Uncategorized

Akheen, zesjarig jezidi-meisje en haar vader vermoord in Irak

Sonja Dahlmans

In Zakho, in de Irakese provincie Duhok, zijn een vader en zijn zesjarige dochtertje vermoord door een Koerdische man. De vader, Faruq Mirza (42), en zijn dochter Akheen verdwenen op 4 augustus in Zakho, de tweede stad van de Koerdische regio in Irak. Op 8 augustus werd het lichaam van de vader gevonden, maar zijn dochtertje bleef nog altijd vermist. Uiteindelijk werd later ook het levenloze lichaam van het jezidi-meisje teruggevonden. Sommigen vermoeden dat het kindje zou zijn mishandeld en verkracht voor zij om het leven werd gebracht. Dit is echter niet met zekerheid te zeggen, omdat nog altijd gewacht wordt op het autopsierapport vertelt een vertaler die in contact staat met de familie.

De slachtoffers waren overlevenden van de genocide door Islamitische Staat op de jezidi’s en waren door het aanhoudende geweld in het land ontheemd geraakt. Het gezin, de moeder blijft met nog vier kinderen achter, woonde in Cham Mshko, een vluchtelingenkamp. In het kamp is er al jaren gebrek aan goede medische zorg, voedsel en drinkwater zijn er schaars. In een interview liet Pari Ibrahim van Free Yezidi International al eens weten dat de jezidi’s die de verschrikkingen van IS hebben overleefd, nu door Turkse aanvallen gevaar lopen. Ook schetste zij een somber beeld van de situatie voor de jezidi’s, zowel fysiek als mentaal, in en rondom de vluchtelingenkampen van de VN. Naar schatting zijn er zo’n 300.000 jezidi’s ontheemd geraakt in het Koerdische deel van Irak.

De dader is inmiddels gearresteerd en heeft zijn misdaden bekend. De man zou in het bezit van meerdere wapens zijn geweest volgens de plaatselijke politie. De dader zou volgens de politie in Zakho ook worden verdacht van betrokkenheid bij de vermissing van twee jonge meisjes in 2020. Het onderzoek naar deze twee vermissingen zal worden heropend nu de man voor de moord op Akheen en haar vader is gearresteerd laat de politie nog weten.

Gewelddadige delicten komen in de regio vaker voor, zeker omdat wapens op de zwarte markt beschikbaar zijn. Ook is het gebied al langere tijd doelwit van aanslagen door Turkije dat claimt dat de aanvallen nodig zijn in de strijd tegen de Koerdische PKK. Deze aanvallen maken het onmogelijk voor jezidi’s om veilig terug te keren naar Sinjar, waardoor zij jarenlang in vluchtelingenkampen verblijven. Al langer is bekend dat bij dit gewapende conflict tussen de PKK en Turkije veel burgerslachtoffers vallen. Op 27 juli dit jaar diende de Iraakse overheid een officiële klacht in jegens Turkije bij de VN-Veiligheidsraad.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Akheen, zesjarig jezidi-meisje en haar vader vermoord in Irak”

Plaats een reactie

Delen