Demir vraagt federale regering om mee in cassatie te gaan tegen Klimaatzaak

Demir zegt zich te verzetten tegen "opgelegde de-industrialisering". Photonews

Uncategorized

Zuhal Demir: “Ook Doel 3 en Tihange 2 langer openhouden? Nood breekt wet”

Belga Press Agency

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) roept de federale regering nogmaals op, alles in het werk te stellen om de energiebevoorrading te garanderen en te vermijden dat grote verbruikers moeten worden afgeschakeld. Dan komt wat haar betreft ook het langer openhouden van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 in het vizier. “Nood breekt wet, maar het moet natuurlijk wel op een veilige manier”, zei ze donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Europa zit in de grootste energiecrisis sinds de Tweede Wereldoorlog, zei Demir. “Rusland heeft de gaskraan dichtgedraaid en er is de Oekraïne-oorlog. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we genoeg energie hebben.” Net als de andere Europese landen beschikt België over een (federaal) noodplan dat in werking treedt wanneer een aardgastekort dreigt. “Dat plan zegt dat grote verbruikers minder energie moeten verbruiken en dat er afgeschakeld moet worden. 80 procent van die grote verbruikers zit in Vlaanderen. Het gaat over de Vlaamse economie, over heel wat gezinnen ook”, schetste Demir.

Federaal noodplan

Ze hoopt dat het federale noodplan nooit in werking moet treden. Daarom vraagt ze “alle opties die we in dit land hebben” in overweging te nemen. Demir kijkt in de richting van het nucleaire park. Het is de bedoeling dat de levensduur van de jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar verlengd wordt, maar volgens de wet op de kernuitstap gaat Doel 3 op 1 oktober dicht en volgt Tihange 2 op 1 februari volgend jaar. “Ik maak mij daar ernstige zorgen over”, aldus Demir. “Het gaat hier wel over de energiebevoorrading van heel wat gezinnen en heel wat ondernemingen.”

Moeten Doel 3 en Tihange 2 dan langer openblijven? “Nood breekt wet, maar het moet natuurlijk wel op een veilige manier”, zei Demir. “Ik ga ervan uit dat als je met Engie onderhandelt, je alle opties bekijkt. Ik weet ook dat in het verleden de wet op de kernuitstap gestemd is, maar intussen is de wereld veranderd. We gaan de winter in en we kunnen ons niet permitteren om het federale noodplan te activeren.”

Gebeurt dat toch en moeten bedrijven worden afgeschakeld, dan betekent dat volgens Demir dat werknemers op technische werkloosheid zullen worden gezet. “En we weten ook wat de internationale energieprijzen betekenen voor onze factuur. Minder energie wil zeggen dat de factuur ontploft.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “Zuhal Demir: “Ook Doel 3 en Tihange 2 langer openhouden? Nood breekt wet””

  1. Men heeft het op het nieuws over Sri Lanka maar als we niet oppassen zitten we in hetzelfde schuitje!?Poetin zou lijden maar ondertussen rinkelen in het Kremlin de kassa’s.Aan de overkant van de plas zitten diegenen die Europa hebben meegezogen in een conflict waarvan we het einde nog niet hebben gezien.Denken ze nu echt dat de Russen NS1 na het onderhoud terug gaan opendraaien terwijl Russische soldaten worden beschoten met wapentuig dat uit Europa komt?!

  2. Terwijl we bezig zijn kunnen die andere 3 dan ook opengehouden worden ( D1, D2, T1 ). Natuurlijk als dat veilig kan, wat geen probleem is daar het FANC hiervoor reeds het licht op groen gezet heeft mits enkele aanpassingen. Die verlenging moet dan wel voor minstens 20 jaar zijn. En ondertussen kan men een paar nieuwe bouwen om binnen 20 jaar de taak van de oudste over te nemen. Als de politiek zich niet mengt met de bouw hiervan, is 20 jaar meer dan genoeg.

  3. Met iedere bestuursdeelname bewijst Groen hoe het een onmogelijke, dogmatische, koppige ezelspartij het is. Ook in Gent hebben ze er blijkbaar genoeg van. Groen is allang niet meer het Agalev waarvan ik favoriet was, het is een verdwaasde, paardenbrildragende, moslimfundamentalistische, voor de maatschappij nefaste partij, geworden. Heel jammer.

Plaats een reactie

Delen