Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de Week: Welke maatregelen moeten uw pensioen betaalbaar houden?

Wannes Neukermans

De pensioenhervorming blijft voor Vivaldi een heet hangijzer. Premier Alexander De Croo (Open Vld) stelt 21 juli als ultieme deadline om tot een akkoord te komen. Welke voorwaarden moeten gekoppeld worden aan het minimumpensioen en welke maatregelen moet de federale regering nemen om mensen langer aan het werkt te krijgen?

Eerst enkele cijfers. In 2018 gaf België 47,8 miljard euro uit aan pensioenen. Sindsdien blijven die kosten stijgen. Uit een prognose van de Studiecommissie voor de Vergrijzing blijkt dat die kost tussen 2022 en 2023 nog eens zou stijgen met 4,9 miljard. Het jaar nadien volgt een stijging van 3 miljard euro. In 2025 stijgt de pensioenkost nogmaals met 1,6 miljard euro, in 2026 zelfs met 2,5 miljard euro. Tot naar schatting 2050 blijven die kosten oplopen. De vraag is of die kost nog betaalbaar blijft.

Langer werken

Daarom buigt de federale regering zich nu over een (kleine) pensioenhervorming. De kosten voor pensioenen moeten omlaag en tegelijkertijd wil men mensen langer aan het werk houden. De gemiddelde effectieve pensioenleeftijd bedraagt in België 63 jaar en 3 maanden, waarmee het bij de laagste werkelijke pensioenleeftijden van Europa zit. Daarom pleiten verschillende regeringspartijen voor de herinvoering van de pensioenbonus, die door de regering-Michel werd afgeschaft. Ook liggen er opties voor een deeltijds pensioen op tafel.

Langs de andere kant wil Vivaldi ook de pensioenrechten van mensen versterken. Zo komt er een minimumpensioen van 1.500 euro, al is nog niet iedereen het over de voorwaarden eens. PS spreekt van een minimumloopbaan (deeltijds) van tien jaar, terwijl Open Vld wil dat je minimum twintig jaar effectief aan de slag bent geweest. Diezelfde voorwaarden moeten voor de Vlaamse liberalen ook gelden voor het vervroegde minimumpensioen, maar ook daarover vindt men voorlopig geen akkoord.

Besparingen

Het feit dat het minimumpensioen al lang beslist is (zonder die bijkomende voorwaarden) zet de Franstalige socialisten in een zetel, terwijl de Open Vld zich opgejaagd voelt. Zij kijken namelijk naar de gigantische budgettaire uitdagingen die ons te wachten staan. Om de overheidsfinanciën gezond te houden, zal België in de toekomst volgens de Europese Commissie voor 7,8 procent van het bbp inspanningen (lees: besparingen) moeten doen.

Wat vindt u? Aan welke voorwaarden moet iemand voldoen om een minimumpensioen van 1.500 euro per maand te krijgen, zodat de pensioenen voor de komende generaties betaalbaar blijven?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Vraag van de Week: Welke maatregelen moeten uw pensioen betaalbaar houden?”

  1. Wat kan er nu eerlijker zijn dan een pensioen te ontvangen dat berekend wordt op basis van wat je aan sociale lasten hebt bijgedragen? Al veel te veel wordt er aan werkenden en gepensioneerden gevraagd van solidair te zijn met diegene die niet willen werken en daarom dan ook minder pensioen zouden ontvangen. Vivaldi zoekt naar maatregelen om de actieve bevolking maximaal aan de slag te krijgen? Awel, dit is zo’n maatregel!

  2. Het land splitsen=een overschot van +10 miljard/jaar..
    Is toch niet zo moeilijk. En de partijen die zo slim zijn van dit ondersteunen gaan de komende jaren dan alleen maar extra kiezers aantrekken.

  3. Een pensioen is een verplichte spaarpot van eenieder die werkt en afdraagt. Wie niet werkt noch betaalt, krijgt ook niet en moet achteraf niet komen klagen.

  4. Voor wie geen recht op pensioen heeft, bestaat er nog altijd het leefloon.
    Pensioen is een spaarpot (haha) van en voor mensen die er voor afgedragen hebben.
    Het leefloon komt uit een andere pot.
    Maar politici sjoemelen nogal graag met budgetten en proberen op basis van pensioengelul verwarring te stichten en politieke winst te maken.
    Waarom niet ineens voor iedereen een minimum leefloon na 100.000€ per jaar gedrukt op groene boombladeren.

  5. Iedereen verwerft een pensioen gebaseerd op persoonlijke bijdragen. Uw pensioenbedrag per jaar bruto 75% van uw gemiddelde jaarinkomen over gepresteerde loopbaan. 90% voor gezinspensioen. Voor die berekening de lonen op behoorlijker wijze aan te passen aan de standaard van vandaag. Belastingsschaal van 25% verbreden tot waar nu die van 40% stopt. (Lasten op arbeid verminderen) Aantal jaren, full-of parttime in 1° instantie niet van belang: loonmassa is de basis van de berekening. In de berekening een jaarloonplafond stellen dat overeenkomt met de wedde van een parlementair. Bij echtscheiding wordt “de pot van beider pensioenen” in twee gedeeld. Wie op die manier onder het leefloon komt krijgt een aanvulling leefloon op het lage pensioen. IGO afschaffen tvv het leefloon. Dit dient verhoogd te worden in vgl met wat het vandaag is. Leefloon +25% voor al wie minstens 35jaar fulltime gewerkt heeft als alternatief voor het min.pensioen.

Plaats een reactie

Delen