Vincent Van Peteghem (foto: Belga)

Uncategorized

Voorstel belastinghervorming: lagere lasten op arbeid, maar fiscale koterijen gaan op de schop

Wannes Neukermans

Dinsdag verzamelt er een expertencomité van Belgische fiscalisten om te brainstormen over een grote belastinghervorming. Bevoegd minister Van Peteghem (cd&v) verwacht dat er gedebatteerd zal worden over de visienota van professor Mark Delanote (UGent). Hij pleit onder andere voor lagere belastingen op arbeid, maar in ruil moeten verschillende alternatieve fiscale circuits zoals maaltijdcheques op de schop.

Delanote zet vooral in op een ‘dual income tax’. Dat is een systeem waarbij de inkomsten op arbeid progressief belast worden, terwijl voor inkomsten uit vermogen een vast belastingtarief gehanteerd wordt. De lasten op arbeid moeten naar beneden, maar dat betekent minder inkomsten voor de overheid. Daarom moeten volgens Delanote ook de speciale fiscale regels rond bedrijfswagens, maaltijdcheques, flexi-jobs en sportbeoefenaars op de schop.

Werknemers houden netto meer over

De huidige tarieven voor de lasten op arbeid (25, 40, 45 en 50 procent) kunnen volgens Delanote met een aantal procent(punten) verlaagd worden. Die verschillende schalen samenvoegen ziet de UGent-professor niet zitten, maar de tariefschijven (nu 13.540, 23.900 en 41.360 euro) kunnen wat hem betreft wel omhoog. Op die manier komt een werknemer minder snel in een hogere schijf terecht.

Globaal gezien zouden werknemers op die manier netto meer overhouden. Hoeveel precies, kan en wil Delanote niet zeggen. “Dat hangt af van de budgettaire ruimte”, schrijft hij. In elk geval kost zo’n lastenverlaging de staatskas immers miljarden euro’s. “Het zal aan de politiek zijn om te beslissen hoever ze willen gaan met die belastingverlaging.” De lasten op arbeid worden ook verlaagd door het uitfaseren van de bijzondere bijdrage voor sociale zekerheid. Dat werd eerder al besloten door Vincent Van Peteghem en de federale regering.

Voor wat, hoort wat

Opdat deze lastenverlaging de staatskas geen miljarden zou kosten, staat er natuurlijk wel iets tegenover. Daarom wil Delanote verschillende alternatieve fiscale circuits, zoals maaltijd-, sport-, eco-, en cultuurcheques sterk afbouwen. De regeling rond flexi-jobs, auteursrechten en sportbeoefenaars wil Delanote zelfs volledig afschaffen. Ook de fiscale voordelen voor bedrijfswagens en aandelen moeten op termijn weg. Critici vrezen dat al deze fiscale voordelen in de praktijk zouden wegvallen, maar de belastingtarieven na verloop van tijd toch weer verhoogd zullen worden, wat dus een netto belastingverhoging betekent.

Delanote wil de staatskas meer spijzen door inkomsten uit vermogen te halen. Daarom stelt hij voor dat iedereen voortaan alle vermogensinkomsten aangeeft, zoals huurinkomsten. Die zouden dan aan een vast tarief van 30 procent belast worden. Voor dividenden op aandelen noemt hij een verlaagd tarief van 15 procent. Het feit dat de eerste 980 euro aan interesten op een spaarrekening momenteel vrijgesteld zijn van roerende voorheffing, wil hij wel afschaffen.

Milieutaks en hogere consumptietaks

Een hogere belasting op consumptie en milieuvervuiling kan volgens Delanote ruimte vrijmaken voor een belastingverlaging op arbeid. Hij pleit in zijn rapport voor een eenmaking van de btw-tarieven van 6 en 12 procent. Nu geldt op veel basisproducten – zoals melk – een btw van 6, en op een aantal producten zoals steenkool 12 procent. Als daarop voortaan een btw-tarief van 10 procent zou gelden, wint de staatskas elk jaar 2,44 miljard euro. Zelfs bij een omvorming tot een btw-tarief van 7 procent, is er een opbrengst van 360 miljoen euro. Daarnaast moet het nultarief op kranten en een aantal andere producten herzien worden. Een bijkomende CO2-taks moet voor extra inkomsten voor de staat zorgen.

