Foto: Shutterstock

Uncategorized

Artsen zonder Grenzen gaat hulp aanbieden aan Nederlands asielcentrum

Belga Press Agency

Artsen zonder Grenzen (AzG) verleent vanaf donderdag medische en psychologische zorg aan asielzoekers buiten de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel (provincie Groningen). Het is de eerste keer dat AzG medische hulp biedt in Nederland. Judith Sargentini, directeur voor AzG Nederland, zegt dat medewerkers van de organisatie een bezoek hebben gebracht aan het aanmeldcentrum en toen getroffen werden door de leefomstandigheden buiten de poort.

“Artsen zonder Grenzen bestaat vijftig jaar, maar het is voor eerst dat we in Nederland noodhulp gaan bieden en dat doen we omdat de Nederlandse overheid het zo laat afweten”, zegt Sargentini. “De omstandigheden waarin de mensen bij Ter Apel zich bevinden zijn mensonwaardig.”

Toestanden uit Griekse vluchtelingenkampen

Het AzG-team dat het aanmeldcentrum afgelopen vrijdag bezocht, trof buiten de poort mensen aan die in leefomstandigheden verkeerden die de organisatie eerder zag op plekken als het Griekse vluchtelingenkamp Moria. Het team sprak mensen die zich al een week niet hebben kunnen wassen, waardoor er al veel mensen met huidziekten zijn geconstateerd. Honderden mensen slapen dagelijks in de buitenlucht. Onder hen zijn zwangere vrouwen, kinderen en mensen met chronische ziekten, aldus de organisatie. AzG waarschuwt dat sommige chronisch zieken door hun medicatievoorraad heen zijn en nu geen nieuwe medicijnen ontvangen. “Als deze situatie zo doorgaat, kan dit leiden tot ernstige medische noodgevallen.”

AzG gaat bij het aanmeldcentrum werken met een team van vier tot zes mensen. Dit team bestaat uit artsen en verpleegkundigen en werkt vijf dagen per week. “Dit is echt een oplossing voor de korte termijn. Belangrijk is dat er gekeken wordt naar een langetermijnoplossing, zoals het creëren van meer en menswaardige opvanglocaties”, zegt Sargentini. In de sporthal bij Ter Apel is tijdens de nacht van dinsdag op woensdag een baby van drie maanden oud overleden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “Artsen zonder Grenzen gaat hulp aanbieden aan Nederlands asielcentrum”

  1. Ze zijn nog steeds vrij asiel aan te vragen in het eerste europese land van aankomst. Ze kunnen nog steeds door reizen niemand doet er moeilijk over, of ze kunnen ook nog altijd terug keren

  2. Artsen zonder Grenzen, door hun overzetdienst, zelf de veroorzaker van de miserie, zal eens grootmoedig de problemen komen oplossen. Deze organisatie zou geen subsidies meer mogen krijgen en de milde particuliere donoren zouden de raad moeten krijgen hun liefdadigheid aan andere nuttiger doelen te besteden.
    Werkwijze van artsen zonder grenzen? Drenkelingen opvissen en ze dumpen op het Europese vasteland en voor de rest, trek uw plan er mee. Misschien zou deze organisatie ook eens kunnen overwegen de geredden op het Afrikaanse continent af te zetten in plaats van op het Europese.

  3. Aanvullend. Dat artsen zonder grenzen zich laat financieren door chirurgen en ander medische supplementenvragers, die de gewone mens pluimen en ze daarna nogmaals bestelen via belastingen.

Plaats een reactie

Delen