Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Bende mensensmokkelaars opgerold die transmigranten wilde overzetten met kleine bootjes

Belga Press Agency

De federale politie heeft een bende mensensmokkelaars opgerold. Ze probeerden met kleine bootjes illegale migranten over te zetten naar het Verenigd Koninkrijk. Er werden zes verdachten opgepakt waarvan er drie zijn aangehouden. Dat heeft de federale politie vrijdag bekendgemaakt.

In oktober 2021 controleerde een politieploeg van de politiezone Gent een verdachte wagen. Ze troffen daarbij een opblaasbare boot, een buitenboordmotor en reddingsvesten aan. De drie personen bij de wagen werden opgepakt voor verhoor, waarop een onderzoek naar mensensmokkel werd opgestart. De bende opereert voornamelijk vanuit Gent en wordt verdacht van de aanlevering van nautisch materiaal aan andere organisaties die instaan voor de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk met zogenaamde small boats.

Voornamelijk Syrische verdachten

 In het verdere onderzoek werd nauw samengewerkt met Nederland, waar een hoofdverdachte verblijft. Naast het aanleveren van materiaal (bootjes, zwemvesten…) had de organisatie vermoedelijk ook de intentie om recent zelf overtochten te organiseren. Op dinsdag 2 en woensdag 3 augustus werden de verdachten opgepakt en werden in totaal acht huiszoekingen uitgevoerd: vijf in Gent, twee in Deinze en één in Roeselare. Bij de huiszoekingen werden drie bootjes en motoren aangetroffen, alsook een veertigtal binnenbanden. Deze autobanden worden vermoedelijk gebruikt als goedkope reddingsvesten.

Er werden zes verdachten opgepakt voor verhoor: een 35-jarige Syriër uit Nederland, twee Syrische broers (27 en 29 jaar) uit Gent, een 30-jarige Belg/Algerijn uit Gent, een 40-jarige Syriër uit Roeselare en een 28-jarige Belg/Ghanees uit Gent. De onderzoeksrechter liet drie verdachten aanhouden. Drie andere verdachten konden na verhoor beschikken, aldus de federale politie.

Het parket en de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen vragen aandacht om verdachte zaken in het kader van mensensmokkel te melden. Zo wordt gevraagd uit te kijken naar onder meer voertuigen geladen met opblaasbare boten en grote hoeveelheden reddingsvesten of autobanden, opslagplaatsen van grote opblaasbare boten en reddingsvesten of binnenbanden of de aankoop in grote hoeveelheden van dit materiaal. Dit kan gemeld worden via het noodnummer 101 of [email protected].

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

9 gedachten over “Bende mensensmokkelaars opgerold die transmigranten wilde overzetten met kleine bootjes”

  1. Waar er een markt voor is, ontstaat er handel. Zo ook voor migratie. Mogen we ons afvragen waarom die -meestal beterbegoede- individuen uit hun paradijselijke landen, toch naar die verwenste ‘witten’ hun land willen komen ? Hetzelfde voor drughandel. Moesten er geen gebruikers zijn dan zou dat handeltje vlug opdrogen.

  2. Nu hebben we eindelijk eens helden die er voor zorgen dat de asieldruk in Vlaanderen afneemt.
    Pakken ze de arme sloebers op. Hopelijk zorgt het VB dat zij straks verdedigt worden door de beste advocaten zodat zij hun praktijken snel kunnen verder zetten:×)

  3. Allemaal, dezen in de bootjes als de mensensmokkelaars, het soort dat links “dokters en ingenieurs” noemt. Ondertussen blijft men vrolijk dubbele nationaliteiten uitdelen en kunnen misdadigers “beschikken na verhoor”. België is en blijft het topland voor zware criminaliteit, en als antwoord hierop hebben de linkse partijen “zone 30 in alle steden voor de veiligheid”.

  4. Zolang de EU illegalen op zijn grondgebied toelaat, is dit dweilen met de kraan open. Asiel moet aangevraagd worden in de ambassades, eventueel moet de EU maar asielcentra oprichten in bepaalde landen. Zo kunnen we echte oorlogsvluchtelingen, die nergens terecht kunnen scheiden van de rest. De toestroom zal sterk verminderen als ook asiel wordt geweigerd voor zij die de EU op een andere manier binnendringen.

Plaats een reactie

Delen