Nu er steeds meer alternatieve vormen van samenleven ontstaan, moeten ook een aantal klassieke fiscale maatregelen, gebaseerd op het klassieke gezinsmodel, herzien worden. Het huwelijksquotiënt, een gunstregeling die vertrekt vanuit de redenering dat de man de kostwinnaar is en een deel van zijn loon op papier kan overdragen aan zijn vrouw, is volgens Delanote verouderd. Hij wil die afschaffen en eventueel vervangen door een forfaitaire partnertoeslag. Die toeslag kan iemand dan krijgen als zijn of haar partner onvoldoende eigen inkomsten heeft.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/07/weg-ligt-niet-open-voor-pvda-monsterbelastingen-zoals-in-zelzate/

De kindertoeslag zou tevens niet langer toekomen aan ‘het gezinshoofd’. In de plaats zou er een belastingkrediet komen, verdeeld over de ouders. Elke persoon ten laste, bijvoorbeeld een kind, geeft dan recht op een extra heffingskorting. Onderhoudsgelden worden in ruil gestopt in het voorstel van Delanote, wegens te veel misbruik.

Ten slotte wil Delanote ervoor zorgen dat een gezin geen gemeenschappelijke aanslag meer kan opstellen. “Om rekening te houden met de verschillende, hedendaagse vormen van samenleven, zou iedereen dus apart een aanslag moeten invullen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Voorstel belastinghervorming: lagere lasten op arbeid, maar fiscale koterijen gaan op de schop”

  1. Al die grote specialisten gaan er wel voor zorgen dat heel dat belastingsysteem ingewikkeld genoeg blijft zodat ze hun eigen vel kunnen veilig stellen
    Een eenvoudig systeem van: iedereen, particulier, KMO en industrie, betaalt 12% belastingen en 10% voor de sociale zekerheid met afschaffing van het oerwoud aan aftrekposten is zeker en vast te simpel want dan valt een heel leger van fyskalisten, boekhouders en accountants zonder werk en zijn de leerstoelen over deze materie overbodig. Dat gaan die hoog geleerde professoren niet laten gebeuren.
    De minister in kwestie laat zich bij gevolg gedwee leiden en wordt die belastingshervorming een maat voor niets want de stemmetles zijn O zoveel belangrijker dan het landsbelang.

  2. Zo lang België bestaat geraak je hier nooit uit. In de federale politiek blokkeer alles elkaar en zijn echte hervormingen onmogelijk. Binnen Vlaanderen is dat een geheel ander gegeven. Daar kan je werkelijke belastingverlaging op arbeid doorvoeren waardoor zowel werknemers als werkgevers vooruit gaan. Binnen Vlaanderen heb je immers een totaal andere politieke omgeving.

  3. Uitgangspunt dat hervormingen budgetneutraal moeten zijn is al compleet verkeerd met wereldrecords overheidsbeslag. Snij nu eens sterk in uitgaven. Daarbij komt dat men nog meer zal willen halen bij de hogere middenklasse die nu al de hoogste belastingen ter wereld betaalt. Hopelijk haalt deze Vivaldi regering de hervormingen niet meer, of worden ze daarna direct terug aangepast.

  4. Hoe durven ze, het landje met de hoogste belastingen en nog hebben ze nog niet genoeg.
    Toon zelf het voorbeeld, halveer jullie eigen lonen, halveer de ministerpostjes, weg met de senaat, weg met alle andere onnodige experts e.d., stop de migratie invoer,… en help verdorie je eigen volk om door deze crisis te geraken.
    Luister naar het volk, dat is wat jullie moeten doen, ipv van minder lasten gaan jullie ons nog meer belasten.
    De duivel zijne zak is blijkbaar nooit gevuld !!!
    Bwah, vuile communisten…

  5. Even samenvatten: 1/ maaltijd-, eco-, sport- en cultuurcheques en bedrijfswagens met hun tankkaarten worden afgeschaft. Wie is daarvan de dupe? DE WERKENDE KLASSE! 2/ 30% belasting op huurinkomsten die uiteraard zullen doorgerekend worden aan de huurder. Wie is daarvan de dupe? DE WERKENDE KLASSE! 3/ Hogere belasting op consumptie. Wie is daarvan de dupe? DE WERKENDE BEVOLKING. 4/ Verlagen van de belasting op uitkeren van dividenden: wie heeft daar baat bij? DE BEDRIJVEN. Kortom: de werkende klasse gaat €100 meer netto overhouden per maand en via alle voorstellen hier €300 inboeten. Maar de €100 meer op je loonbriefje is rechtstreeks zichtbaar, de €300 minder via allerlei omwegen is niet rechtstreeks zichtbaar! En zo worden we WEER EENS BESTOLEN DOOR ONZE WITTEBOORDCRIMINELEN!

Plaats een reactie

Delen