Al Qaedaleider al-Zawahiri gedood bij Amerikaanse operatie in Afghanistan: "Gerechtigheid is geschied"

Amerikaans president Joe Biden tijdens zijn toespraak vanuit het Witte Huis. Photo News

Uncategorized

Al Qaedaleider al-Zawahiri gedood bij Amerikaanse operatie in Afghanistan: “Gerechtigheid is geschied”

Belga Press Agency

De leider van het terreurnetwerk Al Qaeda, de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri, is afgelopen zaterdag bij een Amerikaanse drone-aanval in de Afghaanse hoofdstad Kaboel omgebracht. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandagavond bevestigd tijdens een toespraak vanuit het Witte Huis. Al-Zawahiri’s dood zal de nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 toestaan “de pagina om te slaan”, aldus Biden.

“Op mijn bevel hebben de Verenigde Staten zaterdag een luchtaanval uitgevoerd op Kaboel, waarbij de leider van Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, werd omgebracht”, zei Biden. “Gerechtigheid is geschied en deze terreurleider is er niet meer.” Er vielen geen burgerdoden bij de aanval, zei Biden. Het gaat om de eerste Amerikaanse aanval waar weet van is op Afghaans grondgebied sinds de taliban er in augustus vorig jaar de macht overnamen.

Nadat Amerikaanse commando’s in 2011 in Pakistan bin-Laden ombrachten, kwam al-Zawahiri aan het hoofd van Al Qaeda, maar de arts erfde een verzwakte organisatie. Al-Zawahiri stond bekend om zijn vele provocerende video- en audioboodschappen, waarin hij aanhangers opriep de strijd tegen Amerika verder te zetten, maar diens charisma verbleekte bij dat van zijn voorganger. Onder zijn leiding verzwakte de organisatie verder.

(Lees verder onder de tweet.)

Zwakke gezondheid

De laatste tijd dook hij minder op in propaganda – een VN-rapport uit juni vorig jaar situeerde de man in de grensregio tussen Afghanistan en Pakistan, en suggereerde dat hij kampte met een zwakke gezondheid. Zijn laatste videoboodschap dateert van september, 20 jaar na 9/11.

Al-Zawahiri was wereldwijd een van de meest gezochte terroristen, en de Verenigde Staten hadden 25 miljoen euro veil voor elke inlichting die zou helpen bij de vondst van de terrorist. Bronnen bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten zeggen dat Kaboel wist dat de Al Qaeda-leider zich in de Afghaanse hoofdstad ophield. Daarmee werden de Amerikaans-Afghaanse afspraken duidelijk geschonden, klinkt het in Washington.

Al meer dan tien jaar was hij onvindbaar. Algemeen wordt hij beschouwd als het brein achter de aanslagen van 9/11, waarbij bijna 3.000 doden vielen in de Verenigde Staten.

De operatie komt er bijna een jaar nadat de taliban weer aan de macht kwamen in Afghanistan, vrijwel meteen nadat de Amerikanen hun chaotische terugtrekking afgerond hadden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

3 gedachten over “Al Qaedaleider al-Zawahiri gedood bij Amerikaanse operatie in Afghanistan: “Gerechtigheid is geschied””

  1. De ene terrorist is de andere niet. Uiteraard is deze Amerikaanse aanslag een daad van politieke terreur. Maar in tegenstelling met de krijgers van Allah, kiest Jimmy sleep niet lukraak om onschuldige burgers aan te vallen. Vraagske aan Poetin:” waarom duizenden Russische soldaten en Oekraïners offeren. Kunt u niet, net als de Amerikaanse krijgsheer, met een gerichte aanval de CIA mol in Kiev uitschakelen?

Plaats een reactie

Delen