voordat een sterfgeval door een arts kan worden bevestigd. 

Abe regeerde Japan van december 2012 tot september 2020, waarmee hij de langstzittende premier van het land werd. Zondag worden in Japan verkiezingen gehouden voor het Hogerhuis van het parlement. De LDP zal naar verwachting een klinkende overwinning behalen.

Regering in crisisberaad

De Japanse premier Fumio Kishida heeft zijn verkiezingscampagne afgeblazen na de moordaanslag op zijn voorganger. Kishida keerde vrijdag onmiddellijk terug naar de  regeringszetel in Tokio vanuit de noordelijke prefectuur Yamagata, meldden Japanse media. Zijn regering zette een crisisteam op.

De Amerikaanse ambassadeur in Japan reageerde geschokt. “We zijn allemaal verdrietig en geschokt dat de voormalige premier is neergeschoten“, zei ambassadeur Rahm Emanuel in een verklaring. “Abe-san” was een “uitstekende leider van Japan en een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten”.

Ook de oppositie uitte haar bezorgdheid over de toestand van de 67-jarige rechts-conservatief. “Geweld tegen politieke activiteiten is absoluut onaanvaardbaar”, zei een vertegenwoordiger van de Communistische Partij. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

Plaats een reactie

Delen